Kontantkutt kan spare bedrifter for 10 milliarder i året

Regnskap Norge og Virke vil gjøre det frivillig for bedrifter å ta imot kontanter. Det kan spare næringslivet for flere milliarder, ifølge Regnskap Norge.

Regnskap Norge og Virke vil gjøre det valgfritt for bedrifter om de vil ta imot kontanter eller kun ha kortbetaling. Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • NTB-Marie De Rosa
Publisert: Publisert:

Bruken av kontanter gikk drastisk ned i løpet av pandemien, ifølge bransjeorganisasjonen Regnskap Norge. Likevel plikter hele næringslivet å ta imot kontantbetaling.

Nå foreslår Regnskap Norge at det skal bli valgfritt for bedrifter om de vil ta imot kontanter eller ikke. Det samme ønsker hovedorganisasjonen Virke.

– Etter våre beregninger vil kontantfrihet potensielt kunne redusere administrative kostnader for næringslivet med opp mot 10 milliarder kroner, sier Regnskap Norges direktør Rune Aale-Hansen.

Les også

Her er over 100 ansatte tatt ut i streik: – Jeg vil heller jobbe enn å stå her og fryse

Virke mener handels- og tjenestebedrifter er flinke til å tilrettelegge for eldre og andre som fortsatt bruker kontanter.

Sparer 20 minutter hver dag

Han foreslår at dagligvarehandelen får fortsette å bruke kontanter inntil videre ettersom ikke alle er like fortrolige med digitale betalingsløsninger.

Uten dagligvarehandelen vil besparelsen være på 5 milliarder kroner i året.

Regnestykket tar utgangspunkt i at det finnes 84.900 kassaapparater, ifølge tall fra Enhetsregisteret. Bruken av disse kan kortes ned med i snitt 20 minutter hver dag, 300 dager i året, hvis man kutter ut kontanter og dagsoppgjør.

Les på E24+

Kredittkortene som gir deg de beste fordelene

Heldigitale løsninger

Også Virke, som representerer handels- og tjenestenæringen, mener tiden er moden for å la bedriftene selv velge betalingsløsning.

– Vi er ikke mot bruk av kontanter. De aller fleste i handels- og tjenestenæringen tar imot kontanter. Men vi mener det må være mulig å lage rene, digitale forretninger så lenge det er godt kommunisert til kundene, sier Jarle Hammerstad, direktør for bransjepolitikk i Virke.

Han bruker frisørkjeden Cutters som eksempel på en bedrift som ikke tar imot kontanter, og hvor dette er tydelig kommunisert til kundene.

Det er dyrt for bedrifter å la kunder betale med kontanter, og det er stadig færre som gjør det, ifølge Regnskap Norge.

Eldre bruker kontanter

– Det er en del eldre som forventer å kunne bruke kontanter fortsatt. Men vi mener handels- og tjenestebedrifter er flinke til å tilrettelegge for det, sier Hammerstad.

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge er enig i at det er dyrt å bruke kontanter, men påpeker at det er politisk enighet i Norge om at samfunnet ønsker å ta denne kostnaden.

– Dessuten skal vi ha respekt for at det finnes grupper i Norge som av ulike grunner ikke er digitale. Næringen vil derfor tilby kontanthåndtering så lenge forbrukere og næringsliv ønsker dette, sier Staavi.

Vil styrke retten til kontantbruk

Også Justis- og beredskapsdepartementet tar kontantbruken i forsvar. Departementet sendte i fjor høst et forslag på høring om å styrke forbrukernes rett til å betale med kontanter.

– Kontanter er viktig i et beredskapshensyn. For en del av befolkningen er andre betalingsmidler enn kontanter en utfordring. Det å utelukkende basere seg på digitale betalingsløsninger øker sårbarheten i samfunnet, og i gitte situasjoner kan dette bidra til å sette viktige samfunnsfunksjoner ut av spill, skriver statssekretær Hans-Petter Aasen i en epost til NTB.

Virke mener regjeringen går i feil retning.

– Det strider mot både trender og behovet for å utvikle nye, digitale forretningsmodeller, som er viktig for næringslivet, sier Hammerstad.

Publisert: