- Skatt er ikke så viktig på Kypros

Ordføreren på Kypros sier han ikke trenger John Fredriksens skattepenger. Rikingene bidrar til lokalsamfunnet på andre måter.

  • Frank Lynum - Aftenposten
Publisert:

- Jeg kommer til å invitere ham på middag, når "my friend Big John" flytter hit, sier Pambos Ioannov.
Han har vært ordfører i Limassol i 27 år, men har aldri snakket med Fredriksen. Da han startet, var kommunebudsjettet i Ayios Tychonas, som kommunen heter, skarve 250 kypriotiske pund - mellom 3000 og 4000 kroner.

Nå er det blitt blant Europas riking-paradis.

- Det var nesten ingenting her. Ikke ordentlig vann og kloakk, og ikke elektrisitet heller, sier Ioannov.
Nå styrer han over titalls millioner kypriotiske pund i året. Mye av pengene kommer fra de rike i området, og fra de 38 luksushotellene langs den fem kilometer lange stranden. Hotellene betaler 0,40 cent per person per overnatting til kommunen.
- Det blir det mye penger av totalt, sier Ioannov.

Han setter pris på milliardæren Fredriksens flytteplaner.
- Jeg er glad for å ha slike sterke, rike mennesker i mitt område. Selvfølgelig er jeg det. Det gir en ekstra verdi til byen, og gjør meg stolt og glad, sier han.

Det er et kaos uten like på ordførerens kontor, idet han tar imot Aftenposten med åpne armer. Det flyter papir overalt, og rundt omkring i hyller, skap og på bord er det plassert det som for et utrent øye ser ut om juggel fra turistmaskinen Kypros.
Ioannov prater velvillig om lokalsamfunnets rike velgjørere. Det virker som om de fleste prosjektene hans finansieres med veldedighet i en eller annen form.
- En enkefrue, hun har ingen barn, betaler 1,5 millioner pund for å bygge en ny kirke her, smiler han.
- De fleste bidrar med mye til å bygge opp samfunnet vårt.

Når Aftenposten spør om ordføreren tror hans nye innbygger vil komme til å bidra med gode penger i den kypriotiske statskassen, blir han svært lite konkret.
- Skattepengene er ikke det viktigste, det er viktigere at de store gutta kommer hit og trives her. Ordføreren får støtte fra myndighetene i hovedstaden Nicosia til et av sine pågående prosjekter:
- Vi bygger fem nye demninger som skal sørge for at bølgene som kommer inn over land ikke tar med seg all sanden. Dette koster mye penger, og jeg får bare dekket halvparten fra statlig hold, sier han. I tillegg bygger han på egen kjøl fem kiosker, med sitteplasser, offentlige toaletter, og dusjfaciliteter.
- Det er svært viktig for at folk skal trives, mener ordføreren. Kypros lever godt på rike shippingmilliardærer - og millionærer fra hele verden. Hvor mange er ikke godt å si, men:
- Det blir stadig flere millionærer på Kypros, og de fleste av dem bosetter seg i mitt område, sier ordføreren fornøyd.
John Fredriksen kan altså vente seg en invitasjon fra Ioannov så snart han inntar sin nyoppussede penthouse-leilighet på stranden i Limassol.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kyprosros for Fredriksen

  2. Tysk melding til Kypros:- De som har profittert påmodellen måbetale regningen

  3. - Det er ikke synd på oss med store formuer

  4. Bø-ordfører med nytt forslag: Vil kutte moms på boligbygging i distriktene

  5. Barsk helg forKypros' rike bankkunder