Hytte-Norge

Vil selge familieskatt med egen «stavkirke» for 22 millioner kroner

Fritidseiendommen Melsombu i Telemark er ikke som andre fritidseiendommer, med eget oppdemmet fiskevann og kapell som er en tro kopi av en stavkirke. Nå selger fire døtre farens arv for å bevare de gode familieminnene.

SJELDEN SETER: Melsombu var opprinnelig en liten seter som ble kjøpt av selgernes far Gunnar Melsom på 40-tallet.
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert: Publisert:

Eiendommen med et tomteareal på 983.000 kvadratmeter ligger øverst i Svartedal – to og en halv times kjøretur fra Oslo.

Melsombu var opprinnelig en liten seter som ble kjøpt av selgernes far Gunnar Melsom på 40-tallet, forteller eiendomsmegler Pål Ivar Lauritzen til E24.

– Han hadde stor interesse for arkitektur og har selv tegnet byggene på tomten. Selve utbyggingen har vært utrolig godt gjennomført, og har blitt gjort over flere tiår.

Flere av bygningene på Melsombu kommer med rosemaling, utskjæringer og dekor utført av kunstneren Torstein Rønjom som døde i 1969.

– Tomten er en sjelden vare, og hittil er det meldt stor interesse for eiendommen, forteller Lauritzen.

Eiendommen har en prisantydning på 22 millioner kroner, og har et utmarksområde på 615.000 kvadratmeter – 740 til 1.000 meter over havet.

Rosemaling, utskjæringer og dekor er utført av kunstneren Torstein Rønjom

Eget kapell på eiendommen

Gunnar Melsom har hentet inn gamle bygninger og fått bygget de opp igjen på eiendommen. I salgsoppgaven er det registrert ni bygninger på Melsombu, inkludert stabbur, låve, seterbu, båthus og hundehus.

Eiendommen har også et eget kapell, som i nærmiljøet er kjent som Svartdal Kapell. Den ble bygget i 1959 og er en kopi av Eidsborg stavkirke.

– Da han ville bygge kapellet som står på eiendommen, brukte de gamle materialer fra tidligere sjøboder som sto ved kysten ved Drammen. Området har blitt godt vedlikeholdt, av både han og barna, forteller Lauritzen.

Ifølge nettstedet Norske-Kirker skal Svartdal Kapell inneholde flere kunstgjenstander fra blant annet Italia, samtidig som kunstneren Rønjom står bak takmaleriene også i dette bygget.

Eiendommen har et eget kapell, en kopi av Eidsborg stavkirke

Er tilrettelagt for jakt og fiske

Ifølge eiendomsmegleren er det ikke ressursgrunnlag for å drive drift på eiendommen. Skulle man likevel prøvd seg er det små marginer for å opprettholde drift.

– Det blir sluppet sau på et beite lenger nord, så det kan hende man får noen på besøk, men det er det hele.

Det er en jakt- og fiskeeiendom, men ikke av den dimensjonen som Koppang Landbruksmegling vanligvis selger på mange tusen dekar.

Det er heller ikke registrert reinskort på eiendommen, men det forteller Lauritzen at det ikke skal være vanskelig å få tak i.

– Melsombu et flott område å ha som base i Vinningen-området. Eiendommen er innenfor rimelig avstand fra Oslo, og det er lett å komme seg til blant annet Hardangervidda. Det er også en tomt man kan komme seg frem til hele året – så lenge man får bestilt måking på vinteren, forteller Lauritzen.

Det er en jakt- og fiskeeiendom, men ikke av den dimensjonen som ofte blir solgt

Døtrene som selger fritidseiendommen

Det er de fire døtrene til Gunnar Melsom som har valgt å selge Melsombu. De er nå mellom 70 og 80 år og står overfor et generasjonsskifte.

– Båndene i neste generasjon blir ofte mer perifere, og det blir flere mennesker og individuelle meninger å forholde seg til. Dette er noe som kan utfordre et sameie, forteller Lauritzen.

Søstrene har derfor valgt å beholde den gode stemningen så de kan bevare de gode minnene som faren har gitt dem på Melsombu.

Lauritzen forteller at eiendommen er et veldig nostalgisk område for søstrene som har hatt mange fine stunder på tunet.

– Det er derfor også mange følelser forbundet med salget. Dessverre kommer det en tid når man må selge, så håper vi en god pris kan være et lite plaster på såret for den tunge avgjørelsen, avslutter Lauritzen.

Svartdal kapell

Les også:

Les også

Oslos minileiligheter går for opp mot 160.000 kroner kvadratmeteren

Les også

Isabelle Ringnes selger Ormøya-villa etter ni måneder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Hytte-Norge
 2. Eiendom
 3. Boligsalg

Flere artikler

 1. Her ligger Norges dyreste fritidsboliger

 2. Betalt innhold

  Se stor oversikt: Dette er Norges dyreste hytter

 3. Hytteåret 2020: – Historisk på alle mulige vis

 4. Stoltenberg har kjøpt hytte til 14 millioner kroner på Svartskog

 5. Nordmenn kjøpte hytter for 33,6 milliarder i 2020