Nye korrupsjonsanklager mot Ericsson

Det svenske telekomselskapet Ericsson er igjen beskyldt for å ha betalt bestikkelser. Rundt årtusenskiftet skal selskapet blant annet betalt millionbeløp til Costa Ricas daværende president, ifølge svenske medier.

KOMMENTERER IKKE: Ericsson har ikke ønsket å stille til intervju, men skriver i en epost at selskapet har nulltoleranse for korrupsjon.
  • NTB
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:

Det er ikke første gang Ericssons navn dukker opp ved korrupsjonsanklager, men nå viser en gransking som nyhetsredaksjonen Ekot i Sveriges Radio har gjort at det var en systematikk i Ericssons metoder på slutten av 90-tallet og i begynnelsen av 2000-tallet. Bestikkelser forekom ofte for å vinne kontrakter, forteller flere tidligere sjefer.

Blant annet finnes det dokumenter og vitneforklaringer som peker ut Costa Ricas tidligere president Miguel Ángel Rodríguez som mottaker av 2,5 millioner kroner, samtidig som Ericsson var midt inne i en konkurranse om en større statlige telekomkontrakt i landet.

Ericsson har ikke ønsket å stille til intervju, men skriver i en epost til Ekot at selskapet har nulltoleranse for korrupsjon. Rodríguez nekter for at han skal ha tatt imot bestikkelser, formidler han via sin advokat.

Ny toppsjef

25. juli ble det kjent at Hans Vestberg må gå fra stillingen som administrerende direktør i Ericsson, etter syv år i sjefsstolen. En drøy måned tidligere kom nyheten om at Vestberg ble gransket for mistenkt korrupsjon av amerikanske myndigheter.

26. oktober ble det kunngjort at Börje Ekholm blir ny toppsjef i Ericsson, og skal lede selskapet fra USA. Ekholm kommer fra det Wallenberg-eide investeringsselskapet Investor, der han blant annet var toppsjef i perioden 2005-2015. Han tok deretter over Investors unoterte investeringer med base i New York.

Ekholm er også styremedlem i Ericsson, og vil fortsatt inneha dette vervet.

Sviktende aksje

Selskapets aksje har slitt de siste to årene, og fikk et kraftig dropp i oktober. Da raste aksjen med over 15 prosent som følge av et resultat for tredje kvartal som ble betydelig lavere enn ventet, etter sviktende salg.

Selskapet ventet at de negative trendene ville fortsette på kort sikt, skrev selskapet i en pressemelding.

Aksjen falt ytterligere før den nå ser ut til å gå ørlitte opp igjen.

Les også

Ericsson-aksjen raser på børsen

Les også

Ericsson-sjefen med fallskjerm på 28 mill.

Les også

Ericsson-sjef får sparken

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Ericsson

Flere artikler

  1. Korrupsjonsgransking gir milliardsmell for Ericsson

  2. Aksjestrateg: – Krisen i Ericsson er svært alvorlig

  3. Ericsson gjennomfører kutt i Sverige før planen

  4. Ericsson-aksjen raser på børsen

  5. Ericsson presenterer kutt tirsdag: Tusenvis mister jobben