Bendiksby, Terje

Asylsmell for SV

SV tapte i asylpolitikken. Fordi Ap har skjønt at innvandring er et spørsmål om overlevelse.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Det blir en kraftig innstramming i asyl- og innvandringspolitikken. SV har gått på et asylsmell, ifølge NRK.

Det måtte skje. Da Raymond Johansen debuterte som AP-sjef, lanserte han innvandring og dårlig integrering som en av de to store sakene for AP fremover. Det skjedde i programmet "Politisk kvarter"på NRK Radio 2. oktober og var egentlig ganske oppsiktsvekkende.

Innvandring skaper mindre tillit mellom folk, slik at den sosiale kapitalen forvitrer

Over hele Europa rømmer velgerne fra sosialdemokratene. Norge er unntaket. Av enkeltsaker er det særlig innvandring som skremmer velgerne vekk fra de sosialdemokratiske partiene, skriver Mandag Morgen, nr. 21 2009.

Sosialdemokratenes kjernevelgere er nemlig mye mer skeptiske til innvandring enn partitoppene, ifølge Mandag Morgen. Eliten mangler kontakt med grasrota.

Det er dette Raymond har forstått, og som han tar på alvor. Dersom Arbeiderpartiet ikke håndterer innvandringen på en måte som blir forstått og akseptert av flertallet, kan partiet pakke sammen og overlate makten til Fremskrittspartiet innen ikke alt for mange år.

I fjor fikk litt over 1000 personer asyl i Norge. Det er svært få. Men så fikk over 21.000 varig opphold på grunn av familegjenforening. Det er nå godt over en halv million innvandrere (og etterkommere) i Norge, hvorav cirka halvparten er fra ikke-vestlige land. Og innvandrere fra muslimske land har nedslående lav yrkesaktivitet, enten de nå har vært her siden 70-tallet eller er nokså nylig ankomne.

I boka "Ekstremistan" av Aslak Nore beskrives det hvordan innvandring skaper mindre tillit mellom folk, slik at den sosiale kapitalen forvitrer. Velferdsstaten er avhengig av at ingen jukser. Innvandrernes bruk av trygder oppleves som juks. Det er altså en direkte sammenheng mellom velferdsstatens finansiering, tilliten til velferdsstaten og innvandringen.

Forskeren Knut Røed har undersøkt innvandrernes deltakelse i yrkeslivet. Bare halvparten av innvandrerne som kom på 70-tallet, var i jobb i 25 år senere. 74 prosent av dem som ikke var i jobb, hevet uføretrygd. "Dette er veldig nedslående," sa Knut Røed til Dagens Næringsliv tidligere i år.

Raymond Johansen på sin side snakker om idrettslag, og innvandrerforeldre som ikke møter på dugnad. Det føles også som juks, for etnisk norske som fyller bilen med andres unger for å kjøre på bortekamper, uke etter uke, år etter år.

Martin Kolberg, APs forrige partisekretær, snakket også om innvandring. Men da dummet han seg ut ved å sause sammen islamisme og omskjæring i en slags kunnskapsløs grøt. Raymond Johansen derimot har greie på det han snakker om, bosatt i Groruddalen og gift med en chilener.

For Raymond Johansen koker det ned til at tilliten til velferdsstaten må gjenreises. Og det første som da må kastes på historiens skraphaug, er SVs naive syn på innvandring. Soria Moria II er en god start.

Følg Ørjasæter på Twitter som @Orjas.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. E24

Flere artikler