Oslo lufthavn verdens første med biodrivstoff

Oslo lufthavn får faste leveranser av biodrivstoff til fly fra mai neste år. Flyplassen blir den første i verden i verden som tilbyr noe slikt.

FÅR BIODRIVSTOFF: Gardermoen blir en avd e første i verden til å jevnlig få leveringer av biodrivstoff.

Vegard Wivestad Grøtt
  • NTB
Publisert: Publisert:Nyheten slippes internasjonalt under en stor konferanse i Dubai onsdag, opplyser Avinor.

– Vi er stolte over å ta arbeidet med å utvikle en grønnere luftfart et viktig skritt framover, sier konsernsjef Dag Falk-Petersen.

Fra mars 2015 og ett år framover skal Statoil Aviation levere 2,5 millioner liter biodrivstoff til tankanlegget ved Oslo lufthavn. Dette utgjør omtrent 3.000 flygninger mellom Oslo og Bergen med 50 prosent innblanding av biodrivstoff. I første omgang vil det trolig bli levert biodrivstoff fra brukt matolje, men på sikt ser Avinor for seg skogbasert produksjon.

I forrige uke fløy to fly – ett fra SAS og ett fra Norwegian – til Oslo med biodrivstoff på tanken. Biodrivstoffet ble benyttet, var basert på brukt frityrolje, mens 52 prosent av det de hadde i tankene, var konvensjonell jetparafin.

SAS vil forplikte seg til å bruke en liten mengde biodrivstoff på de vanlige flygningene neste år, ifølge Dagens Næringsliv. Norwegian mener imidlertid at dette blir for dyrt – med en pris to-tre ganger den vanlig drivstoff ligger på.

Les også:

Kjos vurderer USA-ruter fra Trondheim og StavangerSAS vil forplikte seg til å bruke biodrivstoff- Regjeringens forslag er næringsfiendtlig

Publisert:

Flere artikler

  1. SAS vil forplikte seg til å bruke biodrivstoff

  2. Avinor vil ha bioavgift på flyreiser

  3. Avinor roser svenskene: Klare med verdens første fjernstyrte flytårn

  4. Avinor: All flytrafikk i Norge skal være elektrisk innen 2040

  5. Avinor stenger store deler av Oslo Lufthavn Gardermoen