Senterpartiet krever svar om Einar Aas-avtalen: – En stor del av regningen vil trolig falle på folk flest

Senterpartiet vil ha svar fra næringsministeren hvorfor statseide Statkraft gikk med på en frivillig gjeldsavtale med Einar Aas – en avtale de mener folk flest i Grimstad må ta deler av regningen for.

HAR FLERE SPØRSMÅL: Stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (t.h.) fra Senterpartiet stiller nå flere spørsmål om Einar Aas-saken. Her er han avbildet med partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Torsdag ble det klart at Einar Aas og alle kreditorene hadde blitt enige om en frivillig gjeldsavtale som avklarer oppgjøret etter kollapsen i september.

Etter at en spekulasjon i differensen mellom nordiske og tyske kraftpriser gikk galt, hadde ikke Aas nok likviditet til å rullere kontraktene og Nasdaq endte med å tvangsselge posisjonene. Dette medførte at de andre deltagerne i kraftbørsens sikringsfond måtte dekke et milliardtap.

Det var riktignok én kreditor som lenge holdt igjen og som ikke ville si ja til avtalen: Agder Energi.

I motsetning til de andre kreditorene var Agder Energi egentlig imot avtaleforslaget som lå på bordet, men ifølge Nasdaq-børsen har Agder Energi valgt å ikke komme med noen ytterligere protester.

Konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi uttalte til Dagens Næringsliv at han mener krafttraderen fikk sitte igjen med for mye i forhold til hva han har belastet fondseierne med.

Les på E24+

Derfor får Einar Aas beholde praktvillaen

– Fremdeles en rik mann

Nå krever Senterpartiet svar på hvorfor statseide Statkraft var med på avtalen. De peker på at den sikrer at Einar Aas «fremdeles vil være en svært rik mann».

Avtalen som ble inngått sørger for at Einar Aas blant annet beholder sin omfattende eiendom i Grimstad, samtidig som han må selge unna en rekke andre eiendeler for å betale kreditorene.

Etter at eiendelene er solgt vil han være fritatt fremtidige krav, opplyste Aas' advokat torsdag.

Det har så langt ikke blitt bekreftet fra noen av partene hva kreditorene kan regne med å få dekket av milliardtapet, men det har blitt spekulert i at det er snakk om to tredjedeler.

– En stor del av regningen (tapene som kreditorene ikke får dekket, journ.anm.) vil trolig falle på folk flest i Grimstad kommune, skriver Sigbjørn Gjelsvik til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og fortsetter:

– Tror statsråden at norske skattebetalere, som eier Statkraft, vil ha forståelse for at Statkraft ikke støttet Agder Energi i sin motstand mot avtalen?

Senterpartiet ber nå næringsministeren klargjøre om han støtter Agder Energi eller Statkrafts tilnærming i saken.

En fordel med gjeldsavtalen er at salget kan foregå på partenes premisser, noe som Nasdaq-børsen mener vil sikre at det kan oppnås høyere salgspriser enn hvis eiendelene ble solgt i en konkursprosess.

Samtidig sikrer avtalen også at Einar Aas ikke blir stående igjen på helt bar bakke, og at han trolig har muligheten til å starte opp igjen virksomheten sin.

Samtidig vil en privat avtale også innebære at det ikke blir en offentlig konkursprosess mot Einar Aas, som både ville kunne fått frem en rekke detaljer i offentligheten om Einar Aas' krafthandel og detaljer om Nasdaq-børsens håndtering av saken.

Hverken Nasdaq eller Einar Aas har så langt måttet offentliggjøre så mange detaljer om saken hittil, nettopp fordi den ikke har havnet i rettsapparatet, og fordi Einar Aas har drevet sin omfattende krafthandel på privat hånd, og ikke gjennom et selskap.

Les også

Gjeldsavtale i havn – Einar Aas unngår konkurs

Les også

Kraftig omsetningsfall etter Einar Aas-kollapsen

Les også

Overrasket over at Einar Aas-porteføljen nesten senket børsen

Her kan du lese mer om

 1. Statkraft
 2. Politikk
 3. Senterpartiet (Sp)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Einar Aas vurderte søksmål mot Nasdaq – men manglet allierte

 2. Gjeldsavtale i havn – Einar Aas unngår konkurs

 3. Betalt innhold

  Oppgjøret etter Einar Aas: Eget utvalg må godkjenne millionsalgene

 4. Annonsørinnhold

 5. Einar Aas-utvalget er klart: Disse fem skal passe på millionsalgene

 6. – Fullt mulig å flytte inn i et rekkehus