Vil legge ned 10-20 butikker i Norge

Toys 'R' Us-eieren Top-Toy vil legge ned et sted mellom 10 og 20 butikker i Norge. 331 ansatte får sannsynligvis beskjed neste uke om hvilke butikker som rammes.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Vi er nå i en fase hvor vi ser på tiltakene som skal skje i de ulike markedene. Det er en stor kabal som må gå opp, med både butikkene og huseierne, sier daglig leder for Top-Toy Norge, Atle Bakke.

For første gang forklarer den norske sjefen veien videre for leketøysgiganten som både eier BR Leker og rettighetene til Toys 'R' Us i Norden.

I Norge vil mellom 10 og 20 butikker måtte stenges, noe som betyr at Top-Toy som har 53 butikker i Norge, kan komme til å stenge mer enn hver tredje butikk.

I forrige uke meldte konsernledelsen i Top-Toy, som sitter i Danmark, at svak utvikling over tid har gjort at man gjennom en stor restrukturering som vil påvirke leketøysbutikker i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Verst gikk det utover Tyskland, der alle butikkene legges ned.

– I neste uke har vi sannsynligvis bestemt oss for nøyaktig hvilke ansatte og butikker som blir berørt av restruktureringen, sier Bakke.

Geografi påvirke hvilke butikker som stenges

Les også

Stor butikkdød-oversikt: Her har hver femte butikk forsvunnet

– Hvilke butikker som berøres har blant annet med lokalisering å gjøre, ettersom kjøpsmønsteret i varehandelen har endret seg mye de siste årene, sier Bakke.

Ingen butikker stenger for øvrig før jul, og avviklingen vil ifølge Bakke foregå godt ut i 2019.

Den 30 . november søkte morselskapet i Danmark om konkursbeskyttelse for å starte en større restrukturingsprosess, men venter fremdeles på svar fra den danske skifteretten om å få laget en samlet ordning med kreditorene.

Får man ikke dette på plass, kan det ende med konkurs eller tvungen gjeldsordning.

I Top-Toys årsrapport som ble publisert fredag i forrige uke, ble det klart at selskapet netto tapte 2,64 milliarder kroner, noe som i stor grad var påvirket av en svært svak julehandel.

Bakke vil ikke kommentere de norske resultatene for 2018 alene, men sier utviklingen har vært tilsvarende konsernets omsetning som endte på 3,9 milliarder kroner.

I Norge omsatte selskapet i fjor for 852 millioner, med resultat etter skatt på 22,3 millioner kroner.

En av utfordringene er at man også har inngått lengre leiekontrakter, noe som også er en utfordring i hele bransjen. Top-Toy Norge har kontrakter som er utgående, men også de som er på 6-7 år. Nye kontrakter selskapet tegner vil være på 3-5 år, noe som også er trenden i bransjen.

Barn leker annerledes

Les også

Are Traasdahl: Tror Amazon lanserer i Norge om ett år

Men dårlig julehandel og en svak utvikling i varehandelen generelt er ikke det eneste som gjør at Top-Toy sliter.

– I tillegg til geografien og økt digitalisering, krydrer også barns lekevaner vår situasjon, for den har endret seg mye de siste årene. Barn leker kortere med tradisjonelle leker, og beveger seg raskere over på digitale flater, sier Bakke.

Leketøys-sjefen forklarer at BR og Toys 'R' Us kommer til å fokusere mer på digitale leker fremover. Samtidig påpeker han at forskning viser at barn har veldig godt av tradisjonelle leker, både når det kommer til kreativitet og motorisk utvikling, og at de tradisjonelle lekene alltid vil ha en plass i deres butikker.

– Vi fikk den nye netthandelen vår opp å gå rett før Black Friday, og har fått en veldig bra start. Vi er svært fornøyd med den nye løsningen, og ser en helt annen konvertering enn tidligere, jeg vil kalle det en ubetinget suksess.

Han vil ikke kommentere hvor mye av omsetningen kjedene håper å ha på nett fremover, men Bakke legger til at aktører i varehandelen generelt i hvert fall må ha 11-12 prosent av salget på nett, om ikke mer.

Eiere vil ikke spytte inn penger

Det er det store oppkjøpsfondet EQT som er hovedeier i Top-Toy, og som nå tvinges til å restrukturere leketøyskjeden som blør milliarder. Fondet sa opp toppsjefen i Top-Toy for et år siden, og ansatte Per Sigvardsson som ny sjef, men det har ikke gått som planlagt.

EQT har spyttet inn penger i selskapet siden de kom på eiersiden i 2015, men nå ønsker de ikke å putte mer kapital i Top-Toys lekekasse, bekrefter selskapet til E24.

– Det har vært en veldig vanskelig beslutning, men Top-Toy kan ikke bli lønnsom i dagens struktur, sa pressekontakt i EQT, Jessica Olvestad i forrige uke.

Hun sier beslutningen om en restrukturering ble tatt av styret onsdag denne uken, og selskapet gjør nedskrivinger på 1,7 milliarder kroner, noe som er like mye som EQT i sin tid betalte for selskapet, ifølge Berlingske.

Nyheten kommer et år etter den enorme konkursen i Toys ’R’ Us i USA.

Publisert:

Flere artikler