Serveringsbransjen må betale lønn for å permittere: – Kostet oss én million kroner

Arbeidsgiver må betale lønn for permitterte i ti dager før Nav dekker lønnen. I vår var perioden på bare to dager. Serveringsbransjen sier de har brukt millioner mer på lønn i høst.

Arbeidsgivere må nå betale flere dager med lønn til ansatte de permitterer. Her er Bent Stiansen på Statholdergaarden.

Janne Møller-Hansen/VG
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Oslo har innført skjenkeforbud og regjeringen har bedt nordmenn holde avstand og være hjemme. Det har ført til full stopp i serveringsbransjen i hovedstaden.

I november stengte mesterkokk Bent Stiansen dørene midlertidig for serveringsstedene Statholdergaarden og Statholderens Mat & Vinkjeller. Da måtte han også permittere alle ansatte.

Det har kostet selskapet dyrt, og var en av de største utgiftspostene til selskapet i høst.

– Vi er over det verste økonomisk nå. Det verste er at vi har måttet betale permitteringslønnen for de ansatte i ti arbeidsdager, sier Stiansen til E24.

– Med 40 ansatte ble det en million kroner for oss, sier Stiansen.

Flere dager med lønnsplikt

Da det ble innført skjenkestopp i Oslo 9. november søkte 5.000 ansatte i servicenæringen om dagpenger. Fire av ti jobbet på serveringssteder i Oslo, ifølge Nav.

Alle arbeidsgivere som permitterer ansatte må betale full lønn de første ti dagene av arbeidsgiverperioden. Mellom 20. mars og 31. august var denne perioden på bare to dager, ifølge Nav.

Den korte lønnsplikten for arbeidsgiver ble innført i mars som en midlertidig ordning.

Les også

Tusenvis permittert i Oslo – i Kristiansand er kranene åpne

Kostet to millioner

Noho Norway driver flere av Oslos største utesteder – blant annet Kulturhuset, Prindsens Hage, Oslo Camping og Youngs. Ved Nohos utesteder er alle de 530 ansatte permittert.

Over halvparten av de ansatte har vært permittert siden i vår – og fikk da to dager med lønn.

De rundt 40 prosentene av de ansatte som ble hentet tilbake for å jobbe i sommer er nå permittert igjen. Da fikk de 10 dager med lønn.

Det utgjorde rundt to millioner i lønnskostnader, opplyser administrerende direktør Karl-Henning Svendsen i Noho.

Administrerende direktør Karl-Henning Svendsen i Noho Norway.

Hanna Kristin Hjardar / E24

Etter å ha betalt ut millioner i lønn til ansatte for å permittere dem, må arbeidsgiverne på nytt betale lønn for permitterte.

Det er fordi ansatte som har vært permittert i 30 uker det siste halvannet året har krav på fem dager lønn fra arbeidsgiver på nytt – selv om de fortsatt er permittert.

Det mener Svendsen er for tidlig.

– Jeg tror ikke verden er normal igjen 1. mars, sier Noho-sjefen.

Les også

Opprop for å redde Oslos uteliv: – Vet ikke når pengene kommer

Kan måtte punge ut fem millioner

Hvis alle de ansatte fortsatt er permittert i mars, må selskapet ut med rundt fem millioner kroner i lønn, anslår Svendsen.

Svendsen tror ikke alle de ansatte er tilbake i jobb tre måneder ut på nyåret – uansett hvor tidlig Oslo letter på smittetiltakene.

Tidligere i desember forlenget Byrådet i Oslo skjenkestoppen frem til 7. januar, før de gjør en ny vurdering.

Les også

Utelivsgigantene permitterer flere hundre ansatte: – Tror ikke vi får åpnet igjen i år

Svendsen tror kundene kommer til å være skeptiske til å samles på utesteder en stund, selv om alt skulle åpne opp før 1. mars.

– Har vi 50 prosent tilbake i jobb i mars er det bra, men det tar tid å få alle tilbake i jobb, sier Svendsen.

Med mulighet til å permittere frem til sommeren uten å betale mer lønn ville det skapt mer forutsigbarhet for selskapet, mener han.

Les også

Konkurrentene har stengt. Derfor velger Lorry å holde åpent.

«Eksistensiell krise» i bransjen

Markus Gjelseth i Mat & Drikke, som blant annet driver Albert Bistro og Louise Restaurant og Bar på Aker Brygge i Oslo, har også måttet permittere alle ansatte. Ved alle serveringsstedene er det 100 ansatte.

Han mener det har «enormt mye å si» at de ansatte har krav på full lønn i ti arbeidsdager etter at de blir permittert. Han har ikke anslag på nøyaktig hva det har kostet selskapet å permittere ansatte.

De to brødrene Joppe og Markus Gjelseth tok i 2019 over driften av Mat og Drikke-gruppen. Det nesten 40 år etter at Pål Gjelseth, deres far, grunnla selskapet.

Kim Bye

Gjelseth trekker frem at de ansatte ikke kan jobbe når de er permittert, og at permitteringskostnadene kommer på toppen av en «eksistensiell krise» i bransjen.

– Det er utfordrende at man kan gå konkurs hvis man har ansatte på jobb eller man kan gå nesten konkurs når man permitterer dem. Vi har null prosent inntjening i lønnskompensasjonsdagene, sier Gjelseth.

Følg E24 på sosiale medier:
Facebook
Instagram
LinkedIn

Les også

Siste kveld på byen i Oslo: – En slags gravøl for utelivsbransjen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Utelivsbransjen
  3. Coronaviruset
  4. Restaurant
  5. Statholdergaarden
  6. Permittering
  7. Arbeidsliv

Flere artikler

  1. Utelivsgigantene permitterer flere hundre ansatte: – Tror ikke vi får åpnet igjen i år

  2. Utelivssjef: – Blir overrasket om alle klarer seg frem til jul

  3. Stenger flere utesteder over hele landet: – Det er ikke folk ute lenger

  4. Tankbiler med øl er på vei fra Ringnes

  5. Restauranter holder fortsatt stengt i Oslo: – Risikoen er for stor