BARACK OBAMA: Besøk i Oslo i desember 2009.

BARACK OBAMA: Besøk i Oslo i desember 2009.

SCANPIX NORWAY
Kommentar

Pinlig sutring om Obama-middag

Per-Kristian Foss får ikke komme i Obama-middag og er kraftig irritert. Men hva skal han på den middagen, egentlig?

Elin Ørjasæter
Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:

Det offisielle Norge er godt representert på Grand Hotel i kveld. I tillegg til Kongen, Dronningen og flere regjeringsmedlemmer kommer de parlamentariske lederne fra samtlige partier på Stortinget.

Enkelte andre stortingspolitikere er sure som bikkjer i dag. Det er Marit Nybakk, Øyvind Korsberg og Per-Kristian Foss som er med i presidentskapet. De mener de skulle vært med på middagen. Kun lederen for presidentskapet, Dag Terje Andersen, er invitert til middagen på Grand. "Jeg registrerer at denne middagen er blitt en sponsormiddag der informasjonssjefer i private selskaper foretrekkes fremfor Stortingets presidentskap," sier andre visepresident Per-Kristian Foss til Dagens Næringsliv i dag torsdag.

Ja, hva er vel en skarve "informasjonssjef" mot en "andre visepresident," altså Foss? Denne damen representerer jo bare et selskap som har støttet Nobels fredssenter økonomisk helt siden oppstarten.

En annen av de forsmådde er Fremskrittspartiets Øyvind Korsberg. Han tar den høytidelige hatten på, og mener det "rent konstitusjonelt" er "uheldig" at presidentskapet ikke er invitert.

Men der tar han feil. Det er ikke uheldig, men heldig. Obamas besøk i dag er ikke et offisielt statsbesøk, selv om hele Norge synes å tro det. Obama kommer for å motta en pris fra den norske Nobel-komite, som er uavhengig av det norske Storting. Nasjonalforsamlingen utnevner medlemmene, men det er deres eneste oppgave i sakens anledning.

Uavhengigheten til norske myndigheter er viktig å bevare, særlig nå, når mange mistenker oss for å gi prisen til Obama for å kaste lys over de fortreffelige norske politkerne. Nobelinstituttet, komiteens sekretariat, er for øvrig finansiert av Nobelstiftelsen i Sverige.

De som gjør jobben med å holde Nobels tanker om fred levende her i landet, gjennom utstillinger og annet formidlingsarbeid, er Nobels Fredssenter. Fredssenteret får om lag halvparten av sine inntekter gjennom statsbudsjettet. De er helt avhengig av sponsorinntekter for å opprettholde virksomheten.

Det Per-Kristian Foss foraktelig kaller "informasjonssjefer i private selskaper" må være kommunikasjonsdirektør Inger Sethov. Hun representerer Hydro, en viktig sponsor for Nobels fredssenter. Hydro gir 34 millioner kroner til Nobels Fredssenter fra oppstart og fram til 2013 .

Annonsørinnhold

Inger Sethov er altså et riktigere valg på middagslisten enn Per Kristian Foss. Fordi Hydro yter et aktivt bidrag for å formidle budskapet til Alfred Nobel. Det var liksom det saken handlet om.

Følg Ørjasæter på Facebook: www.facebook.com/lederboka.

Følg Ørjasæter på Twitter: @orjas

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold