Jan Petter Sissener om karrieren: – Jeg har jo hatt griseflaks

Feilslåtte studier, børs-bråk, lederkrangler og trofaste kunder: Slik ble Jan Petter Sissener en av Norges mest kjente forvaltere.

Forvalter Jan Petter Sissener driver i dag Sissener as, som blant annet driver aksjefondet Sissener Canopus.
Voksenpoeng
 • Nora Rydne
Publisert: Publisert:

– Sorry! Det er noe trøbbel med kalenderen min.

E24 er blitt servert både kaffe og kjeks av Jan Petter Sisseners resepsjonist, og fått tid til å grundige diskusjoner om kontorkunsten, interiøret og kvaliteten på dropsene pakket inn i Sissener-papir. For Sissener selv er i et helt annet møte – en teknisk svikt har dobbeltbooket oss.

Når vi vel alle er på plass blir vi geleidet inn videre inn i kontorlokalet. I sitt eget selskap, Sissener As, som blant annet eier det aktive aksjefondet Canopus, sitter sjefen selv i åpent landskap, bak en gigantisk buet skjerm.

– Jeg orket ikke så mange skjermer, forklarer Sissener om den noe uvanlige buede innretningen, som viser stadig oppdatert børsinformasjon.

Jus på fransk

I dag er Sissener en av Norges kanskje mest kjente forvaltere, med lang fartstid i finansbransjen og en rekke opp- og nedturer i bagasjen.

Men det var ikke alltid det som var planen, forteller han i ukens episode av E24s podkast Voksenpoeng. Etter videregående ble det jusstudier. I Sveits. På fransk.

– Ikke kunne jeg fransk, og ikke kunne jeg latin. Det er vel det dårligste rådet jeg har fått i mitt liv, at det skulle være mulig å studere jus på et språk man ikke kunne, sier Sissener.

Det var faren hans, som selv var advokat i Sveits som ønsket jusstudiet for sønnen, slik at han kunne overta for ham etter hvert. Det ble et år, etterfulgt av militæret, og så et nytt år med jusstudiene.

Egentlig var det økonomi han ville studere.

– Men jeg lot meg slite av et sterkt ønske fra far. Det var helt sjanseløst. Jeg er en tallmann, det er tall jeg kan.

Jan Petter Sissener likte alltid å drive med tall, men begynte på jus i Sveits etter farens ønske.

Litt franskkunnskaper fikk han i det minste med seg, før turen gikk tilbake til Norge og siviløkonomstudier – eller diplomøkonom, som det het den gangen, på BI. Tanken var å fullføre, og skulle han endret noe i karrieren sin, ville det vært å fullføre. Men deltidsjobben han tok mot slutten av studiene, viste seg å bli mer som én og en halv stilling. Noen eksamener røk, men diplomoppgaven fikk han med seg.

Startet i aksjeklubb

Aksjeinteressen hadde han med seg helt fra ungdomstiden. 14 år gamle Sissener hadde aksjeklubb med kompisene.

– I gymnastiden skulle alle inn i forskjellige oljeselskaper. Jeg fikk tjent mye penger på å gå rundt til alle mine medelever og spørre foreldrene deres om de hadde tenkt å tegne i det som het Norsk petroleum. Tante tegnet gigantisk, og tjente den gang en formue for meg – det var ikke mer enn 10–20.000 kroner, men jeg skal love deg at 20.000 kroner for en 17 år gammel gutt den gangen var veldig mye penger, sier Sissener.

Bla i billedgalleriet for å lese Jan Petter Sisseners skoledagbok.

Aksjeinteressen førte ham inn i et meglerfirma, som senere ble kjøpt opp av Alfred Berg. Så ble han kastet ut av børsen – daværende børskommissær mente Sissener hadde solgt aksjeposter i Viking Askim for en kunde tidligere enn hva som var tillatt. Avgjørelsen ble senere trukket tilbake, men da hadde Sissener allerede rukket å begynne i Carnegie i London.

– Jeg var vel førstemann til å miste retten til å representere Alfred Berg på Oslo Børs. Det var ganske tøft. Heldigvis var barna små, så de skjønte ikke helt hva som foregikk.

Både Carnegie og kundene hadde likevel troen på at Sissener ikke hadde gjort noe galt, før det kom fra offisielle hold. Etter mange år ble han sendt hjem igjen til Norge for å starte Carnegies norske avdeling. Så fulgte en rekke bankjobber, blant annet i Enskilda og Kaupthing.

– Griseflaks

I Kaupthing skimtet han noen røde flagg i årsrapporten og rådet kundene til å ta med seg pengene sine og gå.

– Det syntes de ikke noe om. Da sa de at vi er ved en korsvei – jeg hadde en global rolle, så jeg visste ikke om det de mente var at de ville sende meg tilbake til Oslo eller om de ville kvitte seg med meg. Men jeg tok det som at jeg fikk sparken og sluttet der, sier Sissener.

– Da hadde jeg brent fingrene i Alfred Berg og i Kaupthing. Det var ikke slik at de beste jobbene i meglerverdenen sto og ventet på Jan Petter, fortsetter han.

– Fordi de syntes du var en løs kanon?

– Ja, kanskje, men det var nok mer at de posisjonene var besatt.

Løsningen ble å starte Sissener AS og forvalte selv. Mange gamle kunder fulgte med. Selv mener han suksessen hans henger sammen med et brennende ønske om å tjene penger for kundene – og flaks.

Sjefen selv sitter i åpent landskap lokalene til Sissener as i Haakon VIIs gate.

– Altså, jeg har jo hatt griseflaks. I den perioden jeg startet i meglerverdenen tok børsen av. Kommisjonene var på 0,75 prosentpoeng hver vei – i dag er de knapt nok 0,02 prosent. Så det var bare helt eventyrlig.

– Var det lettere å gjøre det bra på børs før?

– Mye lettere. Det var lettere å være megler, for i dag stilles helt andre krav. Våre motparter på kjøpssiden hadde ikke den samme kompetansen som de har i dag heller. Så er det blitt mye mer matematisk forvaltning eller indeksforvaltning, og mye mindre investering, sier Sissener.

Han anbefaler de som vil inn i meglerbransjen nå å ta noen år som analytiker først, for å få en forståelse og kompetanse som ikke alle meglere har.

– Man må være innstilt på å jobbe knallhardt. Markedene stenger aldri og endrer seg kontinuerlig, man slåss om å analysere selskapene. Skal du inn på meglersiden ville jeg spesialisert meg på en liten gruppe selskaper eller sektorer, fremfor å prøve å dekke alt. Det er ikke lett å være «jack of all trades» og «master of none».

Hør hele intervjuet i E24s podkast Voksenpoeng.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Voksenpoeng
 2. Jan Petter Sissener
 3. Podkast
 4. Carnegie
 5. Sissener Canopus
 6. Oslo Børs
 7. Økonomi

Flere artikler

 1. Mitt voksenpoeng: Jan Petter Sissener

 2. Forvalterens råd til unge investorer

 3. Sisseners fond rustes for markedsuro etter USA-valget

 4. Bot på 20.000 kroner til Sissener

 5. Betalt innhold

  Oppdretter Ola Braanaas blir rørt i sjelen av Gustav Witzøes lakseeventyr