Latvisk sentralbanksjef nekter å gå av

Latvias sentralbanksjef Ilmars Rimsevics nekter å gå av til tross for at han granskes for å ha tatt imot bestikkelser. Landets statsminister sier det ikke kan utelukkes at anklagene er et forsøk på å undergrave Latvia som stat.

ANKLAGES FOR KORRUPSJON: Latvias sentralbanksjef Ilmars Rimsevics er anklaget for å ha bedt om bestikkelser for å tillate en bank lisens i landet. Nå tar landets statsminister ham i forsvar.
Publisert: Publisert:

Rimsevics, som også sitter i styret til Den europeiske sentralbanken ESB, ble mandag løslatt mot kausjon etter å ha blitt pågrepet to dager før.

Rimsevics avviser anklagene om å ha mottatt bestikkelser på minst 100.000 euro og for å ha vært knyttet til personer som er innblandet i hvitvasking av penger fra Russland.

En av de som har beskyldt sentralbanksjefen for å be om bestikkelser er styreleder Grigory Guselnikov i banken Norvik. Han sa i et intervju med AP mandag at Rimsevics og andre hadde bedt dem om å betale 100.000 euro i måneden, mot at de fikk operere i landet.

Les også

Latvias sentralbanksjef pågrepet i korrupsjonssak

Statsminister reagerer

Dette får statsminister Maris Kucinskis til å reagere.

Han ber om at bevisene Norvik eventuelt sitter på leveres inn til antikorrupsjonsmyndighetene i landet, og sier at de enda ikke har mottatt slike beviser.

NEKTER Å GÅ AV: Ilmars Rimsevics avholdt pressekonferanse tirsdag. Der sa han at han nekter å fratre.

– Det er grunn til å tro at dette sannsynligvis er Norvik Banks og Guselnikovs forsøk på å sverte landet, sier statsminister Kucinskis til Bloomberg.

Både presidenten, statsministeren og finansminister har imidlertid bedt Rimsevics om å gå av, i det minste så lenge etterforskningen pågår.
Finansminister Arvils Aserdens sier til latvisk radio at utviklingen innebærer en alvorlig risiko for Latvias internasjonale rykte, men regjeringen kan ikke tvinge ham - siden sentralbanken er politisk uavhengig.

Razzia

Rimsevics nekter imidlertid for anklagene, og han nekter altså også å gå av.

På en pressekonferanse tirsdag sa Rimsevics at hans avgang ikke ville gjøre annet enn å la «en mann som Guselnikov» triumfere.

Rimsevics ble pågrepet lørdag kveld etter å ha blitt avhørt av landets antikorrupsjonsmyndighet. Dagen før ble boligen og kontoret hans gjennomsøkt av politiet.

Etterforskningen ble igangsatt etter anklager fra USAs finansdepartement om at en latvisk storbank hadde bedrevet massiv hvitvasking for selskaper som blant annet er mistenkt for tilknytning til Nord-Korea.

Les også

Latvias sentralbanksjef løslatt mot kausjon

Les også

ESB stanser utbetalinger fra storbank i Latvia

Les også

Latvias sentralbanksjef pågrepet i korrupsjonssak

Publisert:

Her kan du lese mer om