Nybilsalget sank kraftig i juli – elbiler dominerer fortsatt

Nedgangen i nybilsalget fortsatte i juli. Problemer i forsyningskjeden gir lange leveransetider.

Det er fortsatt elbiler som dominerer nybilsalget i Norge.
Publisert:

Salget av nye førstegangsregistrerte personbiler i Norge gikk kraftig ned i juli, det viser forventede tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).

Totalt ble det registrert 7.247 nye biler i juli, det er en nedgang på 31 prosent sammenlignet med samme periode i 2021.

Dermed fortsetter årets utvikling som har vært preget av et merkbart fall i antall førstegangsregistrerte personbiler. Hittil i år har salget hatt en nedgang på 19,8 prosent sammenlignet med samme tidspunkt i fjor.

Ved utgangen av juli var det 75.752 nye førstegangsregistrerte personbiler, tilsvarende tall for de syv første månedene av 2021 var 94.437 førstegangsregistrerte personbiler.

Elbiler dominerer

Elbilandelen er fortsatt dominerende i nybilsalget og hele 70,7 prosent av nybilsalget i juli var elbiler. Det har kommet i overkant av 59.000 nye elbiler på veiene i år. Til sammenligning er det samme tallet for diesel- og bensinbiler kun 5.295.

Salget av ladbare bensinhybrider er fortsatt betydelig, andelen utgjør 11,8 prosent av nybilsalget i år.

De tre mest solgte bilene i juli var alle elbiler. Skoda Enyaq ble solgt mest med 673 nye biler, etterfulgt av Volkswagen ID. 4 med 649 biler og Toyota Yaris på 440 biler.

Les også

Lange ventetider på elbil: Kjøpte bruktbil til samme pris som ny

Leveringsproblemer

Ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken er det fortsatt store leveringsutfordringer av biler. I meldingen skriver de at produksjons- og levringsutfordringer gjør at mange som har bestilt bil i år kan bli nødt til å vente til 2023 før de får bilen utlevert.

Den lange leveringstiden kan få betydning for prisen folk må betale i moms på bilen etter at regjeringen fjernet fritaket for moms på elbiler som koster over 500.000 kr.

– For de som har bestilt en bil som koster mer enn 500.000 kroner, men som ikke får bilen utlevert før nyttår, vil det også bli moms på beløpet over denne summen, sier direktør i Opplysningsrådet for Veitrafikken, Øyvind Solberg Thorsen.

I tillegg til nybilsalget var det en nedgang på 11,1 prosent i bruktbilmarkedet. Thorsen peker på forsinkede leveringer som en av årsakene til reduksjon i antall eierskifter.

– Nedgangen i antall eierskifter kan henge sammen med at mange har ventet med å selge sin bruktbil i sommer fordi det er usikkerhet om når de får den nye bilen de har bestilt, sier Thorsen i meldingen fra OFV.

Publisert:
Gå til e24.no