Datasentergründer etter Green Mountain-salget: – Norge er i ferd med å ta en skikkelig posisjon
Peder Nærbø håper at det kan bygges en industri av norsk datasentervirksomhet som virkelig kan vokse.
Mandag ble det kjent at Smedvig-familien selger datasenterselskapet Green Mountain til israelske Azreli Group for 7,6 milliarder kroner.
– Jeg tror de har oppnådd god prising, men er ikke overrasket over størrelsen, sier Peder Nærbø i Bulk Infrastructure.
Han er gründer og styreleder i selskapet som blant annet har datasenteret Oslo Internet Exchange i Oslo og N01 Campus på Sørlandet. Den siste tiden har han sett at flere av kollegaene i den norske datasenterbransjen har fått utenlandske eiere.
Til sammen er det 18 datasentre i Norge, som eies av både utenlandske og norske aktører, ifølge en ringvirkningsanalyse gjennomført på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet i 2020.
Digiplex ble solgt til amerikanske IPI i juli, og Lefdal Mine datasenter har Columbia Threadneedle og Rittal Beteiligungs blant eierne.
Smedvig-familien selger datasenterselskapet Green Mountain for 7,6 milliarder kroner
I 2019 og 2020 «har bransjen økt tempoet og investert rundt 2,7 milliarder kroner i nye datasentre», ifølge ringvirkningsanalysen fra 2020.
Milliardsalget av Green Mountain har Fredrik Syversen, direktør for strategi- og forretningsutvikling i IKT-Norge, tidligere sagt at viser hvilke verdier man kan skape i Norge.
Nils-Ola Widme, næringspolitisk direktør i Abelia, har tidligere forklart at Norge har fortrinn for datasentervirksomhet som kaldt klima, tilgang på rimelig strøm og stabilt politisk styre.
Green Mountain-salget: – Viser hvilke verdier man kan skape
– Håper vi kan bygge industri som kan vokse
Nærbø er fortsatt største eier av selskapet, etterfulgt av milliardær John Fredriksen som gjennom selskapet Geveran sitter på 14,5 prosent av aksjene.
– Min drøm er å bli annerledesaktøren som forblir et nordisk selskap med majoritet hos nordiske investorer, selv om man i tillegg har andre investorer, sier Nærbø.
Datasenterdriften er kapitalkrevende, ifølge Nærbø, så det er en utfordring å finne en god måte å finansiere driften samtidig beholde nordisk kontroll. Selv har han vurdert børsnotering for å kunne hente inn kapital.
– Jeg håper at vi kan bygge industri som kan vokse i Norge, sier han.
Han tror at kunder vil velge datasenter også ut ifra eiere i tiden fremover, men at det vil være opp til hver enkelt hvem de foretrekker. Bulk-gründeren forteller at han har sett internasjonal interesse for den nordiske datasenterbransjen i flere år.
– Gøy å se ta Green Mountain oppnår så høy prising, sier han.
– Norge er i ferd med å ta en skikkelig posisjon i det nordiske markedet, legger han til.
Vil varme oppdrettshummer med energi fra datasenter
– Tror vi trenger en nordisk aktør
Nærbø hadde håpet at Green Mountain skulle forbli på nordiske hender litt lenger.
– Jeg tror vi trenger en nordisk aktør som kan ta en litt annen rolle i det internasjonale markedet, sier han og peker på at mange datasenter-aktører har hovedeiere i USA og Asia, og at blant annet enkelte selskaper fra Tyskland etterspør annet eierskap.
Nærbø tror at et nordisk hovedeierskap vil kunne tiltrekke seg alle typer kunder fra hele verden. I tillegg mener han at Norden kan ta en posisjon i det internasjonale markedet fordi det brukes fornybar energi i driften og landene har høy grad av tillit internasjonalt.
– Etter hvert som de nordiske blir kjøpt opp så blir det mindre mangfold, men jeg tror dette bare er starten på en spennende reise for nordiske datasentre, forteller han.