Knalltall fra USA: 292.000 nye jobber i desember

Arbeidsmarkedet i USA fortsetter den solide fremgangen. Men lønnsveksten skuffer.

JOBBTALL: Fredag ble den viktige jobbrapporten publisert.
  • Jan Lilleby
  • Geir Molnes
Publisert:

– Det er veldig gode tall. Sysselsettingsveksten er veldig bra. Det at arbeidsledigheten er stabil var som ventet, men kanskje litt skuffende i lys av at sysselsettingen økte så mye, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets til E24.

Tallene – nonfarm-payrolls – viser at det ble skapt 292.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i desember.

Statistikken fra det amerikanske arbeidsdepartementet viser dermed at veksten i amerikansk sysselsetting fortsetter den sterke utviklingen.

Arbeidsledigheten i USA er nå på fem prosent.

For én måned kom det viktige tallet, som verdens finansmarkeder følger med argusøyne, i likhet med denne måneden inn over forventning.

På forhånd var det ventet 200.000 nye jobber i USA, ifølge DNB Markets. Anslagene som var samlet inn fra Reuters, varierte mellom 150.000 og 270.000. Fasiten ble altså 292.000 nye jobber.

Les også

USA ber Saudi-Arabia og Iran å besinne seg

Skuffende lønnsvekst

Selv om sysselsettingen øker er det en ting som skuffer ekspertene.

Totalt endte lønnsveksten i USA på 2,5 prosent for 2015. Dagens rapport viser at timelønnsveksten sto stille i desember, noe som Magnussen mener er skuffende.

(Saken fortsetter under bildet.)

KNALLTALL: – Det er veldig gode tall. Sysselsettingsveksten er veldig bra, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets til E24.

– Det er litt av utfordringen nå. Arbeidsmarkedet har strammet seg til, og selv med ledigheten tilbake på normalnivå, holder lønnsveksten seg lav. Det legger nok en viss demper på hva den amerikanske sentralbanken gjør fremover, men vi tror at lønnsveksten og inflasjonen vil ta seg noe opp fremover, sier han.

Lønnsveksten påvirker inflasjonen. Jo sterke lønnsvekst det er, jo mer sannsynlig er det at inflasjonen tiltar. Den amerikanske sentralbanken styrer i likhet med Norges Bank etter et inflasjonsmål, som i USA er på 2,0 prosent.

I desember hevet den amerikanske sentralbanken styringsrenten for første gang på over 10 år. Det store spørsmålet nå, og det som nå er den pengepolitiske debatten i USA, er hvor raskt amerikanerne vil fortsette å heve renten.

Les også

Dette betyr amerikansk renteøkning for Norge

Kraftig revidering i positiv retning

Kursen på amerikanske dollar har styrket seg etter at de gode tallene ble offentliggjort. Prisen på en euro har falt fra vel 1,086 til 1,0820 dollar i 14.40-tiden.

I tillegg til den sterke veksten i sysselsettingen i desember revideres jobbtallene fra de to forrige månedene opp med totalt 50.000.

I oktober ble det først anslått 298.000 nye jobber, men tallet blir revidert opp til 307.000, mens november-tallet revideres opp fra 211.000 til 252.000.

Les også

De ti rikeste menneskene i verden har minst to ting til felles

Les også

USA ber Kina ta grep overfor Nord-Korea

Les også

USA ber Saudi-Arabia og Iran å besinne seg

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. «Månedens viktigste tall»: 194.000 nye jobber i USA

  2. «Månedens viktigste tall»:  – Alt tyder på svært sterk vekst

  3. USA skapte 222.000 nye jobber i juni

  4. – Det er der nøkkelen ligger

  5. 261.000 nye jobber i USA i oktober