Salgsrekord for Ikea-konsernet

Takket være kinesere og amerikanere kan Ikea notere seg nok en salgsrekord. Det ser også lysere ut i Europa.

INGEN NORGESFEST: Ikea-konsernet leverte en ny salgsrekord i regnskapsåret 2014. I Norge økte også omsetningen, men resultatet falt markant. Bildet er fra Ikeas varehus på Forus utenfor Stavanger.

Hugo Bergsaker
Publisert:

I regnskapsåret 2014 slo det svenske møbelkonsernet Ikea til med nok en salgsrekord og omsatte for 28,7 milliarder euro, ifølge Dagens Industri.

Selskapet har et avvikende regnskapsår, og regnskapsåret 2014 løper fra 1. september 2013 til og med 31. august 2014. Ikeas årsresultat slippes først i januar.

Omsetningen til Ikea steg med 5,9 prosent hvis man justerer for valutaendringer. Justert for antall butikker steg omsetningen med 3,6 prosent, ifølge selskapet.

Ikea melder at det er Kina som er selskapets raskest voksende marked, mens Nord-Amerika fortsetter å levere gode tall. Samtidig peker de på at det ser lysere ut i det europeiske markedet, som er rammet av Europas økonomiske problemer.

Les også

Ikea åpner sin første sentrumsbutikk

- Vi fortsetter å se positive tegn i forbruket og det er med stor glede jeg kan rapportere om vekst i nesten alle markedene våre, ikke minst i de utfordrende markedene i Sør-Europa, skriver Ikea-sjef Peter Agnefjäll i en pressemelding.

IKEA-SJEF: Peter Agnefjäll.

Ikea

Ikea opplevde både vekst i nettsalget og antallet besøkende i sine butikker i året som har gått. Selskapet peker på at de har en strategi om å vokse i alle kanaler.

- Når jeg ser fremover så ser jeg store muligheter for fortsatt vekst. Vi er fortsatt små i mange markeder, vi har en sterk forretningsmodell og et fantastisk team av dedikerte kollegaer, sier Ikea-sjefen.

Resultatfall i Norge

I Norge steg omsetningen til Ikea med 0,7 prosent i fjor til 6,41 milliarder kroner.

Resultatet før skatt endte ifølge tall fra Brønnøysund på 502,3 millioner, mot 559,4 millioner i 2012.

Til tross for veksten i omsetningen falt likevel årsresultatet med hele 10,2 prosent i 2013 til 361 millioner kroner.

- De nasjonale tallene viser at IKEA har hatt et godt år, og fortsatt den gode utviklingen med vekst i driftsinntektene, til tross for et vanskelig år totalt sett for bransjen. Selv om det kom noe færre kunder enn året før, har omsetningen per kunde økt, skriver Ikea i en pressemelding.

Les også:

Electrolux kjøper General Electrics hvitevareavdelingIkea-Kamprad faller mest på Bloombergs milliardærlisteIkea saksøker staten etter skattesmell