Fiskeoppdretterne

Russland åpner for å inspisere norske oppdrettsbedrifter

Russland stopper import av norsk laks og ørret via Hviterussland etter funn av forbudte og skadelige stoffer. Nå åpner russiske veterinærmyndigheter for å inspisere norske oppdrettsbedrifter.

 • Hanna Ghaderi
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Hviterussland har utviklet seg til å bli Norges største kjøper av ørret. 9. januar vil transittsalget til Russland stenges, skriver iLaks.

Samtidig skriver bransjenettstedet at russerne skal ha funnet rester av forbudte og skadelige stoffer gjentatte ganger i fiskeprodukter laget av norske råvarer videresendt til Russland. Russiske veterinærmyndigheter, Rosselkhoznadzor, skal ha gitt uttrykk for bekymring for kvaliteten på videreeksport av laks og ørret fra Norge.

Russiske veterinærmyndigheter har som følge av dette tatt initiativ til at de kan inspisere norske oppdrettsbedrifter.

Overfor Infront TDN Direkt fredag viser Mattilsynet til at de har mottatt en henvendelse fra russiske veterinærmyndigheter om inspeksjoner av norske fiskeforedlingsbedrifter, som de har besvart i samråd med Nærings- og fiskeridepartementet, bransjeorganisasjonene og Sjømatrådet.

«Mattilsynet er i ferd med å legge besøksprogrammet for utenlandske kollegaer det kommende året, og har på nåværende tidspunkt ikke kunnet gi et konkret tidspunkt der det vil passe å gjennomføre en slik inspeksjon», opplyser Elisabeth Wilman, som er direktør for avdeling fisk og sjømat i Mattilsynet.

«Vi er ikke kjent med gjentatte funn av farlige og skadelige stoffer i norsk laks og ørret. Så langt i 2019 har vi kun mottatt en notifikasjon fra hviterussiske veterinærmyndigheter. Dette har blitt fulgt opp med den aktuelle virksomheten», opplyser hun videre.

«I forbindelse med avslag fra den Mattilsynet om å inspisere oppdrettsbedrifter av EAEU-spesialister, sendte Rosselkhoznadzor et brev til veterinærtjenestene i landene i Den europeiske økonomiske union med en forespørsel fra 9. januar 2020 for å sikre forebygging av forsyninger til den russiske føderasjonen av fiskeprodukter fra norske råvarer (laks, ørret),» skriver Rosselkhoznadzor på sine hjemmesider, ifølge bransjenettstedet.

Russland stopper import av norsk laks og ørret via Hviterussland

Les også:

Les også

Andfjord Salmon passerer én milliard i markedsverdi for første gang

Les også

Forskere frykter «svart svane» i oppdrettsnæringen: – Bruk av rensefisk mot lakselus gir høy risiko

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fiskeoppdretterne
 2. Hviterussland
 3. Russland
 4. Import

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Russland stopper import av norsk laks via Hviterussland

 2. Betalt innhold

  Tilbake på jobb etter ferien? Her er sakene du må få med deg.

 3. Kraftig vekst i omstridt behandling av laks: – En dødsdom for rensefisken

 4. Betalt innhold

  Clement Insor-Brown trodde han kjøpte makrell for 330.000 kroner fra Bømlo. Ble lurt trill rundt av internasjonal liga.

 5. Betalt innhold

  Et valgnederlag for Trump vil være dårlig nytt også for visse andre statsledere