- Bør få fyken, ikke bonus

SV langer ut mot de omstridte SAS-bonusene.

KRITISK I: SVs Karin Andersen retter hardt skyts mot bonusinsentivet i SAS.
Publisert:

- Dersom disse lederne i SAS må ha spesialbonuser for å legge pinner i kors når selskapet de har ansvaret for er i krise, er de uegnet som ledere og de bør få fyken og ikke bonus, sier SVs Karin Andersen.

VG avslørte i dag innholdet i de omstridte bonusavtalene i SAS, som sikrer 18 utvalgte sjefer 14 millioner svenske kroner. De ekstraordinære avtalene ble inngått for å hindre at nøkkelpersoner forlot det hard pressede selskapet under innstrammingsrundene i høst, og inneholder også en prestasjonsklausul.

De ansatte raser, og krever at nærings- og handelsstatsråd Trond Giske kommer på banen. Den norske stat eier snaut 15 prosent av aksjene i det skandinaviske flyselskapet.

Les også: HR-sjefen får refs etter bonusbråket

Nå får de tillitsvalgte støtte fra politisk hold. Karin Andersen mener at det siste kriserammede bedrifter trenger, er ledere som «bruker kriser for å tvinge fram mer til seg selv».

- Slike ledere er rett og slett ikke ledere, og de er ikke bærekraftige verken i bedrifts- eller samfunnsregnskapet, sier hun.

– Rydd opp

LO-leder Roar Flåthen stiller seg også bak de ansatte og krever full opprydding i SAS.

KRITISK II: LO-leder Roar Flåthen reagerer på at de ansatte ikke ble informert om bonusavtalene.

– Det er ikke uvanlig med stay on-fee og andre bonusordninger i næringslivet. Det er likevel uakseptabelt at slike avtaler blir inngått bak de tillitsvalgtes rygg, sier fagforeningstoppen.

Les også: Bonusbråket fortsetter: Ansatte raser mot SAS-sjefen

Han mener også at det er kritikkverdig at dette skjer midt i en prosess der ansatte måtte godta lønnskutt for å forhindre konkurs. SAS ledelsen må nå på banen og rydde opp, krever Flåthen.

Bonusutbetalingene ble gjort til fem nordmenn, syv svensker og seks dansker, som alle fikk seks måneders lønn. Den norske direktøren for tekniske operasjoner i SAS, Gorm Frimannslund, fikk den største bonusen på 1,1 millioner kroner.

- Virker underlig

Også hos opposisjonen møtes VG-avsløringen med hoderysting.

KRITISK III: Frps samferdselspolitiske talsmann Bård Hoksrud mener SAS-ledelsen sender feil signaler.

- Signalene som SAS-ledelsen sender ut ved å gi millionbonus til 18 ledere er nok ikke med på å styrke troverdigheten til selskapet. I flere omganger har ansatte gjennom kollektiv dugnad gjort sitt for å redde SAS. Også staten har gjentatte ganger gått inn med ny kapital og stilt garantier for å for unngå konkurs, sier Frps Bård Hoksrud i en pressemelding.

Han har stor forståelse for at de ansatte reagerer med sinne.

- Jeg er overrasket over at ledelsen selv ikke ser at dette virker svært underlig hos folk.

E24 har vært i kontakt med Høyre, som ikke ønsker å uttale seg i sakens anledning. Statsråd Trond Giske er på reise, og E24 får opplyst at han derfor ikke har tid til å kommentere.

Publisert:
Gå til e24.no