Kinoselskaper blir tvunget til å kutte i billettsalget

Selskapene som driver kinovirksomhet i Oslo møter kommunens krav om maksimalt 100 personer per sal. – Kjedelig situasjon, sier Jannicke Haugen, sjef for Nordisk Film Kino.

UTSETTES: Filmen «James Bond: No Time to Die» er utsatt til november, samtidig som coronaviruset gjør at stadig flere folk holder seg hjemme. Kinoselskapene i Oslo rammes i tillegg av tiltak fra kommunen.
Publisert:

Et nytt tiltak fra Oslo kommune for å redusere spredningen av coronaviruset rammer selskapene som driver med kinovirksomhet.

Kinoselskapene blir tvunget til å kutte i billettsalget for å møte et krav om maksimalt 100 personer på et arrangement.

Nordisk Film Kino og konkurrenten Odeon Kino rammes.

– Det er en kjedelig situasjon, men helsen må komme først, sier Jannicke Haugen, sjef for Nordisk Film Kino, til E24.

Les også

Kundene flykter fra cruise-byråene: – Vi trenger folk til å ta imot avbestillinger også

Nordisk Film Kino reduserer kapasiteten ved 16 saler, av totalt 27 i Oslo. Odeon Kino må kutte salget av billetter ved tre saler.

Ledige rekker

Kravet kommer fra smittevernoverlegen i Oslo. Det blir også forbud mot alle arrangementer med mer enn 500 deltagere, innendørs og utendørs.

Et annet krav fra kommunen er at alle til stede skal holde én meter avstand til andre.

– Vi øker mellomrommene mellom setene slik at det blir ledige rekker og at dermed avstanden mellom hver person øker, sier Haugen, og legger til at de også endrer rutinene slik at det blir mer tid mellom hver visning.

Haugen forteller at Nordisk Film Kino tar andre grep, inkludert at de dropper seniortilbudet, og har strengere renhold enn vanlig.

Nordisk Film Kino har i Oslo kinoene Colosseum, Ringen, Saga, Gimle, Klingenberg, Symra og Vika.

Les også

Oslo kommune: Hever beredskapsnivået og forbyr arrangementer

Færre kinobesøk

Selskapene i kinobransjen rammes i tillegg av at folk holder seg hjemme, av frykt for å bli smittet av coronaviruset. Det totale antallet smittede i Norge er nå oppe i over 600 personer.

Kommersiell sjef Jon Einar Sivertsen ved Odeon Kino forteller at billettsalget har gått ned de siste dagene, og nedgangen satte fart fra mandag denne uken.

– Men det er ikke full stopp. Vi hadde 2.000 besøk fordelt på alle salene i landet tirsdag. Det normale ville vært 2.500–3.000, sier Sivertsen.

Odeon Kino hadde i 2018 en omsetning på 284 millioner kroner. Overskuddet var på 20 millioner kroner. Nordisk Film Kino gikk 14 millioner i pluss av en omsetning på 446 millioner.

– Svært alvorlig

Selskaper som leverer opplevelser og driver med arrangementer er i en i akutt krise.

Konserter, landsmøter, teaterforestillinger og idrettsarrangementer ble avlyst i tur og orden etter at FHI ga råd om det tirsdag. Virke frykter konkursras i bransjen, dersom ikke en kompensasjonsordning for avlysninger av arrangementer kommer på plass.

– Hvis vi ønsker å fortsette å ha en konsert- og arrangementsbransje, må vi ha strakstiltak nå, sa leder Rhiannon Hovden Edwards i Virke kultur og opplevelser til NTB.

Les også

Håper Norges Bank børster støv av finanskrisetiltak

Kulturminister Abid Raja (V) sier også at det kan være en reell fare for konkurser i idrettsklubber og kulturvirksomheter.

Det siste døgnet har veksten i antallet smittede tiltatt, med 212 rapporterte nye tilfeller.

– Situasjonen er svært alvorlig for hovedstaden vår, for Norge og det internasjonale samfunnet. Vi må alle gjøre det som står i vår makt for å begrense smitte av coronavirus i Oslo, sier byrådsleder Raymond Johansen i meldingen fra Oslo kommune.

Snittalderen for tilfellene er 46 år, om lag 34 prosent er kvinner og 66 prosent er menn.

– Vi må prioritere folkehelse og derfor tåle at andre hensyn prioriteres lavere. Derfor innfører vi nå forbud mot større arrangementer i Oslo, sier Johansen.

Publisert: