Uniformerte kontrollører sjekker «meter’n» på Tromsøs utesteder

Skrekkeksempler på hvordan øltørste tromsøværinger bokstavelig talt henger over hverandre i køer inn på utesteder har fått kommunen, utelivsbransjen og politiet til å ta affære. Nå skal uniformerte kontrollører «banke» inn bedre køkultur med en meterstokk.

SKAL KONTROLLERE AVSTAND: Uniformerte skjenkekontrollører skal fra denne

Annika Byrde
 • Christer Pedersen (iTromsø)
Publisert: Publisert:

Helt siden utestedene og restaurantene fikk lov til å åpne dørene igjen etter koronautbruddet så har bransjen vært underlagt strenge smittevernregler.

Avstandsregler, rutiner for håndvask og hygiene, spriting av overflater og møbler og – på siste tid – gjesteregistrering for å kunne spore eventuell smitte.

Følger ikke smittevernreglene

De siste ukene har imidlertid det kommet flere og flere eksempler på at smittevernreglene ikke etterleves godt nok.

– Vi har jo fått se bilder fra populære utesteder der folk i køen inn ikke har holdt seg en meter unna. At det nå innføres innskjerpinger er noe vi må akseptere, sier Harry Granås som driver utestedene No. 24, Tromsø Jernbanestasjon og Fun Pub.

INGEN PROTESTER: Harry Granås - som driver No. 24, Tromsø Jernbanestasjon og Fun Pub - mener at de innskjerpede kontrollene er på sin plass.

Ronald Johansen
(+) Derfor vil ikke Arctic Center trekke forslaget: – Meningsløst å gi fra seg disse rettighetene

Onsdag ble utelivsbransjen informert om at det vil bli en strengere kontroll av at smittevernreglene blir opprettholdt og respektert.

Uniformerte kontrollører

Blant tiltakene som vil bli innført er at uniformerte skjenkekontrollører skal gå rundt i sentrum og kontrollere at avstandsregler, hygiene og smittesporingsrutiner blir fulgt.

Troms Kraft selger svensk skandaleselskap

VEILEDNING: Frank Reithe på Verdensteatret sier at det er positivt at både gjester og bransjen får veiledning og råd om smittevern.

Ronald Johansen / iTromsø

De uniformerte kontrollørene vil ha med seg meterstokk for å kontrollere at folk holder seg på nødvendig avstand fra hverandre.

– Det har vi ingen problemer med det – reglene er jo kjente, men nå blir det en innskjerping av hvordan de etterleves. Det hadde vært verre om vi hadde fått Oslo-tilstander, sier Frank Reithe som driver Verdensteatret.

Positivt fra bransjen

Han sier at det er positivt at kommunen ønsker å veilede gjester og utesteder, og gi råd om hvordan man bedre kan følge smittevernreglene.

(+) – Viser hvor enormt sårbar organiseringen i legevakta er

PREVENTIVT: Uniformerte kontrollører vil gjøre det lettere for både gjester og ansatte å følge smittevernreglene.  Foto:

Tom Benjaminsen

Carite Fønnebø som driver Solid sier til iTromsø at det er helt på sin plass at kommunen nå sender ut uniformerte kontrollører.

– Vi ser det som en støtte og hjelp til oss i bransjen. Vi har full jobb med å passe på inne så vi hilder dette velkommen, sier hun.

Ifølge henne handler det i ytterste konsekvens om fremtiden til mange utesteder.

– Handler om å overleve

– Alle vet hva dette handler om nå, og hva som må til. At det må mases om det viser at vi glemmer bort hvordan vi skal oppføre oss. Det er på plass at vi skal ta ansvar, vi vil absolutt ikke være nødt til å stenge igjen – det handler om å overleve, sier Fønnebø.

At det er uniformert personell som vil gjennomføre kontroller har hun ingen problemer med.

– Vi vet at uniformering er preventivt – det ser på man på Røde Kors på festivaler eller politi ute i gaten, sier hun.

Må ha ekstra dørvakt

Harry Granås sier at for hans selskaps vedkommende så vil en innskjerping av køkontrollen gi økte kostnader, men at det er en kostnad som vil være nødvendig å ta.

–På Fun Pub vil vi være nødt til å ha en ekstra dørvakt utenfor for å sjekke køa. Men det er noe vi må leve med når vi har de smittevernreglene vi har, sier han.

(+) Kommunestyret sier ja til mottak av Nato-allierte atomubåter
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Tromsø

Flere artikler

 1. Nå skjerpes trolig reglene på serveringssteder. Restauranteiere varsler konkursras.

 2. Bareier om nye skjenketider i Bergen: – En håpløs mellomting

 3. Siste kveld på byen i Oslo: – En slags gravøl for utelivsbransjen

 4. Annonsørinnhold

 5. Restauranter og utesteder stenger landet rundt: – Tungt for bransjen

 6. Betalt innhold

  Geir Hove har rundt 500 leietakere i Bergen: – Jeg må prioritere å hjelpe dem som kan klare seg