Tekstilarbeidere rammes hardt av pandemien

Folk i vesten handler ikke like mye klær under pandemien. Dermed faller bestillingene til tekstilfabrikkene i Asia, og mange arbeidere mister jobben.

Mange tekstilarbeidere i Øst- og Sør-Asia har mistet jobben fordi kjedene i vesten bestiller mindre som følge av pandemien.
 • NTB-TT
Publisert: Publisert:

Nylig sa Hennes & Mauritz (H & M) opp en seksdel av sine egne ansatte i Bangladesh, et hundretalls personer. Men hvor mange som har mistet jobben på fabrikkene som syr klær til kjeden, er uklart.

Da pandemien nådde Bangladesh i fjor vår, ble landets fabrikker stengt. I flere uker var tusenvis av tekstilarbeidere helt uten inntekt. Men selv om regjeringen i landet ga klarsignal til å åpne portene igjen i august, går det tregt å komme i gang med produksjonene igjen.

Hver måned stenger det flere fabrikker, forteller generalsekretær Babul Akhter i organisasjonen Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation, som er en sammenslutning av 87 fagforeninger.

Negative følger

I vestlige land har salget av klær, men også andre varer som sko og elektronikk, falt under pandemien.

– Det har negative følger for landene som produserer varene, først og fremst i Øst- og Sør-Asia, men til en viss grad også Etiopia, sier Fredrik Sjöholm, som er professor i samfunnsøkonomi ved Lunds universitet i Sverige.

Han tilføyer at eksporten fra disse landene minsker enda mer enn etterspørselen. Mange selskaper forsøker å selge ut lagrene sine før de bestiller nytt når det er krise.

Hvor mange som har mistet jobben i tekstilindustrien i Bangladesh, er ikke lettå si. Det fins ikke noen fullstendig statistikk, ifølge Akhter. Men han anslår at minst 300.000 har mistet jobben under pandemien.

Alle fabrikkene har redusert bemanningen.

– Til og med gravide kvinner tvinges til å gå fra fabrikkene, sier Akhter.

Folk har brukt mindre penger på klær og sko under pandemien. Det rammer fabrikkarbeiderne i land som Bangladesh. Bildet er ment som illustrasjon og har ingen sammenheng med saken.

– Ekstrem fattigdom

Pandemien har ikke bare ført til nesten 2 millioner dødsfall, ifølge Worldometers. Den har også ført til at verden for første gang på 20 år har sett en økning i den ekstreme fattigdommen. Ifølge Verdensbanken risikerer mellom 88 og 115 millioner mennesker å havne i ekstrem fattigdom i 2021.

– Det skyldes delvis at det blir færre jobber på fabrikkene, sier professor Sjöholm.

For mange av dem som mister jobben, er alternativet en eller annen form for jordbruksarbeid. Der er lønningene og arbeidsvilkårene betydelig dårligere enn på fabrikkene, ifølge Sjöholm.

Akhter bekrefter at dette skjer i Bangladesh.

Dårligere arbeidsvilkår

Han påpeker også at arbeidsvilkårene i fabrikkene er blitt dårligere og at bedriftene søker opp de fagorganiserte arbeiderne og sier dem opp.

H & M er en av flere store kleskjeder som kjøper klær fra Bangladesh.

– Pandemien gjør situasjonen usikker for hele klesindustrien, og vi er bevisste på at underleverandører og tekstilarbeidere er i en sårbar situasjon, skriver selskapets pressekontor til nyhetsbyrået TT.

De skriver videre at de følger nøye med på nedskjæringene i fabrikkene og at ting foregår etter etiske prinsipper og nasjonale lover. H & M følger den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILOs rettighetskonvensjon, opplyser selskapet. Den omhandler blant annet retten til å organisere seg.

Les også

Letter på sløret om neste krisepakke: – Kan bli en krevende vinter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Bangladesh
 3. Tekstilindustrien
 4. Klesindustrien
 5. Verdensbanken
 6. Samfunnsøkonomi
 7. Pandemier

Flere artikler

 1. IMF maner rike land til å gjøre mer: – Pandemien ikke er over før den er over i alle land

 2. Power-kjeden friskmelder seg selv etter rekordår

 3. Thon revurderer oppsigelsesplaner etter nye permitteringsgrep

 4. Betalt innhold

  Før var klesskapet stappfullt. Så tok Malene grep.

 5. Hovedtillitsvalgt raser mot Helseetaten i Oslo: Mener ansatte på teststasjoner har «elendig lønn»