Næringslivets sikkerhetsråd merker bekymring etter mulig kidnapping av milliardærkone: – Vi har fått veldig mange henvendelser

Direktøren i Næringslivets sikkerhetsråd sier at behovet for kunnskap, og noen å diskutere situasjonen med er stor etter nyheten om den mulige kidnappingen i Lørenskog.

BLIR KONTAKTET: Direktør Jan Fischer Eriksen i Næringslivets sikkerhetsråd råder folk om å bruke fornuften når de sikrer seg mot trusler.

Foto: NTB Scanpix / Næringslivets sikkerhetsråd
  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Vi prøver å dempe frykten og få frem fornuften, så man kan gjøre gode vurderinger og ta gode avgjørelse, sier Jack Fischer Eriksen, direktør i Næringslivets sikkerhetsråd.

Eriksen har bakgrunn fra Utenriksdepartementet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST), og har vært sikkerhetssjef i næringslivet.

Han forteller at de har fått «veldig mange henvendelser» etter nyheten om at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er forsvunnet, og at politiet etterforsker saken som grov frihetsberøvelse.

Hagens ektemann er eiendomsinvestor og milliardær Tom Hagen, som er blant Norges rikeste personer.

Les også: (+) Dette er selskapene som gjorde Tom Hagen en av Norges rikeste menn

– Kan ikke utelukke

Politiinspektør Tommy Brøske, i politiets Felles enhet for etterretning og etterforskning, sa på pressekonferansen onsdag at de ikke kan utelukke at andre velstående familier er i risikogruppen for lignende hendelser, men torsdag sier politiet at det er ikke holdepunkter for at andre tilsvarende objekter er truet.

Les også

Monero-utvikler til E24: Vanskelig å få tak i en så stor sum

Likevel har politiet sendt ut en varsling til øvrige politidistrikter rundt temaet, fortalte politiinspektøren, ifølge Aftenposten.

Eriksen forteller at de generelt har kontakt med politiet og sikkerhetstjenesten, slik at de kan gi riktige råd til sine medlemmer og til offentligheten.

– Vi har registrert at det har vært flere saker av denne typen i verden den senere tid, også i Europa, og stadig nærmere grensen til Norge. Derfor laget vi sammen med politiet i 2017 en veileder om det vi kaller «tiger-kidnapping», som deles ut til personer som har behov for den, sier Eriksen.

Bevisstheten i næringslivet

Uttrykket «tiger-kidnapping» brukes for å beskrive en metode hvor kriminelle kidnapper familiemedlemmer eller andre i kretsen til personer de ønsker å presse, som næringslivstopper eller andre med makt.

– Da ville vi være i forkant og fortelle hvordan man kan forebygge slike hendelser, og opptre dersom du skulle bli utsatt for det. Dessverre ser vi nå at det kanskje var riktig, sier Eriksen.

Han sier at sikkerhetsbevisstheten blant ansatte og ledelse i det norske næringslivet generelt er høy, men at deres undersøkelse viser at det er få som gjennomfører risikoanalyser.

– Det er viktig med tiltak, men du må gjøre en analyse av hvilken risiko du står overfor før du innfører dem. Det kan hende at analysen viser at du ikke har noen risiko, og da er ikke tiltak nødvendig. Det kan også hende at du innfører feil tiltak, om du ikke vet hvilken risiko du har, sier Eriksen.

Les også

– Vanskelig å få tak i et så stort beløp

Les også

Tom Hagen (68) tjente 174 millioner i 2017

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Næringsliv
  2. Krim

Flere artikler