SAS DØMT I HØYESTERETT: SAS spionerte på Norwegian

Høyesterett lar spionasjedommen mot SAS bli stående.

Publisert:,

Den såkalte Amadeus-saken er nå avgjort i Høyesterett, og retten har forkastet både Økokrims og SAS’ anke SAS-NOK.

Det betyr at SAS blir stående som taperen, kjent skyldig i industrispionasje mot konkurrenten NorwegianNAS.

Det fremgikk av dommen som ble offentliggjort fredag ettermiddag. .

- Det er leit at bedrifter spionerer på hverandre, men godt at Høyesterett slår hardt ned på dette, sier administrerende direktør i Norwegian Bjørn Kjos til E24.

- Vi er svært fornøyd med utfallet, sier politiadvokat Tarjei Istad til E24. Økokrim argumenterte for en bot på 8 millioner kroner, men Høyesterett lot den stå på 4 millioner, slik den var fastsatt i lagmannsretten.

- Tapte 100 mill

- Det er i dommen lagt vekt på at det lå et betydelig potensial for SAS Braathens i utnyttelsen av disse hemmelighetene, sier Istad.

Kjos anslår at Norwegian har tapt over 100 millioner på spionasjen:

- I 2004 hadde vi et tap på over 140 millioner kroner, i et år da de fleste analytikere regnet med at Norwegian skulle gå med overskudd. Det er klart vi har tapt ekstremt mye penger på spionasjen i den perioden da SAS drev priskrig som verst, sier Kjos.

- SAS er skuffet

Han tror Høyesterettsdommen gir en klar beskjed om at man skal oppføre seg skikkelig i samfunnet, og at man skal ha etikken i orden.

- Vi er skuffet over at Høyesterett ikke er enige i momentene i vår anke. Nå er imidlertid saken endelig avgjort, og vi forholder oss selvsagt til at dommen nå er rettskraftig, sier administrerende direktør i SAS Ola Strand i en pressemelding.

Han forteller at saken har vært en belastning for alle involverte, og at SAS nå endelig skal legge denne straffesaken bak seg.

Les også: SAS spionerte for moro skyld

Les flere nyheter på E24