Etterforskning i hemmelig land kan velte Brekke

Telenor-sjef Sigve Brekke kan gå på en alvorlig smell i en ny og hittil ukjent sak - hvor selskapet er mistenkt for økonomisk kriminalitet i et ikke-navngitt land.

TELE-TURKAMERATENE: Styreformann Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke i Telenor har vært på turer til både Øst-Europa og Asia sammen for å ta Telenors omfattende virksomhet nærmere i skue. Onsdag avviste de to at de har noe imot hverandre.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
 • Bjørn Haugan
 • Marius Lorentzen
 • Karl Wig
 • Geir Molnes
 • Caroline Grundekjøn
Publisert:,

FORNEBU (VG/E24): Sigve Brekke har overlevd CV-pynting, milliardtap i India, tårnsaken i Thailand og tvilsomme sponsorat av spesialstyrkene i Bangladesh.

Men en annen sak kan potensielt knekke karrieren som konsernsjef.

Onsdag møtte toppsjefen i Telenor pressen sammen med styreleder Gunn Wærsted. De to har vært under et kraftig press i en uke etter at Dagens Næringsliv skrev at Wærsted har bedt Brekke trekke seg.

I april gikk Telenor ut med informasjon om de sakene som selskapet undersøker.

Der kom det også frem at det er mistanke om økonomisk kriminalitet i et annet land.

Myndighetene i det aktuelle landet vil ikke at Telenor går ut med hvilket land det er, mens etterforskningen pågår. Norske Økokrim er orientert om saken.

Vi ber ikke om å få vite hvilket land, men er dette et uavklart forhold som gjør at din tillit til Brekke kan bli endret?

– Det kan jeg gi deg et klart svar på. De sakene som har vært på styrets bord, inklusive den saken du snakker om, er konkludert.

– Men du kan vel ikke vite at sakene er konkludert, hvis politiet om noen måneder kommer med en annen konklusjon?

– Kommer det ny informasjon, så kommer det ny informasjon. Men den er konkludert på basis av det vi har sett og vi har gjort grundige vurderinger, sier Wærsted.

Les også

Mæland: – Viktig at det nå skapes ro i selskapet

Ba Brekke gå – så snudde styret

Under pressekonferansen onsdag bekreftet styreleder Gunn Wærsted at hun tok kontakt med Brekke for å be ham trekke seg.

Der hadde hun styret i ryggen, men det viste seg at Brekke ikke ville gå frivillig.

Styret hadde en avstemming i løpet av høsten, men de stemte ikke over om Brekke måtte gå, skal vi tro Wærsted.

De stemte over tidsplan og hvordan de skulle gå frem, i det videre arbeidet med de problematiske sakene og vurderingen av hans stilling.

Da fikk hun fullmakt til å snakke med han for å be han om å gå av.

– Jeg hadde forankring i styret for en samtale. Avstemmingen har vært om prosess, ikke om konsernsjefens stilling. Det er to forskjellige saker, sier Wærsted

– Hva legger du i ordet prosess?

– Det jeg sa under konferansen var prosess i forhold til hvordan vi skulle ta den diskusjonen videre.

– Når du kom tilbake til styret etter at du hadde pratet med Brekke, hvordan var prosessen videre da?

– Her er vi kommet til det punktet der jeg ikke lenger vil gi detaljer fra det som har vært diskusjonen i styret. Det er meget ubehagelig å stå og snakke om ting som skulle vært for styrets ører, men som dere har fått høre, sier Wærsted.

Hun vil heller ikke si noe om styret hadde diskutert alle sakene før de besluttet å be Brekke trekke seg, eller om det kom opp nye saker i etterkant. Hverken Brekke eller Wærsted vil heller si spesifikt hva det var som fikk styret til å snu fra å ville kvitte seg med Brekke til å be han fortsette.

(Saken fortsetter under videoen fra VGTV)

– Mottok styret ny informasjon etter at du møtte Brekke og frem til styret nå besluttet å fortsatt ha tillit til han?

– Det har vært en prosess som har gått over noe tid. Styret tok i styremøtet nå en totalvurdering av alle forhold og mener at i den situasjonen selskapet er i nå, så er det den rette løsningen for selskapet, sier Wærsted.

– Men kom det inn ny informasjon dere ikke kjente til når dere tok den første beslutningen?

– Jeg vil ikke kommentere på prosessen, sier Wærsted.

Under pressekonferansen sa Brekke at det er «naturlig at styret må høre min versjon» i de bekymringsfulle sakene som er diskutert. Hvordan hans versjon skiller seg fra informasjonen styret satt på, ville han ikke utdype.

– Kom du med informasjon som du mente kunne renvaske ditt ansvarsforhold for det som har pågått i Asia?

– Dette er grundig gjennomgått av styret, og styret har valgt å støtte meg. Jeg er veldig fornøyd med at vi nå har vedtatt en strategiplan som jeg skal gjøre det jeg kan for å gjennomføre beste mulig, sier Brekke.

Avviser lekkasjer og PR-krig

Les også

Telenor-aksjen faller etter Brekke-avklaring

Det har versert en rekke rykter og spekulasjoner om saken kan være styrte lekkasjer og om én av sidene har drevet en kampanje. Både konsernsjefen og styrelederen avviste onsdag at de har benyttet seg av noen form for PR-rådgivere eller konsulenter i denne saken. Gunn Wærsted var samtidig tindrende klar på at alle lekkasjene har vært skadelige.

– Jeg har definitivt ikke bidratt til lekkasjer og har definitivt ikke hyret inn kommunikasjonsrådgivere (i denne saken, journ.anm.). Mitt fokus har vært å få til det som er best for Telenor, sa Brekke.

Telenors styreleder Gunn Wærsted har selv vært under hardt press, og det har åpent blitt spekulert i om hun, Brekke eller begge to må trekke seg i kjølvannet av maktkampen.

ASIA-SJEF: Sigve Brekke var sjef for Telenors virksomhet i Asia før han ble konsernsjef. Her ser vi han sammen med næringsminister Monica Mæland (H) i sentrum av Yangon i Myanmar. Staten eier 54 prosent av den norske telegiganten.

Heiko Junge

– Er dette ditt verste tidspunkt i din karriere?

– Det kommer nok ganske høyt opp på listen. Men jeg hadde en vanskelig situasjon da vi jobbet med avdekkingen av Finance Credit-saken for noen år siden, så jeg har vært i vinden før, sier Wærsted.

Tirsdag kveld kom styret i Telenor, etter et to dager intenst styremøte, med beskjeden: De har tillit til Sigve Brekke. Saken har foreløpig endt med at både han og styreleder Gunn Wærsted blir sittende – til manges overraskelse.

– Det som står i media er helt feil

Noe av det som kom ut av styremøtet denne uken var at Brekke og styret nå endelig har blitt enige om en strategiplan for konsernet frem mot 2020. Brekke avviser at han har styrt uten en strategiplan siden han tok over i august 2015:

– Det er ikke sånn at vi ikke har hatt noen strategiplan siden jeg tok over i august 2015. Planleggingsprosessen i Telenor er at du bruker høsthalvåret til det. Det brukte vi fjorårets høst til, og nå er det naturlig at vi reviderer det, sier Brekke.

– Så du vedtok en plan i fjor høst?

Les også

Sp: Mæland må forsikre seg om at konflikten er over

– Ja. Så det som står i media er helt feil, sier Brekke.

Under pressekonferansen sa Gunn Wærsted at det var flere elementer, og ikke én enkeltsak, som gjorde at styret ba han trekke seg. Hun forklarte også at strategiplanen var én av de tre elementene (i tillegg til etikksakene og Brekkes styring av konsernet) som lå bak.

– Har det vært en så stor uenighet rundt hvilke land dere skal være i og hvilken retning Telenor skal ta?

– Jeg har sagt at vi har hatt diskusjoner knyttet til tema, blant annet strategi. Jeg mener det er feil og veldig unaturlig å gå i detalj om det. Det viktige er at styret nå har samlet seg om den strategiske retningen, og det kommer styret til å redegjøre for på kapitalmarkedsdagen, sier Brekke.

– Var Brekkes tid i stolen – har han jo sittet et halvannet års tid – et element i den vurderingen av at han nå har styrets tillit?

– Jeg vil ikke gå inn på detaljer i vurderingen som jeg har hatt eller styret har hatt, sier Wærsted.

Kan ikke avkrefte eller bekrefte

E24 har vært i kontakt med Økokrim for en kommentar til opplysningen om at Telenor er mistenkt for økonomisk kriminalitet i et annet land.

– Økokrim kan generelt verken avkrefte eller bekrefte om vi etterforsker en sak eller ikke, sier kommunikasjonsrådgiver Mads Kleppe i en SMS.

Les også

Mæland: – Viktig at det nå skapes ro i selskapet

Les også

Brekke: – Har ikke kjørt noe spill mot Wærsted

Les også

Investor om Telenor-bråket: – Dette virker rett og slett tåpelig

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Sigve Brekke
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Brekke: – Har ikke kjørt noe spill mot Wærsted

 2. LO-tillitsvalgt varsler at Brekke kan møte ny mistillit

 3. Sigve Brekke: - Ingen kommentar

 4. Annonsørinnhold

 5. Ekspert: Full retrett svekker Wærsted

 6. Telenor-styret samles til mulig skjebnemøte