Studie: Klimaendringer kan gi ølkrise

Klimaendringer kan krympe verdens byggavlinger, den mest brukte kornsorten i ølproduksjon, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet Nature Plants.

SER MULIG ØLKRISE: En nye studie advarer om effektene av klimaendringer på verdens ølproduksjon.

Foto:
Publisert:

Der advarer forskerne fra blant annet britiske University of East Anglia om at stadig mer alvorlig tørke og hete kan forårsake betydelig nedgang i byggavlingene verden rundt.

Det kan igjen ramme produksjonen av øl, og utløse prishopp på det som er verdens mest populære alkoholdrikk.

Den internasjonale studien har sett på hvilken effekt ekstreme klimahendelser har på byggavlinger i 34 regioner i verden, og deretter undersøkt effektene tilbudssjokket vil ha på tilbudet og prisen på øl i hvert område.

«Selv om det er ikke er den mest bekymringsfulle effekten av fremtidige klimaendringer, kan klimarelatert ekstremvær true tilgangen og økonomisk tilgjengelighet av øl», skriver forskerne i et sammendrag.

Les på E24+ (for abonnenter)

Slik gikk det forrige gang det var priskrig på øl

Kan doble ølprisen

Hvor store avlingstapene blir avhenger av hvor ekstreme værhendelsene blir, ifølge studien, der tapene varierer mellom 3 og 17 prosent.

Under de mest alvorlige klimahendelsene finner forskerne at verdens konsum av øl vil gå ned med 16 prosent, eller like mye som amerikanerne drikker på et år.

I dette scenarioet vil ølprisene dobles i gjennomsnitt.

Selv i et mindre ekstremt scenario faller ølkonsumet med 4 prosent, og prisene går opp med 15 prosent, viser resultatene

De viser også at det er i landene det drikkes mest øl at klimaendring vil gi den største tilbakegangen i konsumet.

I Storbritannia beregnes det at ølkonsumet kan falle med mellom 0,37 milliarder liter og 1,33 milliarder liter, mens prisen kan dobles.

Les også

Det er 14 år siden forrige priskrig på øl i Norge – nå skjer det igjen. Gulating dumper ølprisen og sier de vil være billigere enn både Kiwi og Rema 1000

– Vil påvirke tilgangen på øl

Professor Dabo Guan ved University of East Anglia, en av forfatterne av studien, sier i en pressemelding at forskning i økende grad har begynt å se på effekten av klimaendringer på verdens matvareproduksjon.

– Selv om det har blitt gitt noe oppmerksomhet til den potensielle effekten av klimaendringer på luksusavlinger som vin og kaffe, har ikke effekten på øl blitt grundig undersøkt, sier Guan.

– Det kan argumenteres for at mindre ølkonsum i seg selv ikke er katastrofalt, og til og med kan ha helsefordeler. Uansett er det liten tvil om at for millioner av mennesker verden rundt vil klimaendringer påvirke tilgangen på øl og prisene vil gni salt i såret, sier professoren.

Les også

Vin solgt for rekordhøye 4,5 mill. på auksjon

Les også

Hetebølgen gir flaskemangel for tyskerne

Les også

Stanser ølproduksjon etter CO₂-mangel

Her kan du lese mer om