Nytt norsk selskap trekkes inn i Petrobras-saken

Grimstad-rederiet Uglands Rederi har i likhet med Akastor satt i gang interne undersøkelser.

PÅVIRKER MANGE: Mange utenlandske selskap er blitt trukket inn i Petrobras-skandalen som begynte i fjor.

Ueslei Marcelino Reuters
Publisert:,

Søndag kveld annonserte Kjell Inge Røkkes Akastor at de setter i gang interne undersøkelser etter at datterselskapet Fjords Processing ble trukket inn i den omfattende korrupsjonsskandalen rundt den brasilianske oljekjempen Petrobras.

Nå er enda et norsk selskap trukket inn i skandalen. Ifølge Dagens Næringsliv (krever innlogging) er en tidligere direktør i et samarbeidsselskap Ugland Rederier var medeier i anklaget for å ha betalt bestikkelser for å sikre at det vant en langsiktig fraktavtale i 1998/99.

– Vi holder på å se på denne saken nå, sier JJ Ugland-selskapenes konsernsjef Øystein Beisland til Dagens Næringsliv.

Det var TradeWinds som først omtaltemulig korupsjonsinvolvering i Ugland-systemet.

Han understreker overfor avisen at Grimstad-rederiet har nulltoleranse for korrupsjon. Mens det er Petrobras-topp Jorge Luiz Zelada Akastors datterselskap er blitt linket til, er det Petrobras-direktøren Pedro Barusco som kan ha mottatt bestikkelser fra Uglands samarbeidsselskap.

Les også

– Brasil vil fortsatt være et viktig marked for norske bedrifter

Ikke alene

Tre norske selskap er nå dratt inn i skandalen som har rystet Brasil. Tidligere i år ble det kjent av Sevan Drilling ble siktet for korrupsjon.

I børsmeldingen heter det at siktelsen omhandler utbetalinger som er foretatt i perioden 2012 til 2015 knyttet til kontrakten om utleie av borerigger til Petrobras.

De angjeldende leiekontraktene ble inngått i perioden 2005 til 2008.

– Selskapets egen etterforskning i saken er pågående, men til dags dato har det ikke blitt avdekket bevis for upassende atferd fra selskapet, skrev Sevan Drilling i en melding i november.

Les også

Sevan Drilling: – Har ikke avdekket bevis for upassende adferd

Bestikkelser

Bakgrunnen er at flere av Petrobras leverandører skal ha blåst opp kontrakter med oljegiganten med mål om å betale bestikkelser til både selskaps- og partipamper.

Dette utløste den såkalte «Operation Car Wash», på portugisisk «Operação Lava Jato».

Så langt har flere tidligere direktører og politikere blitt siktet, og også for Petrobras har saken fått store konsekvenser. Selskapet, som også sliter med høy gjeld og lav oljepris, har det siste året tatt betydelige nedskrivninger, suspendert utbyttet, kuttet i budsjettene og solgt eiendeler.

Les også

Akastor-datter starter intern korrupsjons-gransking

Les også

– Vi tror aktivitetsnivået blir lavere i 2016

Les også

Sevan Drilling: – Har ikke avdekket bevis for upassende adferd

Her kan du lese mer om