DNB risikerer bot om de ikke fjerner reklamer i Oslo: – Aggressivt og forsøplende

En rekke bedrifter i Oslo sentrum har blitt pålagt å fjerne sine levende reklamer fra butikkvinduene. – Forsøplende, mener SV. – Tror de fleste opplever dette som en installasjon som er med på å bringe liv til bybildet, svarer DNB.

DNBs lokaler ved Karl Johans gate i Oslo bruker skjermer med levende bilder, rettet ut mot publikum i gatebildet. Det er ulovlig, mener Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune.
Publisert: Publisert:

I en rekke butikker sentralt i Oslo er utstillingsvinduene utstyrt med skjermer som viser levende reklame ut mot publikum i gaten.

Dette er ulovlig, ifølge Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo kommune, som nå har pålagt en rekke næringsdrivende å fjerne installasjonene, deriblant DNB.

Bakgrunnen for dette er at Sosialistisk Venstrepartis (SV) Ivar Johansen kontaktet PBE og ga en oversikt over nærmere 30 forretningsdrivende som bryter skilt- og reklameplanen i kommunen.

– Visste ikke at det var ulovlig

Blant dem som ble meldt inn var en rekke forretninger i Karl Johansgate, blant annet Panduro, DNB, Paleet, og Cubus, samt en rekke andre aktører rundt i sentrum, som Cutters, Sparebank 1, og Cappelen Damm.

– Det er montert en skjerm på fasaden mot gaten med bevegelig reklame. Eiendommen befinner seg i reklameområde L: næringsdominerte områder i vedtektene for skilt og reklame i Oslo, heter det i et av varslene om pålegg og retting.

DNB, som er blant dem som har fått pålegg, er nødt til å fjerne sin reklame innen 1. april. Banken forteller til E24 at de ikke var klar over disse reglene.

– Nei, vi visste ikke at dette var ulovlig. Pålegget fra Plan- og bygningsetaten om fjerning av reklameinstallasjon ble først kjent for DNB nå i februar 2020. Det var ved etablering i 2012 en dialog mellom arkitekt og PBE og vurderingen var at plassering av skjermer inne i lokalene ikke medførte fasadeendring og søknadsplikt, ifølge pressetalsmann Vidar Korsbø Dalsberg.

Les også

DNB tapte gigantsøksmål: Må betale 350 millioner

DNB har dog ikke fjernet reklamen ennå.

– Nei. Vi etablerer nå en dialog og prosess mot Plan- og bygningsetaten for å avklare hva vedtaket omfatter helt konkret, sier Dalsberg.

– Viktig å være synlige

Etter dialog med PBE vil det bli avklart om de kommer til å søke om ettergodkjenning for reklamen.

DNB sier tydelig at bankkontoret deres, og reklamen, på Karl Johans gate er viktig for dem.

– Det er selvsagt viktig for oss å være synlige. Men vi vil selvsagt forholde oss til regelverket og til de vedtak som fattes av plan- og bygningsetaten, sier han.

Les også

Reklamebyrå utsatt for trusler etter SAS-reklame

– Forsøpling av det offentlige rom

SVs Ivar Johansen var bystyremedlem da han sendte henvendelsen til kommunen. Han forteller at han ser på denne typen reklame som svært aggressiv.

– Dette representerer en svært aggressiv markedsføring, og en forsøpling av det offentlige rom. Som byvandrer skal du tvinges til bli oppmerksom på reklamen, med pågående virkemidler som lyd og bevegelig bilde, sier han.

DNB sier at SV står fritt til å mene hva de vil. Selv tror Dalsbø at folk synes dette gir liv til byen.

– Vi har ikke aggressiv markedsføring eller reklame på Karl Johan. Det legges stor vekt på profilerende og merkevarebyggende innhold som skal oppleves positivt av forbipasserende og nærmiljø, sier han.

Dalsbø peker for øvrig på at installasjonen har vært oppe i rundt åtte år.

– Om dette ville vært sjenerende ville vi ha fått tydelige tilbakemeldinger på dette i løpet av denne perioden. Jeg tror de fleste faktisk opplever dette som en installasjon som er med på å bringe liv til bybildet, sier han.

Hvis ikke DNB og de andre som har fått pålegg om å fjerne reklamen gjør dette innen fristen, vanker en tvangsmulkt på 15.000 kroner.

De kan også søke om ettergodkjenning.

Publisert: