– Den mest dramatiske dagen i norsk sportsbransje noensinne

Trond Evald Hansen i Norsk Sportsbransjeforening mener blant annet et svakt vintervær senket konkursrammede Gresvig.

Sjef Lars Kristian Lindberg i Gresvig. –Jeg er lei for usikkerheten dette skaper for våre ansatte, men jeg mener vi har lagt et godt grunnlag som jeg håper en eventuell ny eier vil være interessert i å bygge videre på, sier Lindberg om konkursen.
Publisert:

Høye kostnader gjorde at sportsutstyrskjempen Gresvig mandag formiddag tok beslutningen om å slå seg konkurs.

– Dette er den mest dramatiske dagen i norsk sportsbransje noensinne, sier sjef Trond Evald Hansen i Norsk Sportsbransjeforening til E24.

Han omtaler situasjonen som «veldig trist».

– Gresvig er en merkevare som er knallsterk og det har alltid vært en stor og solid aktør i norsk sportsbransje, fremhever han og legger til at de ved forrige måling hadde en markedsandel på like i underkant av 30 prosent blant sportskjedene.

Les på E24+

Derfor skjelver sportsbransjen

– Et veldig tøft marked

Flere eksperter og aktører har det siste året meldt om en utfordrende sportsbransje med voldsom konkurranse, og Gresvig selv uttaler at det å fortsette i dagens marked vil være å som «å øse en båt med et altfor stort hull i skroget».

– Det er et veldig tøft marked, med knallhard kamp om både topplinjevekst og marginer. Og i Norge selges det mer sportsutstyr enn noe annet sted i hele verden, forklarer bransjetopp Hansen.

Han trekker frem at det fra 2003 til 2018 var en «vanvittig vekst».

I 2018 ble det solgt sportsutstyr for over 20 milliarder kroner.

I fjor begynte det imidlertid å bremse.

– Det skjedde mye på en gang i 2019 og man kan kalle det en perfekt storm, sier Hansen og peker på flere negative hendelser:

  • Store endringer i salgskanalene, der nettet har tatt større andeler og leverandørene når sluttbrukerne i større grad. Samtidig har kjeder som Europris og Biltema blitt med i kampen om kundene.
  • Krevende norsk valuta for norsk detaljhandel.
  • Dårlig vintervær på Østlandet i år.

– Blir utfordrende når veksten bremser

– Når bransjen har vokst så vanvittig over så mange år, så blir det utfordrende når veksten bremser. Da bygger man et varelager som blir kostbart for mange.

– Det blir spennende å se utviklingen inn i 2020, sier Hansen.

– Har Gresvig gjort noe feil selv eller at det bare et utfordrende marked?

– De ser nok selv at det er ting som kunne vært gjort annerledes, men det skal jeg la de selv få kommentere. 

Gresvig har drevet sportsbutikker under to kjeder, G-sport, G-Max og Intersport.

I august i fjor valgte Gresvig å ta bort G-en fra navnet på butikkene sine, og satse på Intersport. Da ble den landsdekkene sportskjeden lagt ned til fordel for satsing på Intersport.

– Et siste forsøk

Analytiker Markus Borge Heiberg i Kepler Cheuvreux peker også på en svak vintersesong som en av årsakene til konkursen.

– Restruktureringen de gjorde i sommer var et siste forsøk, men de så at det ikke ga tilstrekkelig bedring. Og så har vinteren vært vanskelig. Man kan si at de ga seg før man så effekten av restruktureringen.

Han mener Gresvig Retail Group-eier Nils Olav Sunde innså at sportskjempen trengte mer kapital. Han har de siste årene skutt inn store beløp i Gresvig.

– Når man taper penger over tid og lever på eier og kreditorer er det begrenset hvor lenge det kan gå, sier Heiberg.

Butikkene holder åpent

XXL-aksjen stiger mandag kraftig som følge av Gresvig-konkursen

– De to konkurrerer i samme marked og både Gresvig og XXL har blant annet spesialisert seg på prisfokus og kvalitet, med gode beliggenheter. De er de to største norske sportskjedene, sier Hansen.

– Det er litt vanskelig å se hva som vil skje nå, men jeg håper at forbrukeren har tilgjengelige dører fortsatt, legger han til.

Gresvig melder i ettermiddag at alle G-sport og Intersport-butikkene holder åpent som normalt etter konkursen

Hansen overlater til bostyrer å kommentere eventuelle kjøpere av Gresvig-boet.

Advokat Håvard Wiker er utnevnt til bostyrer. Han satt i drosje på vei til Gresvig-hovedkontoret da E24 fikk tak i ham klokken 11 mandag, og sier han trenger å få oversikt før han uttaler seg.

Publisert:
Gå til e24.no