Solgte norsk sjømat for 27,7 milliarder kroner i første kvartal

I årets tre første måneder ble det solgt norsk sjømat i utlandet for 27,7 milliarder kroner. Det er en verdinedgang på 3 prosent fra i fjor.

Lakseeksporten for mars sørget for historiens nest beste resultat i et første kvartal for Norges sjømatnæring. Foto: Mariam Butt / NTB
 • NTB-Tor Martin Kvernhaugen
Publisert: Publisert:

Likevel er det historiens nest beste resultat i et første kvartal, viser tall fra Norges sjømatråd. For mars isolert sett eksporterte Norge sjømat for 10,9 milliarder kroner. Det er en verdiøkning på 13,5 prosent fra sammenlignet med mars i fjor.

– Norsk sjømateksport har totalt sett hatt en solid inngang på 2021. Det skyldes først og fremst at vi har hatt en sterk økning i eksportverdien i mars, og da særlig for laks. Takket være et rekordhøyt volum er lakseeksporten i mars den høyeste som er registrert i en enkeltmåned, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.

Lakseeksport fot 18 milliarder kroner

Totalt eksporterte Norge 297.200 tonn laks for 18 milliarder kroner i første kvartal i 2021 og 108.200 tonn laks for 7,2 milliarder kroner i mars alene.

– Til tross for at koronapandemien fortsetter å prege sjømatmarkedene, er det gledelig at eksportverdien for norsk sjømat aldri har sett en sterkere mars enn i år. Sjømaten vår er ettertraktet i hele verden, og bak tallene står en tilpasningsdyktig næring med flinke folk i alle ledd, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Nedgang for skreien

Samtidig erkjenner Norges sjømatråd at det fortsatt er utfordrende tider for deler av sjømatnæringen

– Dette gjelder særlig eksporten av torskeprodukter, som for eksempel fersk skrei og klippfisk, sier Renate Larsen.

Det ble eksportert nesten 30.000 tonn torsk i løpet av første kvartal i år. Av disse var kun 3.900 tonn skrei, noe som vil si at volumet falt med 17 prosent og verdien med 64 millioner kroner, sammenlignet med første kvartal i fjor.

Verdien for eksporten av klippfisk falt med 162 millioner kroner sammenlignet med første kvartal i fjor, selv om Norge eksporterte 23.000 tonn til en verdi av 996 millioner kroner. Noe som er en volumsøkning på 4 prosent.

Les også

Rekordhøyt laksesalg gir mindre inntekter: – Fantastisk at vi fortsatt kan produsere uten tap

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Sjømat
 2. Laks
 3. Eksport
 4. Norges sjømatråd
 5. Fiskeri
 6. Norge

Flere artikler

 1. Norge eksporterte sjømat for over 120 milliarder i fjor

 2. August-rekord for sjømateksporten

 3. Den fallende sjømateksporten fortsatte i februar

 4. Eksporten av sjømat økte med 2,1 milliarder i januar

 5. Ny rekord for norsk sjømat