Gir forbrukslån med 75 prosent rente

Samtidig som Thorn Norge Finans reklamerer for «billig rente» på sine nettsider, har selskapet en maksimal effektiv rente i liten skrift på 75 prosent.

STOR FORSKJELL: Thorn Norge Finans reklamerer med 9,9 prosent rente, men den effektive renten kan bli over åtte ganger så høy.
Publisert:

De siste årene har det samlede forbrukslånet i Norge økt eksplosivt og stadig flere banker konkurrerer om sin del kaken.

En forholdsvis ny aktør er Thorn Norge Finans, som blant annet driver nettsidene Klikklån.no og Leasy.no.

På Klikklån.no reklamerer selskapet for at de har billige renter. «Billig rente fra bare 9,9 prosent», står det.

Lenger ned i liten skrift, som delvis går i ett med bakgrunnen, oppgis imidlertid maksimal effektiv rente: 75,21 prosent. Samme maksimale effektive rente gis på Leasy.no.

– Denne renten vil kun bli utløst av en sjelden kombinasjon av det minste mulige beløpet, korteste løpetiden og en kunde som kredittvurderes til den høyeste nominelle renten på 23,87 prosent. Vi har meget, meget få kunder med den kombinasjonen, sier administrerende direktør i Thorn Norge Finans Marianne Mosum Ussvær.

– Helt hinsides

– Det høres veldig, veldig voldsomt ut, sier forbrukerøkonom i Nordea Elin Reitan til E24, og påpeker at hun ikke kjenner til Thorn Norge Finans fra tidligere.

SISTE UTVEI: Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea mener folk bør trå varsomt når det kommer til å ta opp forbrukslån.

Nordea tilbyr også forbrukslån og er slik sett en konkurrent til Thorn. Men som erfaren forbrukerøkonom har Reitan god kunnskap om privatøkonomi.

– Det er litt skummelt for meg å uttale meg om denne spesifikke låneutgiveren, men det er klart at å betale 75 prosent rente er helt hinsides. Dersom man kvalifiserer til den renten, bør man absolutt ikke få noe forbrukslån, ingen bør låne penger til den renten, sier Reitan.

Enorm fortjeneste

Thorn Norge Finans har vokst svært raskt siden selskapet ble opprettet november 2011.

Fra 2012 til 2015 økte omsetningen fra 10,7 millioner kroner til 40,5 millioner kroner.

Resultat før skatt i 2015 var 20,2 millioner, noe som gir en driftsmargin på enorme 50 prosent.

Av selskapets kostnader før skatt i 2015 gikk 4,3 millioner kroner til drift og 16 millioner kroner til tap på utlån.

Thorn Norge Finans eies av det danske selskapet 3c Retail.

Les også

Reklamerer for forbrukslån til egenkapital

På Klikklån.no har selskapet en egen spørsmål-svar-side der de stiller seg selv spørsmål på vegne av kundene.

– Er det risikabelt for meg å låne penger via Klikklån? spør de.

– Nei. Målet vårt er å tilby kontantlån under ansvarlige forhold. Når vi behandler søknaden din, legger vi derfor vekt på å sikre at du ikke ender i en økonomisk ustabil situasjon ved å ta opp lån, svarer selskapet på spørsmålet.

Ussvær utdyper hva selskapet mener.

– Vi har en ansvarlig kredittvurderingspolitikk for å sikre at vi kun gir lån til de som er kvalifisert til det. Vi gjør i hvert enkelt tilfelle en grundig vurdering av kunden, med det beste instrumentet i markedet, som er utarbeidet i samarbeid med Norges største kredittvurderingsbyrå, Bisnode. Det er også verdt å huske at vi ikke har noen interesse i å gi lån til kunder som vi vurderer ikke kan betale, sier hun.

Dyr tørketrommel, dyrt lån og dyr gjeldsforsikring

– Dette er bare tull, sier Hallgeir Kvadsheim, økonom og mangeårig programleder i Luksusfellen.

Det selskapet skriver, står nemlig i sterk kontrast til hans erfaringer med banken.

Les også

Spår banksmell i Norge innen to år

Vi møtte en kar som allerede hadde lånt hos de fleste og som hadde behov for mer lån. Han forsøkte seg hos Leasy og fikk beskjed om at han ikke kunne låne uten å bli kunde i banken. Og for å bli kunde måtte han kjøpe en vare, forteller Kvadsheim.

Leasy selger også produkter på kreditt, og mannen kjøpte en tørketrommel til 11.000 kroner. Det gjorde han «kvalifisert» til å få et lån på 30–40 tusen kroner i tillegg, opplyser Kvadsheim.

– I tillegg solgte de ham en dyr gjeldsforsikring. Da vi kom hjem til ham, sto tørketrommelen fremdeles i innpakningen. Han hadde ikke bruk for den, sier Kvadsheim.

Ussvær sier til E24 at de ikke vil kommentere konkrete saker, men understreker at de ikke har krav om kjøp av produkter for å kunne etablere lån.

Kvadsheim mener forbruksbankene nesten aldri stiller kritiske spørsmål til kundene sine.

– Deres kredittvurdering er så mangelfull at de kan aldri vite om en person havner i en ustabil økonomisk situasjon. Som regel testes bare om man har betalingsanmerkninger, og om hun eller han har grei inntekt. Da snakker vi ikke om halv million kroner, det holder med 300.000, så får du det lånet, sier Kvadsheim.

– Du kan spørre om de noen gang henter inn kundenes selvangivelse. Det hadde tatt meg et halvt minutt å sende inn min selvangivelse, men det tar de seg ikke tid til, for det koster for mye, sier han.

Les også

Disse er blitt søkkrike på forbrukslån

Thorn Norge Finans på sin side tilbakeviser påstandene om at deres vurdering er mangelfull.

– Vi kan kun snakke for oss selv, og for våres vedkommende er utsagnet ganske enkelt ikke korrekt. Vi foretar en grundig kredittvurdering i hver enkelt kundesak med det beste instrumentet i markedet. Dessverre har vi ikke adgang til informasjon om kunders lån hos andre utbydere. Derfor er vi positive til et fremtididg gjeldsregister og hilser det velkomment sier Ussvær.

Foreslår rentetak

Steinar Holden, økonomiprofessor og instituttleder ved Universitetet i Oslo, har sagt til E24 at myndighetene burde vurdere å innføre et tak for mye renter det er lov å ta på forbrukslån.

Han mener bransjen er blitt altfor lønnsom.

– Det er et tankekors at Bank Norwegian er verdsatt til mer enn flyselskapet Norwegian. Jeg synes man burde vurdere å innføre en maksgrenser på rentene for å gjøre lønnsomheten lavere og dermed i noen grad begrense tilbudet, sier Holden.

Les også

Mener forbrukslånene truer norsk økonomi

Les også

Gjensidige Bank ga forbrukslån til bruk som egenkapital – nå snur de

Les også

Norges Bank om forbrukslån: – Gjeldsregister er gode nyheter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om