Dagligvarekrigen

Riksmekleren: Reell fare for streik i varehandelen

Meklingen mellom Handel og Kontor og Virke pågår utover fredagskvelden. Riksmekleren sier at det er en reell fare for at over 5.000 kan bli tatt ut i streik.

Erlend Aas / Scanpix
 • NTB
Publisert:,

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier til TV 2-nyhetene like etter klokken 21 fredag at partene fortsatt forhandler, knappe tre timer før fristen løper ut.

– Per nå er de ikke enige om en løsning. Men det er flere timer igjen til fristutløpet, så vi jobber målrettet mot å finne en løsning, sier Ruland.

Ruland understreker at konsekvensene vil være store om det blir streik. Han kaller det en stor mekling og viser til at det er snakk om fire tariffavtaler, og at to forbund på arbeidstakersiden er involvert.

– En konflikt vil være alvorlig og berøre mange, legger han til.

Les også

Reagerer på forslag om billigere øl og vin: – Svært negativt for folkehelsen

Vanskelig mekling

– Dette er en vanskelig mekling i likhet med alle andre meklinger som har kommet inn i år. Det er mange bransjer som har økonomiske utfordringer og sliter. Samtidig er det noen bransjer som ikke i samme grad er berørt av de økonomiske utfordringene i Norge, sa Ruland til NRK tidligere fredag.

Ved midnatt natt til lørdag utløper fristen for meklingen mellom arbeidstakernes organisasjon Handel og Kontor og arbeidsgiverne i Virke. Organiserte i arbeidstakerorganisasjonen Parat omfattes også av meklingen.

Kan sende over 5.000 i streik

Drøyt 5.000 arbeidstakere kan bli tatt ut i streik i første omgang, blant dem ansatte i Biltema og Byggmakker, samt ansatte i en rekke dagligvarebutikker over hele landet, skriver Handel og Kontor i en pressemelding.

Parat opplyser til NTB at noen hundre av deres medlemmer kan bli tatt ut i streik.

Kjernen i uenigheten er sykelønnskrav, ifølge Handel og Kontors leder Christopher Beckham.

– Jeg opplever at det er veldig stor streikevilje. Vårt viktigste krav er at du skal få full lønn og feriepenger under sykdom, betalt av arbeidsgiver, sier Beckham.

Tapt 2 milliarder

Leder Ivar Horneland Kristensen i Virke sier at økonomisk vanskelige tider gjør det utfordrende å imøtekomme kravene fra Handel og Kontor.

– Virksomhetene som omfattes av denne meklingen, har hatt et omsetningsfall på 1,95 milliarder under koronakrisen, sier Horneland Kristensen, som viser til at det ikke er rom for lønnsvekst utover avtalen som konkurranseutsatt industri, frontfaget har forhandlet fram i årets lønnsoppgjør (1,7 prosent).

Les også

Amazon åpner sitt første supermarked

Her kan du lese mer om

 1. Dagligvarekrigen
 2. Streik
 3. Dagligvarebransjen
 4. Handel og Kontor
 5. Biltema
 6. Virke
 7. Handel
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Streik i varehandelen ble avverget åtte timer på overtid

 2. Brudd i tarifforhandlingene mellom Parat og Virke

 3. Ingen løsning i frontfaget - mekler på overtid

 4. Annonsørinnhold

 5. Riksmekleren: – Det er fortsatt avstand

 6. Frontfaget over i tvungen mekling