Storkjøpte da børsene raste: Johan H. Andresen god for 41 milliarder etter tidenes beste år

Johan H. Andresens investeringsselskap Ferd økte verdiene med rekordhøye 6,2 milliarder i fjor. – Vi går inn i 2021 med styrke og betydelig investeringskapasitet, sier Ferd-sjef Morten Borge.

HAR ALDRI VÆRT RIKERE: Johan H. Andresens Ferd gikk ut av 2020 med over 41 milliarder i verdijusterte egenkapital.
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

– I løpet av de dagene da alt så som mørkest ut, kjøpte vi nye aksjer og obligasjoner for nesten to milliarder kroner, sier Ferd-sjef Morten Borge.

Han snakker om de høydramatiske dagene i finansmarkedet for et drøyt år siden, da effektene av en verdensomspennende pandemi var i ferd med å synke inn, og børsene raste verden over.

Johan H. Andresens investeringsselskap satt allerede med tunge tap på sine betydelige posisjoner i aksjemarkedet, men Borge og hans team fikk likevel grønt lys til å øke innsatsen.

– Meldingen fra Johan og styret i Ferd var at et slikt fall har vi forberedt oss på i mange år, vi visste bare ikke hva som ville utløse det. Ett av Ferds hovedprinsipper er at vi ønsker å ta mer risiko i perioder med høy usikkerhet og fallende priser, og det tjente vi godt på i fjor, sier Borge.

For aksjemarkedet snudde raskt, og bunnfisket bidro dermed til å sikre tidenes verdiløft for Ferd.

I sum økte konsernets verdijusterte egenkapital med 6,2 milliarder kroner til 41,1 milliarder i fjor, tilsvarende en avkastning på 18 prosent.

KJØPTE DA DET SMALT: Ferd og konsernsjef Morten Borge fikk godt betalt for å kjøpe aksjer da børsene raste våren 2020.

Hyggelig for bygg, fryktelig for ferger

Det var imidlertid ikke bare vårens vågestykke i aksjemarkedet som løftet verdiene.

– Det er gledelig å se at den underliggende fundamentale utviklingen i selskapene er god, og for fjerde året på rad øker det samlede driftsresultatet til våre selskaper, sier Borge.

Ferd-formuen forvaltes gjennom de fire forretningsområdene Capital (strategiske investeringer i børsnoterte og unoterte selskaper), Eiendom, Invest (finansielle plasseringer i nordiske børsnoterte selskaper) og Ekstern forvaltning.

– Det spesielle med 2020 er at alle forretningsområdene leverte veldig solid avkastning, alle med over 15 prosent. Det er et godt bilde på bredden i porteføljen, og styrken ved å satse på flere ulike sektorer og geografier, sier Borge.

To av Ferds største unoterte investeringer, kartongprodusenten Elopak og byggevarekonsernet Mestergruppen, fortsatte den positive utviklingen i fjor.

Les også

– En av Ferds beste investeringer

E24 skrev nylig at Ferd vurderer muligheten for en børsnotering av Elopak, etter 64 år i familiens eie.

Mestergruppen er de siste årene bygd opp til å bli størst i Norge på boligbygging og byggevarer, og også her sitter Ferd med en milliardgevinst.

Samtidig er det full krise for investeringen i Fjord Line, der reiserestriksjoner under pandemien har medført permitteringer, oppsigelser og et underskudd på nær 140 millioner kroner.

– Fjord Line hadde den mest negative utviklingen av våre investeringer i fjor, med et verdifall på flere hundre millioner kroner, drevet av den krevende situasjonen, sier Borge.

– Når forventer dere å være tilbake i full drift?

– Vi opplever situasjonen som veldig uklar og krevende, men håper selvfølgelig å vende tilbake til et normalt aktivitetsnivå så snart det er forsvarlig, sier Borge.

KRISE: For fergerederiet Fjord Line, her ved MS Stavangerfjord.
Les også

Ferd vil børsnotere Elopak: – En av Norges minst kjente eksportsuksesser

– Betydelig investeringskapasitet

2020 ble også året for Ferds største enkeltinvestering noensinne.

I slutten av februar ble konsernet annonsert som vinneren av budkampen om NRKs ikoniske tomt på Marienlyst, for en minimumspris på 3,75 milliarder kroner.

Den endelige prisen er avhengig av hvilken regulering som blir vedtatt for området.

– Vi investerte nær ti milliarder kroner gjennom fjoråret. Det er vårt mest aktive år på den fronten noensinne, sier Borge.

Til tross for kjøpefesten, gikk Ferd ut av fjoråret med likvide midler på hele 20 milliarder kroner, i form av bankinnskudd på 2,2 milliarder, aksjer og aksjefond for 11 milliarder og ubenyttede lånerammer på 6,8 milliarder kroner.

– Vi er forberedt på at 2021 også kan få mange utfall, men med et solid år bak oss går vi inn i 2021 med styrke og betydelig investeringskapasitet, sier Borge.

KUPPET KREMTOMT: Ferd sikret seg NRK-tomten på Marienlyst for en minimumspris på 3,75 milliarder.
Les også

Milliardær Johan H. Andresen: Vil ansette flere med CV-hull

Skygget unna noteringsfesten

Mens strategiske børsinvesteringer innen Ferd Capital, som Boozt og Benchmark, leverte fantastisk avkastning i fjor, gikk det noe tråere med de finansielle aksjeplasseringene i Ferd Invest.

Les også

Over tredobling på fire måneder: Vanvittig Boozt-gevinst for Andresen

Forvalterne klarte riktignok en høyst respektabel snittavkastning på 15 prosent, men klarte ikke slå sin referanseindeks.

Samtidig glimret Ferd med sitt fravær blant eiermiljøene som satset på strømmen av nynoteringer på den uregulerte markedsplassen Euronext Growth i fjor.

Flere av børsdebutantene leverte en umiddelbar mangedobling av innsatsen for de som hadde satset i forkant, og Borge vedgår at det har kostet å sitte på gjerdet.

– I Ferd Invest har vi valgt å satse på større og mer veletablerte selskaper enn majoriteten av den typen som er blitt notert på Euronext Growth det siste året. Man skal ikke utelukke noe fremover, men det er klart at ting har skjedd veldig fort, mange selskaper prises veldig høyt, og vi har valgt å være mer varsomme i dette segmentet, sier Borge.

De største investeringene i Ferd Invests portefølje på totalt 3,7 milliarder kroner ved årsskiftet var Novo Nordisk, Lerøy, Vestas og Hexagon.

Les også

Johan H. Andresens Ferd kjøper NRK-tomt

Les også

Fjord Line varsler opp mot 200 permitteringer og oppsigelser

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Johan H. Andresen
 2. Ferd
 3. Fjord Line
 4. Elopak
 5. Morten Borge

Flere artikler

 1. Er blitt ti milliarder rikere på 18 måneder

 2. Johan H. Andresens Ferd har 5,4 milliarder i cash etter storsalg

 3. Milliardær Johan H. Andresens investeringsselskap tjente over syv milliarder

 4. Fluefisker Johan H. Andresen eier oppdrettsaksjer for over to milliarder: Ber næringen ta grep for å redde villaksen

 5. Elopak klar for børs: Andresen-familien kan melke kartongen for 3,5 mrd.