Scanpix/AP
Kommentar

Hurra, ny Kina-smell

Du vet det er bullmarked når et fall på 7 prosent tolkes som et svært godt signal.

  • Jone Frafjord
    Journalist
Publisert:

Brukbare amerikanske nøkkeltall fredag og positiv Wall Street ga på ny positive signaler til asiatiske børser.

Mandag steg derfor Asia/Pacific-indeksen 0,8 prosent til ny toppnotering, den tredje i rekken. Og serien med gode nyheter ser visst ikke ut til å ha noen ende, for CSI 300-indeksen i Kina falt 7,2 prosent, mens Shanghai-indeksen sank 7,9 prosent.

- Faktisk en lettelse

- Kinesiske aksjekurser har allerede blitt betegnet som overdrevent høy, og et fall på 5 eller 10 prosent i Kina er faktisk en lettelse for resten av Asia, sier forvalter Jay Moghe i Opes Prime Asset Management i Singapore til Bloomberg.

Vekstsignaler fra USA og gode utsikter i Japan innebærer at de fundamentale forholdene er på plass, mener Jay.

Det var ok amerikanske sysselsettingstall fredag, mens innkjøpssjefindeksen ISM steg til det høyeste nivået på vel et år.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo la bare marginalt på seg, og ligger som vi vet ennå på under halvparten av nivået fra slutten av 1980-tallet.

Men Hang Seng-indeksen i Hong Kong steg 1 prosent, og bekrefter at det kan være tryggere å ha pengene der enn i Fastlands-Kina. I både Australia, Sør-Korea, Singapore, Indonesia og Filippinene ble satt børsrekorder, som i Norge fredag.

Flatskjerm- , datachip- og mobiltelefonprodusenten Samsung Electronics steg nye 3,8 prosent i Seoul; BHP Billiton, verdens største gruveselskap, steg nye 2,1 prosent i Sydney. Også flere andre metallrelaterte selskaper i Asia og Stillehavsregionen steg på ny.

Følg verdens aksjemarkeder på Børs24

Her kan du lese mer om

  1. E24

Flere artikler

  1. Rente = smerte i Asia

  2. Obligasjoner som beskyttelse mot Frp

  3. Avdragsfrihet? Ja takk!

  4. Annonsørinnhold

  5. Kina-børsen opp etter innstramming

  6. Oljefondet drar opp rentene