Johan H. Andresen vil legalisere cannabis

I den svenske podkasten Sommar i P1 sier milliardær Johan H. Andresen at salg av cannabis på Systembolaget bør testes ut, melder Expressen.

Styreleder og eier i Ferd, Johan H. Andresen, sier i Sommar i P1 at han ønsker en legalisering av cannabis.
 • Amalie Frøystad Nærø
 • NTB
Publisert:

– Kanskje noen synes det er spesielt at jeg synes legalisering av cannabis er verdt å prøve, sier Andresen, som også er leder i Oljefondets etikkråd, ifølge avisen.

Han fortsetter:

– Men er det ikke mer kontroversielt at Norge har det høyeste antallet overdosedødsfall i Europa, eller at steder i Sverige ligner mer på Chicago på 1920-tallet?

Han mener at dagens system ikke fungerer, og sier at en mulighet er å selge cannabis på utsalg som Systembolaget eller Vinmonopolet med en personlig kvote i måneden.

Les også

Jobbannonse vekker oppsikt: Søker 20 cannabisdyrkere

Problematisk

Før etableringen av Ferd i 2001, jobbet Andresen i Tiedemanns Tobakksfabrikk som familien eide og drev i rundt 150 år. Andresen har de siste årene blant annet investert penger i sosiale entreprenører, og selskaper som jobber med personer med begynnende demens.

Ferd-sjefen forteller at han i forbindelse med arbeidet med sosiale entreprenører har kommet i kontakt med rusproblematikk.

Andresen understreker at utsalg på Systembolaget og Vinmonopolet heller ikke vil være uten potensielle problemer. Blant annet sier han at dette kan senke terskelen for å teste ut stoffet, og skape et inntrykk av at samfunnet godtar det.

– Men jeg mener fortsatt at dagens situasjon er et større problem. Bevisbyrden ligger på de som holder fast ved et system som ikke fungerer.

Les også

Utvalg om Oljefondet: Vil ikke forby cannabis, alkohol og pengespill

– Har ikke investert i cannabis

Til avisen Expressen opplyser Ferd-sjefen at han selv ikke har investert i cannabisindustrien.

– Du kan investere i cannabis i dag, men det har jeg ikke gjort. For øvrig mener jeg at det er staten som bør administrere en legalisering, inkludert salg av cannabis.

Han sier videre at han aldri kan tenke seg at hans utspill om en legalisering vil føre til store reaksjoner.

I slutten av 2017 hadde cannabis-selskapene en eksplosiv vekst, og aksjene skjøt i været. Etter Uruguay, ble Canada i oktober 2018 det andre industrialiserte landet som legaliserte rekreasjonell cannabis.

Samtidig gjorde ti amerikanske delstater det lovlig å bruke planten fritt, og flere stater legaliserte medisinsk cannabis. FN anslo da at hele verdens cannabismarked var verdt 150 milliarder dollar, som tilsvarer 1.272 milliarder kroner.

I januar i år genererte det lovlige salget av cannabis i delstaten Illinois over ti millioner dollar i skatter og avgifter. Det tilsvarer 93,3 milloner kroner.

Oljefondet eider i fjor aksjer i flere cannabisselskaper, men har selv bestemt seg for å trekke seg ut av disse selskapene, uten å begrunne dette nærmere.

Les også

Amerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis

Les også

Utvalg om Oljefondet: Vil ikke forby cannabis, alkohol og pengespill

Les også

Amerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Johan H. Andresen
 2. Cannabis
 3. Legalisering
 4. Systembolaget
 5. Vinmonopolet
 6. Ferd

Flere artikler

 1. Vinmonopolet økte salget med 45 prosent i august

 2. Snoop Dogg har gjort en kule på cannabis-aksjer

 3. Milliardær Johan H. Andresen: Vil ansette flere med CV-hull

 4. Ferd med på innovativt Jordan-prosjekt: – Skyhøy risiko

 5. Ferd satser på Link Mobility etter børscomebacket