Han skal bygge ny terrasse. Den blir 50 prosent dyrere enn i fjor.

Sagbrukene har gode tider med kraftig prisvekst på trelast. Barkebiller i Canada fører til dyrere terrasser.

Hogne Gulla skal forlenge plattingen på Nordstrand i Oslo. Det koster mye mer enn i fjor.
 • Sigurd Bjørnestad (Aftenposten)
 • Dan Petter Neegaard (Aftenposten) - foto
Publisert:

– Kona vil ha forlenget plattingen, sier Hogne Gulla.

Han drar på seg hanskene utenfor porten hos Montér Orring Byggsenter på Bjørndal i Oslo. Så er det å lempe rundt 150 meter terrassebord fra en tralle og over på hengeren.

Byggsenteret er koronastengt, men det er en jevn strøm av kunder som får utlevert bestilte varer i porten.

Omtrent 40 kvadratmeter ny terrasse koster Gulla rundt 6800 kroner, inklusive materialet til selve konstruksjonen. Budskapet fra byggevarekjeden Optimera, er at terrassene er blitt mye dyrere siden i fjor.

– Prisen på vanlige impregnerte terrassebord i furu vil nok koste omtrent 50 prosent mer i år enn i fjor, sier direktør for innkjøp i Optimera, Pål Erichsen.

Optimera er Norges største kjede innen byggevarer. Montér-butikkene er også en del av kjeden.

Konserndirektør for innkjøp Pål Erichsen, Optimera

Nye hus blir dyrere

Også entreprenører melder om dyrere trelast. Direktør Tore Aasen i boligleverandøren Mestergruppen har ansvaret for innkjøp.

– Prisveksten på trelast har vært 50–60 prosent det siste året. Fra 1. juni er det varslet en ytterligere prisøkning på rundt 25 prosent, sier han.

Aasen seier dette vil øke prisen på en vanlig ny bolig med 150.000–200.000 kroner.

Mestergruppen står bak rundt 15 prosent av nye eneboliger, flermannsboliger og hytter i Norge i et normalt år. Gruppen har også utsalg av byggevarer i kjedene XL-bygg og Byggtorget.

En annen stor boligleverandør forteller til Aftenposten at de har opplevd rundt 40 prosent prisøkning på trelast siden starten av 2020. Leverandøren er varslet om en ytterligere stor prisøkning til sommeren.

Les også

Kraftig økt overskudd i industrien. Men NHO vil ikke dele i lønnsoppgjøret.

Norsk hobby: Bygge terrasse

Terrassebord er et stort produkt. Nordmenn elsker å bygge terrasser.

I fjor sommer meldte trelastkonsernet Moelven at de i løpet av tre måneder fra midten av mars solgte terrassebord i en mengde som tilsvarte 40.000 nye terrasser. «Iveren etter å bygge terrasse gikk til himmels i det Norge stengte ned», meldte Moelven.

Erichsen i Optimera sier at veksten i år fortsetter i samme takt som i fjor.

– Nordmenn ønsker seg mange nye terrasser og plattinger også i år, sier han.

Les på E24+

Nå bruker vi pengene på å pusse opp

Fra skogen til terrassen

Det er flere ledd i næringskjeden fra skogen og ut til de nye terrasse.

I starten av kjeden står skogeieren som leverer sitt tømmer. I den andre enden står sluttkunder som bygger hus og terrasser. Mellom dem står trelastindustrien som omformer tømmeret til salgbare byggematerialer av ymse slag.

Spørsmålet er hvem som tjener på den sterke prisveksten?

Les også

Jens Ulltveit-Moe kvitter seg med canadisk skogbruk etter Trumps straffetoll

Bygging driver opp prisene

Drivkreftene bak den sterke prisøkningen er både i Norge og i utlandet.

Boligbyggingen er i Norge høy, slik den har vært lenge. Hyttebyggingen går på høygir under pandemien. I tillegg kompenserer nordmenn for manglende restaurantbesøk og utenlandsreiser ved å pusse opp hjemme.

– Det siste året har vært godt for oss. Folk bruker penger på hjemmet sitt. De maler og pusser opp og bygger seg nye uterom, sier Erichsen i Optimera.

Hogne Gulla i Oslo skal bygge ny terrasse til kona. I tillegg kommer blomster og krukker.

Barkebiller driver opp prisene

Trelastnæringen i Norge er i tillegg påvirket av utlandet. Også i andre europeiske land og USA er boligbyggingen høy.

Trelastprisene i USA er historisk høye. Det siste året er de mellom tre- og firedoblet.

Tilbudet i Nord-Amerika er sterkt påvirket av mye barkebiller i canadiske skoger. Det har redusert uttaket av tømmer. Kombinasjonen av høy etterspørsel og redusert tilbud presser prisene oppover.

Avvirkningen i svenske skoger er åtte ganger så høy som i Norge. Sverige er derfor en stor eksportør av trelast og kan glede seg over de høye prisene i utlandet. Norge er Sveriges nærmeste nabo også når det gjelder markedet for trelast.

– USA er blitt en importør av trevirke fra det europeiske markedet. Høye priser i utlandet presser opp prisene også her i Norge, sier Bjarne Hønningstad, divisjonssjef for Wood i trelastkonsernet Moelven.

Divisjonssjef for Wood Bjarne Hønningstad, Moelven.

Peker på sagbrukene

Fra hver sine ende av næringskjeden peker skogeierne og sluttkundene på dem som står i midten: Sagbrukene og produsentene av trebaserte byggeprodukter.

Størst av alle er Moelven-konsernet. I fjor ble driftsresultatet doblet fra 335 til 662 millioner kroner. Konsernet er eid av skogeiere.

Les også

Glommen Mjøsen Skog sikrer kontroll over Moelven Industrier

I næringsorganisasjonen Treindustrien sier administrerende direktør Heidi Finstad at den trebaserte industrien har hatt lave driftsresultater i mange år.

– At vi nå ser en positiv utvikling er helt nødvendig for å gjøre de nødvendige investeringene i årene fremover, sier hun.

Finstad sier de forbedrede resultatene i treindustrien skyldes at driften er blitt mer effektiv.

– Prisbildet vi ser i øyeblikket er ikke den eneste forklaringen. Oppsiden er at det blir attraktivt å investere i ny kapasitet og nye arbeidsplasser i Norge, sier hun.

Byggevarehandel korona-style. Varene står klar utenfor porten hos Montér Orring Byggsenter på Bjørndal i Oslo.

Litt prisvekst i skogen

Viken Skog og Glommen Mjøsen Skog er de to største samvirkeforetakene for skogeiere. Det drypper litt på dem også: Prisene på levert tømmer har steget 13–14 prosent det siste året, viser tall fra Landbruksdirektoratet.

Men salgssjef Heidi Tandberg i Viken Skog peker på sagbrukene og trelastindustrien når hun skal forklare prisveksten på trelast.

– Markedet for sagbrukene er sjeldent godt. I 2020 hadde de rekordhøy inntjening. Dette har holdt seg innover i 2021, og gapet mellom trelastprisene og tømmerprisene er historisk stort, sier hun.

Viken Skog selger store mengder tømmer fra skogeiere på Østlandet. Men selskapet er inne i flere ledd i næringskjeden ved å være storeier i trelastkonsernet Moelven.

Optimera: Tjener lite på terrasse

Erichsen i Optimera avviser at den historiske etterspørselen etter treprodukter har gjort det mulig for dem å ta høyere marginer.

– Konkurranse er sterk. På terrassebord er den så hard at inntjeningen vår er helt marginal, sier han.

Terrassebygger Gulla på Montér Orring Byggsenter drar litt på det når Aftenposten/E24 spør ham om prisene. Jobben er nemlig ikke helt gjort med bare terrassen.

– Nye krukker og blomster på terrassen kan fort koste like mye!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Optimera
 2. Viken Skog
 3. Skog

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Holder på å gå tomme for trevarer: – Kunden må betale prisen

 2. Betalt innhold

  Nytt prishopp på planker – skogeier føler seg snytt

 3. Tidenes ølsalg i mars

 4. Betalt innhold

  Auksjonshusene hamrer inn rekorder – uten folk i salen

 5. Ingen lettelser i coronatiltakene i Oslo denne uka