FREDRIK REINFELT: Den svenske statsministeren taler på Almedalsveckans innledning i Visby søndag.

HENRIK MONTGOMERY

Slutten på sossarnas æra?

Hvis Alliansen vinner valget, kan det bety slutten på sosialdemokratenes æra i svensk politikk.

  • Torbjørn Røe Isaksen
    Journalist
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Almedalsveckaner en blanding av politisk sirkus, minglefest og politisk verksted. Høydepunktene er partiledernes taler, og første mann ut var statsminister Fredrik Reinfelt.

Gjennom de mørkeste månedene av finanskrisen viste Sosialdemokratene, eller "sossarna" som de lett nedlatende ofte kalles, til Spania og Storbritannia. Der åpnet politikerne statskassen og kastet ut stimuleringsmidler til alle og enhver. De var keynesianere på speed.

Sverige og finansminister Anders Borg valgte en mer nedtonet motkonjunkturpolitikk. En mild keynesianisme. Sverige ble rammet hardt av finanskrisen, men inntrykket er likevel at landet har kommet seg bedre gjennom stormen enn mange av landene på kontinentet.

Underskuddet på statsbudsjettet er faktisk lavere i dag enn da Alliansen tok over for fire år siden. Og svært få vil holde frem Storbritannia og Spania som eksempler til etterfølgelse. Snarere er Storbritannia etter 13 år med Labour blitt eksempelet på hva som kan skje hvis ikke tæring følger næring.

Det er med dette bakteppet Sverige om litt over 70 dager går til valg. Moderaterna og Alliansen har gradvis klart å fravriste sosialdemokratene det som tidligere var deres aller sterkeste kort: en ansvarlig økonomisk politikk.

Alliansen har også på flere målinger større troverdighet enn de rød-grønne på å skape nye arbeidsplasser. Det er selvfølgelig alt for tidlig å si, valget blir ulidelig spennende, men det er ikke uten grunn av svenske kommentatorer begynner å ane konturene av et valg som kan bli historisk. Sverige har hatt borgerlige regjeringer før, men de har ikke blitt gjenvalgt.

"Vinner alliansen även detta val gör de en historisk seger och bryter sönder det långa socialdemokratiska maktinnehavet och tar över rollen som statsbärande parti", skriver Lotta Gröning i den liberale avisen Expressen.

Hvis Alliansen skulle vinne, betyr det slutten på tiden hvor borgerlige regjeringer var en sikkerhetsventil, en slags unntakstilstand som inntrådte med jevne mellomrom når sosialdemokratene hadde blitt for arrogante og trengte en pause.

Det er kanskje derfor Reinfelt og Moderaterna satser på å bredde profilen sin enda mer før valgkampen. Den største nyheten i statsministerens tale i Almedalen var at det ikke blir skattelettelser i 2011.

Alliansen sier absolutt nei til skatteøkninger.

I stedet skal Moderaterna satse på kjerneområdene i den offentlige velferden, som skolen og helsevesenet. Det kan kanskje høres feigt ut for noen, men strategien er forståelig og trolig svært god av fire grunner:

For det første har Alliansen gitt skatteletter hvert eneste år de har sittet ved makten. Mao er ikke kravet om skattelettelser like stort i befolkningen som tidligere.

For det andre vil Moderaterna forsterke inntrykket av at finanskrisen er en spesiell situasjon, og gjøre økonomisk ansvarlighet til hovedsak i valgkampen. Da kan det være smart å modere standpunktene sine.

For det tredje har Alliansen ingen konkurrenter til høyre som kan overby dem med skatteletter.

For det fjerde, og aller viktigst: de rød-grønne har lovet store skatteøkninger. Med sitt løfte har Reinfelt gjort skatteøkninger til en hovedsak i valgkampen. Og her var han soleklar. Alliansen sier absolutt nei til skatteøkninger.

Alliansen vil være det trygge alternativet, med en respektert finansminister og en populær statsminister. Mot dem står de rød-grønne, et eksperiment med en upopulær statsministerkandidat i Mona Sahlin. Men valgresultatet er fortsatt helt åpent.

Publisert:

Flere artikler