Bryggerisjef etter Rema-vraking: – Skal ikke legge oss ned og dø

Direktøren i Hansa Borg fortviler over at millioner av liter brygg ikke lengre vil selges fra Rema-hyllene. – De sa selv opp den nasjonale avtalen, svarer matvaregiganten.

MØTTE PRESSEN: Lars A. Midtgaard i Hansa Borg Bryggerier under pressemøte, etter at forhandlingene om leverandøravtale med Rema 1000 er avsluttet.
Publisert:

Hansa Borg har sittet i møter med Rema 1000 siden i høst. Onsdag ble det siste møtet avsluttet, uten at en større leverandøravtale for 2017 var i havn.

I stedet får bryggeriet kun en mindre lokalavtale for Hordaland, Østfold og Vest-Agder, hvor de skal selge et begrenset antall produkter i Rema-butikkene.

For Hansa Borg betyr det en dramatisk volum-skrumping: Fra salg av 14,5 millioner liter produkter i Rema-hyllene i 2015, styrer de mot kun estimerte én million i år gjennom den nye avtalen, ifølge egne beregninger.

– Aldri opplevd lignende

– Det er forsvinnende lite og høyst beklagelig, sier bryggeridirektør Lars Midtgaard.

Han var tydelig frustrert da han torsdag holdt en pressebrief i Oslo. Han sa han aldri har opplevd lignende gjennom sine 25 år i bransjen. Hansa Borg har for øvrig hatt et nasjonalt samarbeid med Rema 100 omtrent like lenge.

Les også

Ordfører ut mot Reitan - frykter ølmonopol

– Det medfører et så dramatisk mye lavere volum for vår selskap, at priser og betingelser blir deretter, varslet Midtgaard.

Rema: – De sa opp nasjonal avtale selv

Men Rema 1000 sier salgsvolumet til Hansa Borg allerede var betydelig ned i fjor – og mener bryggeriet har seg selv å takke for nedgangen fra 14,5 millioner liter i 2015:

– I 2016 hadde HansaBorg en regional avtale med Rema 1000 på Vestlandet, Sørlandet og Østfold og omsatte totalt i Rema 1000 for cirka 8,9 millioner liter, skriver kommunikasjonsdirektør Mette Fossum til E24.

– Nedgangen fra 2015 til 2016 skyldes at de selv sa opp den nasjonale avtalen for 2016, fortsetter hun.

– SA OPP AVTALE SELV: Når Hansa Borg referer til de vel 14 millioner solgte literne i Rema-butikker i 2015, glemmer de å nevne hva som skjedde året etter; En salgsnedgang til under ni millioner, utløst av at bryggeriet selv sa opp sin nasjonale levernadøravtale, fremholder kommunikasjonsdirektør Mette Fossum overfor E24.

Midtgaard i Hansa Borg bekrefter at dette skjedde, men sier Rema glemmer å nevne hvorfor de sa den opp:

– I november 2015 kom Rema 1000 med nye betingelser til vedlegget som en del av 2016-forhandlingene. Betingelsene var urimelige sammenlignet med det vi allerede hadde. Vi sa da opp det kommersielle vedlegget fordi premissene ble endret, og vi ikke ønsket binding til en avtale med nye premisser. Et kommersielt vedlegg regulerer blant annet betingelser for volum, plasseringer og priser, forklarer han.

Vil ikke dø

Regionalt har Rema 1000 valgt å samarbeide tettere med Ringnes, samtidig som de har inngått flere nye lokalavtaler med mikrobryggerier.

Med Remas nye «bestevenner», slik Midtgaard beskriver det, varsler han at Hansa Borg nå må jakte sine egne.

– Vi skal ikke legge oss ned for å dø. Vi er en sterk nasjonal aktør. Vi har mange venner der ute. Vi har Coop, vi har Norgesgruppen, vi har Bunnpris som kunder, og masse utelivskunder. Vi gir oss aldri.

Les også

Rema 1000: Næringsministeren boikotter ikke

Her er noen av Hansa Borg-produktene som forsvinner fra Rema 1000-hyllene:

  • Olden
  • Perle og Bruse
  • Grevens Cider
  • Clausthaler
  • Heineken
  • Nøgne Ø
  • Austmann
Publisert:

Her kan du lese mer om