Südøst fikk en halv million i kontantstøtte – hadde planlagt oppussing i månedsvis

9. mars skrev Südøst på Facebook at de stengte for oppussing. Nå har restauranten fått over en halv million i kontantstøtte fra staten for omsetningsfall knyttet til coronaviruset i mars.

9. mars skrev Südøst på Facebook at de stengte for oppussing. Slik så det ut utenfor restauranten torsdag 30. april.
Publisert:

Restauranten Südøst på Grünerløkka fikk forrige uke tildelt 547.955 kroner i kontantstøtte fra staten.

Den 9. mars meldte restauranten på Facebook at de stengte for oppussing som ville vare til over påske. Dokumenter fra plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, samt daglig leders egne Facebook-meldinger viser at oppussingen har vært planlagt lenge.

I mars, frem til restauranten stengte, hadde den omsetning på 755.262 kroner, en nedgang på 81,7 prosent fra samme måned i fjor.

Südøst er en del av Dinnergruppen som har en rekke kjente prisbelønte restauranter i Oslo. Flere av gruppens restauranter har fått tildelt kontantstøtte.

Kontantstøtten fra staten er kun gyldig hvis man har hatt omsetningsfall knyttet til coronaviruset.

Vi i E24 er avhengig av tips fra leserne våre. Kontakt E24s journalister på e-post sofie.amalie.fraser@e24.no og sindre.hopland@e24.no, eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4741381407

Plan om åpen uteservering

Eier og styremedlem Yat Yiu Cheng sier til E24 at de er i kontakt med Skatteetaten om saken.

– Südøst har på eget initiativ tatt kontakt med Skatteetaten for å avklare om restauranten er berettiget kontantstøtte, før journalister ringte til oss.

– Da vi stengte 10. mars var planen at man kunne åpne uteserveringen samtidig. Vi har jo fire andre kjøkken vi kan bruke, men så tenkte vi det at det var for kaldt i begynnelsen av mars, så kom coronaviruset og deretter kom skjenkestoppet, så da droppet vi det.

– Så dere mente at siden dere skulle ha uteservering samtidig som byggingen pågikk inne, så kunne dere søke om støtte?

– Ja, det var derfor vi mente vi var berettiget til å få hjelp.

– Men blir det ikke rart å sammenligne årets omsetning i mars med fjorårets, da man i år i så fall ville hatt lavere omsetning med bare uteservering?

– Det er derfor jeg forklarer hvordan vi tenker til deg, og det er derfor vi har kontaktet Skatteetaten, og venter på svar.

– Allerede i februar snakket vi om å åpne uteserveringen mens oppussingen pågikk.

– Når begynte man å tenke på at man kunne ha tolket ordningen feil?

– Det er jeg litt usikker på.

Cheng opplyser torsdag at de nå har fått beskjed om at de får tilbake skjenkebevillingen neste uke, noe som innebærer at de da vil åpne igjen.

Planlagt oppussing

For nesten et år siden, 24. mai 2019, søkte restauranten Oslo kommune om rammetillatelse for utvidelse av kjøkken og innbygging av gårdsrom. Igangsettingstillatelse ble gitt 20. februar i år.

4. mars fikk beboerne i området informasjon om at restauranten hadde startet sin ombygging 3. mars, og at «Südøst stenger hele restauranten i perioden 9. mars – 14. april».

I informasjonen som er sendt ut opplyses det om at det i perioden 3. mars til 10. april blant annet skal sages betong ute og inne, at det skal graves med maskin utendørs og at det skal legges ny betong.

Les også

Stengte for oppussing – fikk 355.720 kroner i kontantstøtte

Slik så uteserveringen på Südøst ut torsdag 30. april.

Må skyldes corona

Onsdag skrev E24 om Tjuvholmen Sjømagasin som hadde stengt for oppussing i hele mars, men likevel fikk utbetalt 355.720 kroner som følge av nedstengning knyttet til coronakrisen. De innrømmet feil og tilbakebetalte pengene.

Det er Skatteetaten som har ansvar for kontroll av ordningen. De kommenterer ikke enkeltsaker, men Hanne Kjørholt, seksjonssjef i juridisk avdeling i Skatteetaten, sier at dersom virksomheten ikke kan underbygge at omsetningsfallet er en følge av utbruddet av coronavirus, vil tilskuddet måtte tilbakebetales.

Skatteetaten sier på generelt grunnlag at uberettiget støtte alltid skal tilbakebetales. Dersom foretaket på eget initiativ sier ifra om at de har mottatt tilskudd de ikke har krav på, vil det normalt ikke føre til sanksjoner.

– Blir virksomheten avslørt i etterkontroll, skal sanksjoner vurderes. I tilfeller der det ikke er uskyldige forhold, men forsettlig eller grovt uaktsomt som leder til at det blir gitt uriktige opplysninger, vil det normalt medføre en sanksjon på 30 eller 60 prosent av tilskuddsbeløpet som uberettiget er mottatt. Grove tilfeller vil bli anmeldt og kan lede til fengsel, sier Stine Olsen, seksjonssjef i divisjon innsats.

Publisert:
Gå til e24.no