Nå åpnes ølkranene i Oslo om natten

Oslos restauranter, puber og barer får fra mandag skjenke til 0300.

NATTERANGEL: Byrådsleder Raymond Johansen åpner kranene i Oslo, til langt på natt.
 • Bjørn Haugan
 • Oda Ording
Publisert:

Det bekreftet byrådsleder Raymond Johansen fredag.

Under den hittil verste perioden av coronakrisen ble hovedstadens utesteder stengt ned av smittevernhensyn. 1. juni ble de strenge reglene lettet noe på, slik at utesteder fikk lov til å skjenke til klokken 2330 og ha åpent til midnatt.

Det er disse reglene som nå lempes på; utesteder kan nå skjenke til 0300 og ha åpent til 0330.

Endringen gjelder fra og med mandag 22. juni.

— Jeg vil berømme serveringsbransjen for å ha håndtert gjenåpningen av utelivet på en god og ansvarlig måte. Når vi nå utvider åpningstidene, er det viktig at gjester og serveringssteder fortsetter å opptre ansvarlig. Jeg er glad for at enda flere med dette kan komme tilbake i arbeid, sier byrådslederen.

Han er samtidig tydelig på at de kommer til å følge nøye med, og sier at skjenkestedene kan forvente å få besøk av kontrollører dersom de oppdager at smittevernreglene brytes.

Johansen oppfordrer folk som oppdager slike brudd, til å si ifra.

– Vi vil ikke nøle med å stenge enkeltsteder som ikke følger reglene, sier han.

Opprettholder høyeste beredskapsnivå

Samtidig opprettholdes det høyeste beredskapsnivået med sentral kriseledelse gjennom sommeren.

— Selv om vi opprettholder et høyt beredskapsnivå, og vi innstendig ber befolkningen følge råd og regler for smittevern, mener vi situasjonen tilsier at vi skal fortsette en gradvis og kontrollert gjenåpning av Oslo. Gjenåpningen har så langt ikke gitt nye og store smitteutbrudd, sier byrådslederen.

De viderefører også anbefalinger om hjemmekontor til midten av august, før det gjøres en ny vurdering.

– Jeg har stor forståelse for at man ønsker å komme tilbake, men smittevern må gå først. Det er ikke plass på kollektivtrafikken til at jobbreisene kan gå som normalt, sier Johansen.

Les også

Urolige for hjemmekontor: – Regelverket er mangelfullt

Bekymret for badestrendene

Store ansamlinger på badestrendene under finværet de siste ukene, gjør byrådet bekymret. Derfor skal de følge ekstra godt med på disse stedene gjennom sommeren.

– Vi får løpende oversikt over hvordan folk beveger seg i byen. Ansatte i kommunen og vektere som jobber i byrommene, marka og øyene deltar i rapporteringen i vårt triosystem. Dette gir oss et godt utgangspunkt for å vurdere tiltak i områder hvor det er stor trengsel, sier byrådslederen.

Det er likevel ikke aktuelt å stenge badestrendene, presiserer han. Vektere vil være tilstede for å veilede og informere folk, men har ingen hjemmel til å bortvise.

Byråd for miljø og samferdsel, Arild Hermstad (MDG), oppfordrer folk til å spre seg på Oslos 42 badeplasser.

– Kanskje man skal dra ut i marka og oppdage et nytt tjern som ingen andre bader i. Det er mulighet til å være ganske alene hvis man er kreative, sier han.

Han erkjenner samtidig at det medfører en betydelig smitterisiko med mange folk på badestrendene.

– Vi er avhengige av at folk tar det ansvaret som ligger på hver enkelt.

Byrådets oppfordring: Husk enmetersregelen

Press på kollektivtransporten bekymrer også byrådet. I en Ruter-rapport meldes det om kritiske utfordringer med avstand på Oslo-bussene.

– Vi får daglige meldinger om trengsel i kollektivtransporten, og jeg vil innstendig gjenta oppfordringen: unngå kollektivtransport som ikke er helt nødvendig. Det er mange badeplasser i byen som de fleste kan gå eller sykle til, sier byrådslederen.

På spørsmål fra salen om hvorfor byrådet ikke gjør mer for å begrense den store pågangen på kollektivtransporten, svarer Hermstad:

– Hvis vi skal bruke vektere, har de ikke hjemmel til å kaste av folk. Det å beskytte dem for smitte vil være krevende. Hvis vi skulle hatt vektere på bussene som opplever trengsel, ville det ha medført en stor økonomisk belastning. Den økonomiske belastningen på kollektivtransporten er allerede enorm. Vi har gjort en avtale med regjeringen om å dekke inntektsbortfallet, men ikke til ytterligere tiltak, sier han og tilføyer:

– Det vi ber om, på vegne av sjåførene og de som har stått på under pandemien, er at nå må vanlige folk gi noe tilbake, bruke hodet og huske enmetersregelen.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/16152
Les også

Skatteetaten har mottatt 3000 søknader om betalingsutsettelse

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Raymond Johansen
 4. Oslo

Flere artikler

 1. Oslo-byrådet strammer inn tiltakene

 2. Raymond Johansen fortsetter gjenåpningen av Oslo: Fjerner store deler av de lokale coronareglene

 3. Oslo fortsetter gjenåpningen: Opphever skjenkeforbudet mandag

 4. Oslo kommune strammer til coronatiltakene

 5. Kjøpesentre og butikker i Oslo åpner torsdag