Norwegian-kutt gir nedgang i norsk flytrafikk

Avinor har sluppet trafikktallene sine for november og det statlige flyplasselskapet merker at Norwegian har kuttet i kapasiteten sin.

Illustrasjonsbilde av Bergen lufthavn Flesland.
Publisert: Publisert:

Avinor opplevde et fall i antall passasjerer på 2,7 prosent i november, med en nedgang på 3,9 prosent innenlands og en nedgang på 0,9 prosent utenlands.

Antall flybevegelser er ned 2,2 prosent, fordelt mellom et fall på 2,9 prosent innenlands og 3,5 prosent utenlands.

Det kommer frem i en pressemelding fra Avinor.

Totalt reiste 4,2 millioner passasjerer over Avinors flyplasser i november. Til sammenligning hadde Swedavia 3,0 millioner passasjer på sine 10 svenske flyplasser, noe som er syv prosent ned fra november i fjor. Selskapet hadde et fall på 11 prosent innenriks og 5 prosent utenriks.

– En viktig årsak til trafikknedgangen er at Norwegian har redusert setekapasiteten, og disse planlagte endringene påvirker passasjertallene. I tillegg var det en ekstra lørdag i november 2019, sammenlignet med fjoråret, noe som tilsvarer cirka 1,5 prosentpoeng av nedgangen, sier kommunikasjonsrådgiver i Avinor, Nora Hoberg Prestaasen, i en pressemelding.

Avinor-sjefen glad langdistanse ikke kuttes

Norwegian står midt oppe i en omfattende omstilling der selskapet jobber med å bli kvitt voksesmertene og snu de store milliardunderskuddene til overskudd i fremtiden.

Som et ledd i dette har selskapet satt i gang store kutt i kapasiteten, både som følge av at selskapet har 18 Boeing 737 Max8-fly stående på bakken og fordi selskapet legger ned mindre lønnsomme ruter og vil få opp marginene.

I november økte Norwegians inntjening per passasjer nok en gang, men selskapets kapasitet ble kuttet hele 27 prosent og trafikken falt 23 prosent, målt mot november i fjor.

Norwegian har også varslet at de kommer til å kutte alle langdistanserutene de har fra Stockholm og København. Avinor-sjef Dag Falk-Petersen sa til E24 at han er glad for at ikke Norge rammes av langdistansekuttene.

Les også

Passasjerfall for Norwegian – men lønnsomheten øker

Les også

Avinor-sjefen: Glad for at Norwegian ikke kutter i Norge

Ingen tegn til flyskam i Norge

Ser man på utviklingen hittil i år så har Avinor en forsiktig oppgang i antall passasjerer på 0,5 prosent til 50,3 millioner passasjerer.

Mens innenlandstrafikken endte med 0,7 prosent færre passasjerer har utenlandstrafikken økt med 1,8 prosent.

I Sverige har Swedavia hatt totalt 37,3 millioner passasjerer, noe som er ned fire prosent. Innenlands er trafikken ned ni prosent, mens den er ned tre prosent på utenriks.

Kastrup flyplass i København har ikke sluppet tallene sine for november ennå, men passasjertallet er fra januar til oktober uendret på 26 millioner. Innenriks er trafikken ned 6,8 prosent, mens den er opp 5,3 prosent på langdistanse og ned 0,4 prosent på Europa-ruter.

Les også

SAS rammes ikke av «kontantskvisen»: Gasser på med 20 nye fly i 2020

Les på E24+

Børskommentar: Svak aksjekurs gjør at Norwegian kan gå glipp av 280 millioner kroner

Noe nedgang i flytrafikken i november | Avinor
Publisert: