Jakter på en norsk propell

Odd Reitan er på jakt: Han vil gi en nordmann to millioner kroner.

GIR BORT MILLIONER: Odd Reitan skal 11. september dele ut prisen «Årets Ladejarl» her på Lade Gaard. Vinneren får i tillegg til to millioner kroner en statue som minner veldig mye om en kar som heter Odd Reitan.
Publisert:

På jakten får han blant annet med seg tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet og kvinnehåndballandslagets tidligere suksesstrener, Marit Breivik.

- Prisen skal gå til en foroverlent person som skaper entusiasme og som evner å trekke med seg folk, sier Reitan.

Vi sitter på Lade Gaard, Reitangruppens ærverdige hovedbøle i Trondheim.

HAN HAR HAN BYGD opp sitt eget imperium og blitt søkkrik på engasjert drifting av sine virksomheter.

- Hvem er det du søker; en norsk propell som tør å gå foran?

- Ja, vi ønsker å belønne folk som gjennom inspirasjon og egenkraft skaper engasjement. Vedkommende har motvirket likegyldighet og utvist mot. Han eller hun bør ha bidratt til samfunnsbygging gjennom verdibasert arbeid som alternativ til regelstyring.

- Du verden: Jeg ser Reitangruppen har som ambisjon å bli Skandinavias «mest verdidrevne selskap». Blir ikke dette verdistyret fort litt glatt, innholdsløst og pompøst?

- Jeg ser det, men jeg mener det er helt essensielt: Bak det å være verdidrevet, ligger en grunnleggende tro på enkeltmennesket og enkeltmenneskets ansvar. Det er altfor mange bedrifter og organisasjoner som vokser seg så store, at ledere nede i systemet synes det er helt greit at noen fjerne toppledere der opp i tåka på toppen, tar beslutningen for deg.

HAN FNYSER og fortsetter engasjert mellom brødskivene han nyter til lunsj:

- Slike systemer kan være behagelige å jobbe i, fordi du slipper å ta beslutninger. Men det er farlig, fordi beslutningen ikke tas av dem som virkelig kjenner til hvor skoen trykker. Jeg liker ikke utviklingen hvor enkeltmennesket forventer at «noen»: staten, ledelsen eller andre - skal beslutte for deg.

- Derfor ønsker jeg å gi en pris til noen som har vist at han eller hun går foran og tar ansvar.

HAN MENER egen organisasjon, hvor 2900 kjøpmenn er såkalte franchisetagere, som selv eier egen butikk, er eksempel til etterfølgelse for å skape initiativ.

- Jeg tenkte ikke sånn da jeg som engasjert ungdom i 1972 søkte andre å drive sammen med. Men jeg så fort at jeg ikke kom noe sted uten å samarbeide med andre engasjerte mennesker. Franchise gir makt ned på hver enkelt bedrift/butikk. Det gir også ansvar og med det følger initiativ og engasjement, fordi du er avhengig av deg selv for at bedriften skal gå godt. Det er de som må levere og styre, det kan ikke jeg gjøre fra toppen. Jeg kan bare legge forholdene til rette.

- Kan du nevne noen eksempler på hvem som kan få prisen?

- Det kan være hvem som helst, gammel som ung, kjent som ukjent. Jens Stoltenberg kan være en kandidat etter måten han gikk foran på etter 22. juli. Han hamret løs om at vondskapen må møtes med godhet og var utrolig imponerende. Jeg ble helt satt ut av hans lederskap. Han tok ledelse i en ekstremt vanskelig situasjon og la til grunn fantastiske verdier.

- Du legger listen høyt nå: Det er ikke mange som leverer på det nivået?

- Sånn sett blir eksempelet dårlig: Den kan like gjerne gå til en ungdom som har sagt eller gjort noe forløsende eller noen som har jobbet verdibasert over tid. Juryen vil ha inn flest mulig forslag på mennesker som har vist mot og gjort noe godt.

- Legges det noen føringer på hvordan de to millionene skal brukes?

- Når vi legger enkeltmenneskets ansvar til grunn for prisen, skulle det tatt seg ut at vi skulle styre pengebruken. Velger vedkommende å kjøpe smykker, vil det bare vise at juryen har bommet, sier jurylederen.

Les også: - Reitan fikk kioskene på billigsalg

Les også: Reitan tapte mot Dagbladet i PFU

Les også: Odd Reitan i spansk skattesak

Publisert: