Restplass-gründeren var storaksjonær i Brødboksen: – Skulle ikke satset utenfor Oslo

Jason Richard Eckhoff er en av få som har tjent på å investere i nå konkursrammede Brødboksen. Han skryter av gründeren, men ser også ting som burde blitt gjort annerledes.

NETTGRUNDER: Jason Richard Eckhoff har blitt mangemillionær på reiser på nett. Han startet Restplass.no i 1999, som senere fusjonerte med Solfaktor og ble Reisegiganten, et selskap som i 2012 omsatte for over en milliard kroner.

Foto: FRODE HANSEN/VG
  • Sindre Hopland
Publisert:

– Jeg satt i styret i en tidlig periode av selskapet, og det ante meg allerede da at det kunne bli utfordrende, sier Eckhoff som tidlig på 2000-tallet slo seg opp på reisesiden Restplass.no som senere fusjonerte og ble Reisegiganten.

Etter selv å ha tjent millioner på netthandel, gikk han inn som investor i Brødboksen, et konsept han hadde stor tro på.

– Selskapet hadde en utrolig vekst, et nyskapende konsept og fornøyde kunder, men man tok nok på seg for mye for raskt. Det var et feilgrep å ekspandere utenfor Oslo så fort, sier Eckhoff som på det meste eide 7,38 prosent av selskapet.

Brødboksen hadde 65.000 kunder, de fleste i Oslo - men de hadde også aktivitet i Trondheim, Sandnes og Stavanger.

Les også

Ekspert etter konkursen: – Tror ikke Brødboksen vil bli solgt videre

Solgte med milliongevinst

Eckhoff er en av svært få personer som har tjent penger på brødboksen.

Informasjon E24 har fått tilgang til viser at Eckhoffs heleide selskap Eckhoff Holding kjøpte aksjer i Brødboksen for syv millioner kroner, solgte seg ut for 10 millioner, og kjøpte seg til slutt inn igjen for én million kroner.

Med andre er han to millioner i pluss etter Brødboksen-konkursen.

– Jeg investerte et betydelig beløp i Brødboksen på et tidlig tidspunkt. Jeg solgte meg ut med en moderat gevinst før jeg til slutt kjøpte meg litt inn igjen. Totalt sett gikk jeg i pluss men jeg er selvsagt bare trist når Brødboksen nå legger ned.

  • Les også: Brødboksen.no slår seg konkurs

Eckhoff sier det er flere grunner til at han solgte seg ut.

– Årsaken til at jeg solgte meg ut var todelt. Jeg jobber med en egen gründersatsing som er kapitalkrevende. Samtidig så jeg i spåkulen at Brødboksen ville kreve mer kapital fremover, noe jeg ikke hadde særlig anledning til å bidra med.

– All ære til Refsnes

Selv om Eckhoff solgte seg ut, har ingen vonde ord om Brødboksen-gründer Arnulf Refsnes.

– All ære til Refsnes og hans team for deres innsats. Norge trenger gründere som tør å våge seg ut på glattisen. Om Brødboksen hadde større industrielle, langsiktige investorer, kunne nok dette endt godt til slutt.

GRUNNLEGGEREN: Arnulf Refsnes var drivkraften bak Brødboksen.no, som nå er besluttet avviklet. Gründeren får skryt av tidliginvestor Jason Eckhoff.

Foto: Pressfoto

Eckhoff vurderte ikke å investere ytterligere i selskapet, en mening han delte med et flertall av investorene.

– Dessverre hadde ikke aksjonærene utholdenhet til å stå løpet ut, og det inkluderer meg. Vi aksjonærer var vel rimelig samstemte i vurderingen om at det ikke var grunnlag for å investere ytterligere.

Han har derimot få gode ord om styret som satt den siste tiden.

– Jeg og mange andre aksjonærer er skuffet over styremedlemmer som ikke stilte opp for Refsnes og frontet aksjonærene på ekstraordinær generalforsamling i desember når krisen meldte seg. Det er svært kritikkverdig styrehåndtering.

Saken fortsetter under grafen.

Lite penger i dagligvarer på nett

Om dagligvarer kan bli lønnsomt på nett gjenstår å se, og til nå er det kun matkassene som har levert et positivt resultat, resten fokuserer på volum og videre vekst.

Eckhoff som var en Norges første nettgründere tror det blir vanskelig å få til lønnsom drift på nett i nærmeste fremtid.

– Jeg tror dessverre det vil bli vanskelig å tjene penger på dagligvarer på nett. Jeg bor nå i London og bestiller alt hjem fra store aktører, heller ikke her borte er det særlig med penger i hjemlevering.

I etterpåklokskapens navn mener han at Brødboksen kunne kjøpt seg tid med høyere priser.

– Man skulle nok også tatt mer betalt for tjenesten. Tester viste at betalingsvilligheten for transporten var lav men jeg tror i grunn at det var en god tjeneste som folk hadde vært villige til å betale mer for. Men det er enkelt å være etterpåklok, sier Eckhoff.

Han håper at resterende aktører som Kolonial.no overlever, og synes det er trist at Brødboksen er lukket for godt.

– Så nå er det dessverre tilbake til tørt brød for tusenvis av nordmenn som nøt et fantastisk tilbud i Brødboksen.

Les også

Ekspert etter konkursen: – Tror ikke Brødboksen vil bli solgt videre

Les også

Burger King tar over seks Marché-lokaler

Les også

– Det var ingenting galt med Æ-kampanjen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Dagligvarebransjen
  2. Netthandel
  3. Digitalisering
  4. Teknologi

Flere artikler