Rollén om tiltalen: – Det eksisterer en misforståelse

Økokrim tar ut tiltale mot Ola Rollén for innsidehandel i norske Next Biometrics. Tiltalen er basert på en misforståelse, fremholder Rollén under en pressekonferanse i Sverige.

TILTALT: Toppsjef i Hexagon AB, Ola Rollén.

Foto: Hexagon / NTB Scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Økokrim tar ut tiltale mot den svenske topplederen Ola Rollén for ulovlig innsidehandel i det Oslo Børs-noterte biometriselskapet Next Biometrics.

Tiltalen, som ble gjort kjent onsdag kveld, dreier seg om aksjekjøp i Next i oktober 2015, som Økokrim mener Rollén gjennomførte selv om han satt på kursdrivende innsideinformasjon, altså informasjon som ikke var kjent for markedet.

Under Hexagons telefonkonferanse torsdag formiddag, gjengitt av Di.se, avviser Rollén sammen med sine advokater anklagene om innsidehandel. Rollén er administrerende direktør i selskapet.

Han forklarte hendelsesforløpet som ledet frem til tiltalen fra Økokrim, som han mener baseres på feilaktige premisser.

– Det eksisterer en misforståelse om hvem som har gjort hva, sier han.

Bakgrunn: Svensk toppleder etterforskes for innsidehandel i norsk biometriselskap

– Svekker tilliten til markedet

– Innsidehandel, at noen handler på en informasjon ingen andre har, svekker tilliten til markedet, sier førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim til E24.

– Verdipapirmarkedet i Norge er avhengig av å ha et marked som investorene stoler på og har tillit til, slik at man ønsker å gjøre investeringer i Norge. Det er en av grunnene til at innsidesaker er alvorlige, sier hun.

Les også

Hexagon-sjefen forklarer seg

Ifølge Økokrim har saken blitt etterforsket over landegrensene.

– Vi har samarbeidet med flere land, sier Bender.

– Vi har foretatt mange avhør og gjennomgått mye beslag. Vi har kommet frem til den konklusjonen at vi kan bevise for en rett at Rollén har gjort det han er tiltalt for, sier hun.

Advokatfirmaet Hjort, som representerer Rollén, mener tiltalen er basert på en misforståelse av reglene om innsidehandel.

– Ola Rollén nekter på det sterkeste for å ha mottatt eller misbrukt innsideinformasjon da aksjene ble kjøpt. Vi tror retten vil se at det ikke har skjedd noe brudd på reglene for innsidehandel, skriver advokatkontoret i en pressemelding.

Grunnlaget for tiltalen

Ifølge tiltalebeslutningen er grunnlaget for tiltalen at den svenske topplederen var kjent med minst én av tre sentrale avtaler for Next Biometrics, men kjøpte likevel 284.341 aksjer i Next tirsdag 6. oktober og onsdag 7. oktober 2015, gjennom det kypriotiske selskapet Iskossala.

Les også

Oslo Børs varslet om Rollén-saken

Disse avtalene ble gjort kjent for markedet 9. oktober, og Next-kursen steg da med 83,5 prosent, skriver Økokrim.

Rollens advokater Christian B. Hjort og Erik Keiserud mener derimot at det var Rolléns bidrag med ny kapital og hans rykte som investor som utløste en betydelig oppgang i aksjekursen.

– Dette holdes nå mot ham i tiltalen, skriver de.

Rollén er toppsjef i svenske teknologiselskapet Hexagon. Styret i selskapet sier i en melding at Rollén har selskapets støtte og at han fortsetter som sjef.

Rollén: – Aldri tjent noe på dette personlig

Rollén tok seg god tid under telefonkonferansen torsdag til å forklare hvilke relasjoner han har til selskapene, og forsøkte å rydde opp i «misforståelsen om hvem som har gjort hva», som han mener Økokrims tiltale er tuftet på.

– Vi har Greenbridge Limited, et investeringsselskap med omkring 20 investorer, som ikke var stiftet i denne perioden. Det var først i januar 2016 at selskapet var i drift. Så har vi i tillegg ISK, som er min private portefølje med sparing. ISK fungerte som en agent på vegne av Greenbridge når Greenbridge ikke var aktiv. Så er det meg, som eier av ISK, men også medgründer og én av de 20 eierne av Greenbridge. Det er viktig å merke seg at ISK gjorde alle transaksjonene i denne perioden, på vegne av Greenbidge, understreker han.

– Det var åpenbart at det neste store markedet for biometri og smarttelefoner var smartkort. 25. august kunngjorde Next sitt behov for kapital i forbindelse med kvartalsrapporten for andre kvartal, sier han, og forteller at Greenbridge aksepterer aksjetilbudet fra 7. oktober.

Rollen forteller at handelen i aksjen ble stanset før Greenbridge ble regnet som innsider i selskapet, ifølge Di.se.

– ISK gjorde alle transaksjoner, på Greenbridges vegne. Når det gjelder gevinst fra handelen har jeg aldri tjent noe på dette personlig, heller ikke ISK, sier Rollén.

Advokatene hans argumenterer sterkt for at hva Rollén hadde kunnskap om da han kjøpte aksjene, ikke er tilstrekkelig for å dømme han for innsidehandel.

Ulovlig innsidehandel har en strafferamme på seks års fengsel. Økokrim har bedt om at saken berammes i fire og en halv uke.

Saken vekker stor oppmerksomhet i svenske medier. Du kan lese hele transkriptet fra telefonkonferansen hos Di.se.

Les også

Oslo Børs varslet om Rollén-saken

Les også

Next-sjefen: – Det er ikke vår sak

Les også

Svensk toppleder etterforskes for innsidehandel i norsk biometriselskap

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Next Biometrics
  2. Økokrim

Flere artikler

  1. Økokrim tar ut tiltale mot Ola Rollén

  2. Tiltalt for innsidehandel: Nå starter rettssaken mot Ola Rollén

  3. Ola Rollén frifunnet igjen i lagmannsretten – nok et nederlag for Økokrim

  4. Annonsørinnhold

  5. Nederlag for Økokrim - Rollén frifinnes

  6. Økokrim anker Rollén-frifinnelse