Næringsdepartementet tillater St1-salg

Etter klagesaksbehandling tillater Næringsdepartementet at Blue Energy kjøper St1s 39 ubetjente stasjoner. Konkurransetilsynet tar avgjørelsen til etterretning.

SELGES: Blue Energy får tillatelse av næringsdepartementet, til å kjøpe St1s ubetjente stasjoner.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • E24
Publisert:

Det er et år siden Konkurransetilsynet sa nei til salget av St1s ubetjente stasjoner til Blue Energy Holdning AS, etter en klagebehandling meldte Næringsdepartementet før helgen at klagen var tatt til følge, dermed får Blue Energy får lov til å kjøpe St1s stasjoner.

– Det er fantastisk fra vår side at vi omsider er i mål med en prosess som har tatt veldig lang tid. Vi vil nå bidra til økt konkurranse, og i kombinasjon med Eco-1 konseptet vil St1-stasjonene også bidra til grønn satsning i bensinstasjonmarkedet, sier Jon Erik Brøndmo, styreleder i Blue Energy Holding AS til E24.

En av årsakene til at Konkurransetilsynet satte ned foten i fjor var at det virket å være for tette finansielle bindinger i mellom kjøper og selger.

– Endringer

– Det er blitt gjort endringer i finansieringsoppsettet, for gjøre avlempende tiltak. Det hører likevel til historien at vi ikke har noen bindinger til St1 Nordic Oy, som er selger her, sier Brøndmo til E24.

Les også

Konkurransetilsynet avviser ST1-kjøper

Selskapet har ifølge Brøndmo planer om å fortsette ekspandere.

– Vi har ambisjoner om å ekspandere videre etter oppkjøpet, i hvilken takt vi vil gjøre det er vanskelig å si, men vi vil tro vi skal bli flere, forteller han.

Oppkjøpet gjør at finske St1 får kjøpe alle de norske Shell-stasjonene fra Smart Fuel. Noe de to selskapene ble enige om tilbake i desember 2014.

Det er foreløpig ikke endelig avklart hvordan merkevaren skal utvikles, men det er sannsynlig at stasjonene videreføres som en del av Eco-1-konseptet, kanskje med mulighet for differensiering relatert til tilbud av enten fossilt eller fornybart drivstoff.

– Utfordringer i bransjen

Hos Konkurransetilsynet tar de avgjørelsen fra departementet til etterretning.

– Bensinmarkedet er et viktig marked for norske forbrukere. Vi har flere ganger de siste årene pekt på utfordringer i bransjen, og det er derfor svært viktig å sørge for at konkurransen ikke blir ytterligere redusert, sier fungerende avdelingsdirektør Eivind Campbell Lillesveen i en pressemelding.

I det norske drivstoffmarkedet fungerer ubemannede stasjoner som prispressere.

– Vi vil fortsette å ha fokus på markedet, og følge utviklingen fremover. Særlig ubemannede bensinstasjoner, slike som Blue Energy nå vil overta, har vist seg å være viktige for konkurransen. Vi håper at Blue Energy vil bli en sterk og uavhengig aktør i markedet som kan bidra til å skape økt konkurranse, sier Campbell Lillesveen.

Les også

St1 vil bygge bioetanol-fabrikk på Follum

Les også

St1 må selge for å kunne kjøpe Shell-stasjonene

Les også

Slik snudde Deli de Luca skuta i løpet av ett år

Her kan du lese mer om

 1. Konkurransetilsynet

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Den «skjulte» matvarekrigen: Kampen som kan endre dagligvarebransjen

 2. Kaller permanent dagligvare-fokus i Konkurransetilsynet for «enorm seier»: – Nøyaktig det vi har bedt om

 3. Betalt innhold

  I april sa Konkurransetilsynet nei – nå skal Nor Lines selges igjen

 4. Annonsørinnhold

 5. – Det verste bruddgebyret vi har sett er 8.000 kroner per abonnent

 6. Bunnpris vil ikke ha konkurransehjelp: – Da blir vi som landbruket