25 havbruksbedrifter saksøker staten

– Å redusere produksjonen av landets nest viktigste eksportvare med seks prosent får store konsekvenser for lokalsamfunn, underleverandører og kommunens skatteinntekter, forteller Even Søfteland.

Paul S. Amundsen
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert:,

Tidligere i år vedtok Nærings- og fiskeridepartementet at Produksjonsområde 4, som strekker seg fra Nordhordland til Stad, skulle farges rødt i det nye
trafikklyssystemet.

Årsaken til det røde lyse skal være at påvirkningen fra lakselus på villaksen i området er på «et uakseptabelt» nivå.

Konsekvensene fører til at oppdretterne i området må redusere produksjonen med seks prosent, med virkning fra august i år.

Ifølge Even Søfteland, talsperson for havbruksbedriftene, vil reduksjonen på seks prosent tilsvare mellom 9000 og 12.000 tonn fisk, eller tilsvarende 3,5 til 4 millioner fisk.

Nå mener samtlige 25 laks- og ørretoppdrettere på Vestlandet at det ikke er faglig grunnlag for den pålagte reduksjonen av produksjonen i området, og viser til at forekomstene av lus er lavere enn på mange år.

Derfor har oppdrettsbedriftene som ligger mellom Nordhordland og Stad i dag stevnet Nærings- og fiskeridepartementet. At det gikk mot rettsak har Bergens Tidende/E24 allerede omtalt tidligere i sommer.

Uenige med det faglige grunnlaget

Varsel om søksmålet ble sendt 3 juni, og de skriver i pressemeldingen at de har prøvd å komme myndighetene i møte med konstruktive løsninger.

De skriver også at oppdretterne har foreslått løsninger, som å senke produksjonen med 12 prosent på våren, en periode som er den mest sårbare perioden for utvandring av smolt.

– I departementets svar viste de vilje til å gå i dialog for å diskutere løsninger. Vi har selvsagt fulgt opp denne invitasjonen, men våre forsøk på dialog har dessverre ikke blitt besvart. Det synes vi å være svært beklagelig, og vi ser nå ingen andre muligheter enn at retten må vurdere saken, sier Søfteland i en pressemelding.

Søfteland understreker at aktørene ikke er motstandere av trafikklyssystemet, men presiserer at uenigheten handler om det faglige grunnlaget for reduksjonen.

– Å redusere produksjonen av landets nest viktigste eksportvare med seks prosent får store konsekvenser for lokalsamfunn, underleverandører og kommunens skatteinntekter.

Les også:

Les på E24+

Oppdrettere må fjerne fire millioner fisk. Nå vil de utfordre systemet i retten.

Les på E24+

Fra i dag må oppdrettere redusere mengden fisk. Firda Seafood klarer ikke kravet.

Her kan du lese mer om

 1. Nærings- og fiskeridepartementet
 2. Søksmål
 3. Nordhordland
 4. Stad
 5. Oppdrettsnæring
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Oppdrettere må fjerne fire millioner fisk. Nå vil de utfordre systemet i retten.

 2. Podkast: Derfor saksøker 25 oppdrettsselskaper staten

 3. Betalt innhold

  Fra i dag må oppdrettere redusere mengden fisk. Firda Seafood klarer ikke kravet.

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Laksegiganten Mowi ønsker oppdrett i friluftsområder og nær lakseelver

 6. Betalt innhold

  Denne parasitten koster Mowi 2,7 millioner hver dag