Svensk treningsapp slukte norsk gründerselskap

Svenske Bruce kjøper opp den norske treningsappen Combine for å sikre seg tilgang til det norske markedet.

Siw-Cathrine Braa, Line Standal Sørnes og Herman Hansen startet i fjor treningsappen Combine, og har siden bygget opp en plattform med 70 uavhengige treningssentre. Nå kjøpes de opp av den svenske konkurrenten Bruce.

Sindre Hopland
 • Sindre Hopland
Publisert:

De siste årene har det blomstret opp flere selskaper som samler enkeltstående treningssentre og andre treningstilbud på app-plattformer, som selges til kundene via abonnement, hvor man kan velge å vrake i alle mulige tilbud, alt ifra klatring, til yoga, crossfit og vanlig treningsstudioer.

Selskapene har blitt betegnet som «Spotify for trening», altså at man får tilgang til et mylder av tilbud til en fastpris.

I Norge har det imidlertid lenge bare vært en aktør, Combine, startet av NTNU-studentene Siw-Cathrine Braa, Line Standal Sørnes og Herman Hansen, som har samlet 70 uavhengige tilbud i sin tjeneste som i dag er tilgjengelig i Oslo og Bergen.

Da E24 snakket med gründerne i september var de på utkikk etter mer kapital, da konkurrenten Classpass hadde entret det norske markedet, og også svenske Bruce planla å etablere seg i Norge med en lignende tjeneste.

Nå har sistnevnte kjøpt opp Combine, som både gir gründerne kontanter og eierandeler i Bruce.

Avtalen ble signert bare to dager før alle landets treningssentre måtte stenge ned som følge av coronaviruset.

– Vi forholder oss rolige, og tror ting blir normalt igjen over noen måneder, sier Siw-Cathrine Braa, en av grunnleggerne.

– Bruce har vært et forbilde for oss, så det var naturlig å snakke med dem da de tok kontakt, og vi har hatt samtaler et par måneder nå, sier Braa.

Kampen mot giganten

Tilbake i september hadde amerikanske Classpass akkurat lansert i Norge, og Combine-gründerne var spente på konkurransen fra amerikanske Classpass som har hentet til sammen 2,39 milliarder kroner fra investorer som Google Ventures og ble sist verdsatt til 4,25 milliarder kroner i 2017.

Allerede i september hadde selskapet fått kjenne på konkurransen ved at blant annet konkurrentene sikret seg eksklusivitet på enkelte av sentrene, men var da klare for å hente mer kapital.

– Hva er årsaken til at dere nå selger selskapet og ikke heller hentet mer kapital?

– Først og fremst så vi at det ville være en enorm jobb å ta dette markedet alene, og vi mener det var en bedre løsning å komme inn på eiersiden i Bruce som allerede har lyktes bra i Sverige. De har rundt 20 ansatte og har flere ressurser til markedsføring, design og teknologi, sier Braa.

Tidligere meldte i høst om god interesse fra investorer, og ønsket opprinnelig å hente 3–5 millioner kroner.

– Det er klart at det var en tøff beslutning å gi fra seg det man har bygget opp på egen hånd, sier Braa som ikke vil si hverken hvor stort eierskap de har fått i det svenske selskapet eller hvor mye de får utbetalt i transaksjonen.

Bruce har til sammen hentet rundt 25 millioner kroner i risikokapital, og har 200 sentre på plattformen sin som er tilgjengelig i Stockholm og Göteborg.

Dermed er det Bruce mot Classpass i det norske markedet.

De uavhengige sentrene som Bruce og Classpass kjemper om utgjør 51 prosent av det totale antallet treningssentre i Norge, men bare 30 prosent av omsetningen. Resten av markedet er dominert av store kjeder som Sats og Evo.

Trenger krisepakke

Combine omsatte i 2019 for like under 4,4 millioner kroner med et årsresultat på rundt 7.000 kroner før skatt, opplyser gründerne. Til sammenligning omsatte Bruce for 25 millioner svenske kroner med resultat på 200.000 kroner i regnskapsåret 2018/2019.

Treningssenterbransjen er en av næringene som er rammet hardest av coronakrisen, og E24 har skrevet at over 60.000 nordmenn har sagt opp medlemskapet sitt de siste ukene.

At bransjen skulle bli så hardt rammet kom overraskende på Braa.

– Det er ganske vilt det som skjer med treningsbransjen nå, jeg hadde ikke trodd at alt skulle stenges helt ned.

– Tror du mange av partnerne deres vil gå konkurs? 

– Nei, jeg tror egentlig ikke det. Det er kanskje naivt å tro, men hvis sentrene får dekket alle de faste utgiftene sine av myndighetene så tror jeg de fleste vil komme sterkt tilbake, sier Braa og fortsetter:

– Vi har jo mange små enkeltaktører som partnere, og det vil være avgjørende for mange av disse å få en krisepakke fra regjeringen for å overleve.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Trening
 2. Oppkjøp
 3. Sats
 4. Classpass
 5. Crossfit
 6. Bruce
 7. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Sats corona-stenger alle treningssentre i to uker

 2. Betalt innhold

  Folk strømmer innendørs for å trene: Tror Sats-aksjen vil vise muskler

 3. Minst 60.000 nordmenn har meldt seg ut av treningssenter

 4. Annonsørinnhold

 5. Posten Norge satser stort i Sverige, men Postnord frykter ikke konkurransen

 6. Norwegian og debatten om selskapets samfunnsnytte i Norge