BONDELAGET: ¿Om Reitan får det som han ønsker, vil bøndene i utkantstrøkene måtte legge ned fordi det er for langt til nærmesteslakteri eller foredlingsbedrift. Dermed kan vi få et Norge uten bønder, sier lederen i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke.

Farmergate i DnB Nor

16. mai slettet Ole Irgens bloggen sin. Klubben av tause næringslivsfolk har fått enda et medlem.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Ole Irgens er infomasjonssjef i DnB Nor. Han rapporterer til en informasjonsdirektør, som igjen rapporterer til en konserndirektør, som igjen rapporterer til Rune Bjerke. Saken om Irgens angår altså mange mellomledere og stabsledere i norske bedrifter.

16. mai skrev han et innlegg på sin private blogg om jordbruksoppgjøret. Tittelen på innlegget var "jævla bønder". Han fikk raskt en kommentar på bloggen sin, fra markedssjefen hos en konkurrent, Jon Haugan i Silver, som uttalte at han aldri ville tillatt en slik blogg fra en av sine ansatte.

Irgens endret da først overskrift til "dyre bønder", så slettet han bloggposten. Deretter fikk han skikkelig kalde føtter og slettet hele bloggen.

Når en privat blogg kan få økonomiske konsekvenser for arbeidsgiver er den ikke forenlig med jobben. Det var altså riktig av Irgens å stenge bloggen. Likevel er saken trist for alle som ønsker en levende samfunnsdebatt.

Ole Irgens framsto ikke noe sted på bloggen som ansatt i DnB Nor, og kunne heller ikke identifiseres ved mail eller offisielle DnB Nor-bilder. Hans lille blogg var eksemplarisk i skille mellom privat-bloggeren og jobben hans, som ikke syntes på bloggen overhodet. Likevel tok saken fyr.

For 17. mai om kvelden skriver Jon Haugan en mail til folk innen landbruket. Her beskriver han Irgens som ”ingen ringere enn informasjonssjefen i DnB Nor” som har skrevet et ”saftig hatinnlegg mot den norske bondestanden”. ”Hadde jeg vært bonde og kunde i DnB Nor hadde jeg sagt opp kundeforholdet mitt øyeblikkelig," fortsatte Haugan i mailen.

"Dnb-topp langer ut mot norske bønder", var overskriften fra NTB, som ble brukt av mange aviser, også her i E24. "Det er skremmende og uholdbart at en av de fremste talspersonene for landets største bank har slike holdninger", sa bondelagsleder Nils Bjørke til Nationen.

Samfunnsdebatten blir herved overlatt til trygdemottakere, offentlig ansatte og rikssynsere.

Det var Jon Haugan som først koblet privatpersonen Irgens med DnB Nor-ansatte Irgens, men deretter har absolutt alle gjort det. Det er det som bør få mellomledere og stabsfolk i norsk næringsliv til å stenge bloggene sine. I hvert fall hvis de handler om noe annet enn hage, interiør og matoppskrifter.

Det gjør samfunnsdebatten fattigere. Næringslivsfolk er usynlige nok fra før i sosiale medier. Det finnes unntak. De er enten investorer og eiere, som Steinar P. Olsen og Petter Stordalen, eller de holder en streng grense mellom private ytringer og jobben, slik Irgens gjorde.

Nå vet vi at en slik streng grense ikke er nok. Kanskje folk i næringslivet må lage anonyme profiler, slik som "Iskwew". Hun skriver om det meste, fra politikk og økonomi til håndarbeid. Men enkelttekster røper at hun trolig jobber med finans i privat sektor.

DnB Nors "Farmergate" viser hvor farlige sosiale medier er for næringslivsansatte.

Samfunnsdebatten på nett er herved overlatt til trygdemottakere, offentlig ansatte og rikssynsere.

Les kommentarer om saken fra BI-forsker og arbeidsrettsekspert: Ikke skriv noe du ikke tør se i Aftenposten

Følg Ørjasæter på Facebook og på Twitter: @orjas

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om