NHO: Hjelpen må spisses mot dem som trenger det
NHO-direktør Ole Erik Almlid mener støtteordningene til næringslivet må bli mer «bransjespesifikke» for å sikre hjelp til de som fortsatt trenger den.
Han viser til at alle kompensasjonsordningene som er innført som følge av coronakrisen har en sluttdato.
– Det kan hende at det nå går litt bedre i noen bransjer, og at de dermed ikke trenger å være omfattet av ordningene lenger. Nå må vi spisse ordningene til de som trenger dem.
Onsdag formiddag møter finansminister Jan Tore Sanner, arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen og næringsminister Iselin Nybø partene i arbeidslivet.
Her skal arbeidslivet komme med sine innspill til de neste månedene, og også NHO-direktøren deltar.
NHOs sjeføkonom tror coronakrisen kan gi reiselivet varige tap
Skaper usikkerhet
Forrige uke varslet regjeringen en oppbremsing i lettelsene av smitteverntiltak, som følge av økt smittespredning ulike steder.
Blant annet ble det innført et nasjonalt skjenkeforbud fra midnatt, innreisekarantene for personer som har vært i land som Frankrike og Sveits og planen om å åpne for arrangementer med mer enn 200 mennesker er satt på vent.
Regjeringen ba også igjen om at ansatte så langt det er mulig har hjemmekontor, og helseminister Bent Høie var tydelig på at det kan komme en anbefaling om munnbind på kollektivreiser.
Regjeringen hasteinnkaller til pressekonferanse om reiser
– Smitten er ikke under kontroll, og det kommer til å gå opp og ned. Som jeg har sagt tidligere, så må vi til utgangen av 2022 før næringslivet er tilbake til der det var før corona, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid til E24.
Han viser til at noen kan se ut til å ha senket skuldrene litt når det gjelder smittetiltak.
– Det påfører folk helsefare, men skaper også usikkerhet som igjen fører til tiltak, som igjen rammer bedrifter.
Bareiere frustrerte over nasjonal skjenkestopp: – Urettferdig
– Kompensasjonsordningene må bestå
Almlid understreker at NHO har stor forståelse for at man justerer de ulike kompensasjonsordningene fortløpende. Nå håper han at en av justeringene blir mer bransjespesifikke ordninger.
– Det kan for eksempel være kompensasjonsordninger som omfatter de som har et omsetningsfall på grunn av smitteverntiltakene.
– Alle forstår at vi trenger smitteverntiltak, men vi må hjelpe de som står i fare for å miste jobben, sier han.
Almlid understreker viktigheten av ordninger som varer så lenge samfunnet trenger smitteverntiltak. Han viser til at man så langt har brukt mindre penger på kompensasjon enn man trodde i begynnelsen av coronakrisen.
– Det er bra at vi har tappet statskassen for mindre penger enn man trodde, men det er satt av midler til å få oss gjennom krisen, og kompensasjonsordningene må bestå helt frem til bedrifter ikke rammes av tiltak som skal begrense smitten.