Norwegian og SAS om vulkantrusselen: - Vi har planen klar

Både Norwegian og SAS forsikrer om at de er godt forberedt på et eventuelt vulkanutbrudd.

MÅLER UTBRUDD OG JORDSKJELV: På Islands Meterologiske Institutt måles all seismisk aktivitet sekund for sekund. Lørdag fløy representanter for instituttet over vulkanområdet, uten å se antydninger til endringer i isdekket som ligger over vulkanen.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

Lørdag oppgraderte islandske myndigheter flykoden fra oransje til rød, da det ble konstatert at vulkanutbruddet som har vært fryktet de siste dagene har startet.

Foreløpig er det et lite utbrudd ved en sprekk nordøst for vulkanen Bardarbunga på Island. Meteorologene avviser ikke at et større utbrudd i vulkanen kan følge de nærmeste dagene.

Kommunikasjonssjef Charlotte Holmbergh Jacobsson i Norwegian Sverige bekrefter overfor E24 at flyselskapet har beredskapsplanene klare.

FØLGER NØYE MED: Informasjonssjef Charlotte Holmbergh Jacobsson i Norwegian Sverige. Pressebilde

- Vi følger situasjonen nøye og har jevnlig kontakt med myndighetene på Island. Foreløpig er det eneste vi vet at situasjonen er oppgradert til rød, altså høyeste farenivå. Men vi har beredskapsplanene klare dersom det skulle komme et nytt utbrudd, sier hun.

Den røde koden innebærer at et området over og sørøst for Vatnajøkull er stengtt for flytrafikk.

Videre peker Holmbergh Jacobsson at det fortsatt ikke er sikkert om et eventuelt utbrudd vil føre til flystopp slik det gjorde i 2010.

- De fleste flyselskapene har nå flyplaner som er mye bedre rustet til å takle slike situasjoner. Vi regner derfor med at vi skal kunne få folk frem uansett, sier Holmbergh Jacobsson til E24.

Flyr ikke over Island

SAS melder også at de er mye bedre forberedt nå enn de var da vulkanen Eyjafjallajökull hadde utbrudd i 2010.

- Foreløpig følger vi kun situasjonen nøye, men vi flyr ikke lenger over det området hvor det er mulighet for utbrudd, sier pressekontakt Henrik Edstrøm i SAS.

Les også

Avinor om vulkanutbruddet: - Vi er mye bedre rustet enn i 2010

Han legger til at dette kan bety noe lenger ruter for SAS-flyene til USA, men at flybransjen siden 2010 har oppdatert reglene sine for å kunne imøtekomme situasjoner som dette.

- Generelt er flybransjen mye bedre forberedt denne gangen enn i 2010. Nå har vi regler på plass som gjør at vi kan unngå askeskyer uten å stoppe all flytrafikk i store områder, sier Edstrøm.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STENGT FOR FLYTRAFIKK: Området markert i rødt er for tiden stengt for flytrafikk. Alle islandske flyplasser er likevel åpne.

Fortsatt usikkert

Vulkanen som i går hadde et lite utbrudd ligger under isbreen Vatnajökull som er den største i Europa i volum og har en gjennomsnitts tykkelse på 400 meter.

Det er derfor ikke sikkert at et eventuelt større utbrudd vil trenge helt gjennom isen og skape en askesky slik Eyjafjallajökull gjorde i 2010.

Det er antatt at det ligger mellom 150 og 400 meter is over selve vulkanen.

Om lørdagens utbrudd sier vulkanolog Melissa Pfeffer at det foreløpig er usikkert om, og eventuelt når, utbruddet vil smelte isen og sende damp og aske ut i luften.

Til nyhetsbyrået AP sier hun at tykkelsen på isen bestemmer hvor mye aske som vil bli produsert:

- Jo tykkere isen er, jo mer vann er det, jo mer eksplosivt blir det og jo mer askerikt blir utbruddet.

Ingen endringer

Søndag formiddag opplyser Islands Meteorologisk Institutt, som har ansvaret for overvåkning av vulkanen, at det har vært et nytt stort jordskjelv i området.

- Jordskjelvet ble målt til styrke 5,3 og er den kraftigste seismiske aktiviteten den siste uken, og den største ved Bardarbunga siden 1996, sier geofysiker Gunnar Gudmundsson ved Islands meteorologiske kontor til DPA, ifølge NTB.

På det islandske sivilforsvarets nettsider opplyses det om at det lørdag ble foretatt et overflygning i klart vær. Med på toktet var representanter for både nødetatene, universitetet på Island og Meterologisk institutt.

Ifølge Sivilforsvaret var det lørdag ingen tegn til endring på isoverflaten på Vatnajøkull.

Les også:

Avinor om vulkanutbruddet: - Vi er mye bedre rustet enn i 2010Rød alarm for islandsk vulkanutbruddOver 300 jordskjelv på Island – frykt for vulkanutbruddVulkanalarm i luftfarten: Nå er det fare for å bli askefast igjen

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Nytt vulkanutbrudd på Island

  2. Fortsatt ingen aske fra islandsk vulkan

  3. Risikonivået senket for flytrafikk over Island

  4. - Vi er mye bedre rustet enn i 2010

  5. Islandske meteorologer: Vulkanutbrudd er i gang