Gaddafis milliarder i Norge på vei hjem

Libyske myndigheter er strålende fornøyd med endelig å få Gaddafi-milliardene som har vært frosset på kontoer i Norge.

FROSSET: Norske myndigheter frøs midlene Libyas avdøde diktator Muammar Gaddafi hadde plassert i Norge.

Max Rossi
  • NTB
Publisert: Publisert:

Statssekretær Torgeir Larsen (Ap) var tirsdag på det første norske politiske besøket i Libya etter Gaddafi-regimets fall.

Libyske myndigheter har ventet utålmodig på 370 millioner dollar som den avdøde diktatoren Muammar Gaddafi plasserte i Norge. Norge ga tidlig i høst klarsignal for at de skulle overføres, men det skjer ikke før nå.

Les også: Gaddafi har to milliarder i Norge

– Nå er vi i ferd med å ordne overføring, og det ble tatt veldig godt imot. De har store summer utestående, og de mangler likviditet, sier Larsen til NTB på telefon fra Tripoli.

– Overraskende bra

Statssekretæren er imponert over situasjonen i Libya.

– Jeg er slått av hvor bra ting faktisk går her. Bare to måneder etter at det var full krig, er det nå relativt stabilt, selv om det er mye våpen rundt omkring og det finnes militser, sier Larsen.

– Så langt går det overraskende bra. Men det er opplagt at det er et langt lerret å bleke, og at det blir en viktig fase nå fram mot valg i juni.

Regjeringen støtter valget med 10 millioner kroner, fordelt på to forskjellige programmer.

I tillegg til møter med politisk ledelse, møtte Larsen også Den internasjonale Røde Kors-komiteen og FN:

– FN er positive til fremdriften og sier de libyske myndighetene er svært opptatt av å holde tidsplanen fram til valget.

Oljeformuen

Libya har bedt om hjelp fra Norge med forvaltning av inntektene fra energisektoren, og en ekspert på det norske oljefondet var med til Tripoli tirsdag.

– Det er ikke snakk om teknisk assistanse. De er opptatt av vår erfaring med oppbygging av et oljefond, hvordan håndtere oljeformuen institusjonelt og forvaltningsmessig, sier statssekretær Larsen til NTB.

Det ble ikke tatt noen beslutning om hvordan Norge skal bistå libyerne med dette, men samtalene fortsetter.

Det var ikke med folk fra norsk næringsliv med i delegasjonen til den libyske hovedstaden.

– Men vi bistår de få tunge norske næringsinteressene i Libya på den beste måten vi kan, sier Larsen.

– Ingen kobling

Frankrike sa tidligere i år at det var naturlig at landene som deltok tungt i militæraksjonen ble tilgodesett i ettertid. Den norske regjeringen er imot en slik kobling.

– Jeg kan ikke si at dette er noe vi har sett har skjedd. Men fra norsk side så er det absolutt ingen sammenheng mellom dette, sier Torgeir Larsen.

– Norge har næringsvirksomhet i Libya, og det er vår jobb å hjelpe dem, men det er ingen kobling mellom det vi har gjort og det å hjelpe næringslivet. Det gjorde vi før, og det gjør vi nå.

Les også: Italia investerer i Libya

Les også: Libyas oljeproduksjon på vei opp

Les også: Gaddafi lurte 200 milliarder dollar ut av Libya

Publisert:

Flere artikler